Το Ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης για πρώτη φορά από τη Βενετία στην Ελλάδα

Το Ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης για πρώτη φορά από τη Βενετία στην Ελλάδα

Στο «πόδι» η ΕΛ.ΑΣ, με έκτακτα μέτρα ασφαλείας, εν αναμονή του μεγάλου γεγονός της άφιξης του ιερού λειψάνου της Αγίας Ελένης στην Ελλάδα την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 και πιο συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω όπου θα το υπεδεχτεί με κάθε ευλάβεια και επισημότητα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Το ιερό λείψανο φυλάσσεται από το 1211 μ.Χ., στη Βενετία, όταν και μεταφέρθηκε εκεί από την Κωνσταντινούπολη, και έκτοτε δεν έχει μεταφερθεί από την έδρα του. 

Ήδη η Ελληνική Αστυνομία  έχει λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω.

Για την απαιτούμενη φύλαξη του χώρου θα κινητοποιηθούν –εκτός των άλλων– η Αντιτρομοκρατική, η Κρατική Ασφάλεια αλλά και δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια από άτομα που κινούνται στον αναρχικό χώρο ή από άλλες ομάδες καθώς, επίσης, και για να αποφευχθεί τυχόν χτύπημα από φανατικούς μουσουλμάνους.

Από την πλευρά της η Εκκλησία έχει πάρει όλα τα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη προσέλευση των πιστών που θα φτάσουν από όλη την Ελλάδα. Ήδη από πολλές πόλεις οργανώνονται εκδρομές πιστών, με το ενδιαφέρον να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που το ιερό λείψανο βγαίνει εκτός Βενετίας, όπου φυλάσσεται από το 1211 μ.Χ., όταν μεταφέρθηκε εκεί από την Κωνσταντινούπολη.

Το τελετουργικό της υποδοχής θα είναι ανάλογο εκείνου που ακολουθήθηκε και με τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας. 

Η επίσημη υποδοχή θα γίνει στις 6.30 μ.μ. μπροστά από το δημαρχείο Αιγάλεω από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και κατόπιν θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του ιερού σκηνώματος στην Αθήνα, θα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες και αγρυπνίες.

Όπως αναφέρει και το dogma.gr το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης είναι τοποθετημένο εντός λάρνακας σε δύο λειψανοθήκες. Η μία είναι ανθρωπόμορφη αργυρή κεφαλή με στέμμα, η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο κεκοιμημένης γυναικός και εμπεριέχει τμήμα της τιμίας κάρας. Η δεύτερη είναι μεταλλική, έχει σχήμα ανθρώπινου σωματότυπου και εμπεριέχει λείψανα της αγίας, αριθμημένα και σφραγισμένα. Αυτή είναι η βενετσιάνικη παράδοση ή τεχνική της φυλάξεως, διατηρήσεως και εκθέσεως ιερών λειψάνων, όπως γίνεται και με ιερά λείψανα διαφόρων άλλων αγίων που φυλάσσονται στη Βενετία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ιερό λείψανο αναγνωρίστηκε το 1929. Πρόκειται περί των λειψάνων γυναίκας που έζησε κατά τον 4ο αιώνα και πέθανε σε γεροντική ηλικία (80-85 ετών). Το δεύτερο στοιχείο που πιστοποιεί τη γνησιότητά του είναι ότι προέρχεται «εξ ημών», από την Ανατολή, την Κωνσταντινούπολη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.