ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Χιλιάδες πιστών συρρέουν καθημερινά, ώστε να προσκυνήσουν τα λείψανα της Αγίας Ελένης

Χιλιάδες πιστών συρρέουν καθημερινά, ώστε να προσκυνήσουν τα λείψανα της Αγίας Ελένης

Έντεκα το πρωί στον ναό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο Δήμο. Η βροχή δεν λέει να σταματήσει και όμως οι πιστοί συρρέουν κατά εκατοντάδες για να προσκυνήσουν το σκήνωμα της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου και το Τίμιο Ξύλο. Τα ιερά λείψανα ήρθαν, για πρώτη φορά μετά από δεκαεπτά αιώνες στην Ελλάδα, από τη Βενετία όπου φυλάσσονται και καθημερινά ο ναός γεμίζει ασφυκτικά από κόσμο.

Ανθρωποι, που, όπως οι ίδιοι λένε, στηρίζουν τις ελπίδες τους στην Αγία. «Σε όλους τους Αγίους που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε μας δίνουν κουράγιο να στεκόμαστε όρθιοι…».

Αν και οι καιρικές συνθήκες τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν ιδανικές η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική για τους υπευθύνους της Αποστολικής Διακονίας, που είναι και η αρμόδια για τα του προσκυνήματος. Δεκάδες πιστοί, ανάμεσά τους νέοι, ηλικιωμένοι, μητέρες με τα μωρά τους, άνθρωποι με προβλήματα (και) υγείας προσευχήθηκαν στη χάρη της Αγίας Ελένης. Από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του χριστιανισμού καθώς σε εκείνη αποδίδεται η εύρεση του Τιμίου Σταυρού στους Αγίους Τόπους και η ανάδειξη των εκεί προσκυνημάτων. Τιμάται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Με ευλάβεια, πολλοί γονάτιζαν μπροστά στο σκήνωμά της, με δάκρυα στα μάτια, την παρακαλούσαν να «δώσει δύναμη, υγεία και ευημερία» στους δικούς τους ανθρώπους. Αναβαν ένα κερί και έτσι σιωπηλά προσεύχονταν.

Οπως ο κ. Παναγιώτης ο οποίος ήρθε από τον Πειραιά. «Προσεύχομαι στην Αγία Ελένη να δώσει κουράγιο στο παιδί μου που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας».

Συγκινημένες και οι κυρίες Ευαγγελία και Ειρήνη οι οποίες παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους, αψήφησαν τη βροχή και ήρθαν στον ναό της Αγίας Βαρβάρας για να αγγίξουν, όπως λένε οι ίδιες, το σκήνωμα. «Πιστεύουμε στην ορθόδοξη πίστη. Το προσκύνημα της Αγίας Ελένης είναι ένα ιστορικό γεγονός για την εκκλησία μας και θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο που αποφάσισε να φέρει στην Αθήνα το ιερό σκήνωμά της» λέει η κυρία Ευαγγελία.

Οσο περνά η ώρα, τόσο και αυξάνεται ο αριθμός των προσκυνητών. Μέσα στον ναό επικρατεί απόλυτη ηρεμία («πρέπει να υπάρχει σεβασμός…») ενώ η μυρωδιά από το λιβάνι κάνει την ατμόσφαιρα ακόμη πιο κατανυκτική.

Η Ελένη Μωρατίδου λέει πως ήρθε από τη Νεάπολη. Η Αγία Ελένη, για εκείνη, είναι «ελπίδα, πίστη και αισιοδοξία». Το ίδιο είναι και για την κ. Δήμητρα Ρίκου που έφυγε νωρίς το πρωί από το σπίτι της στο Περιστέρι για να ανάψει ένα κερί στη χάρη της αγίας.

Καθισμένη στο στασίδι, μπροστά από το σκήνωμα, η κ. Φεραδέρου δεν σταματά να προσεύχεται. «Οταν η κόρη μου βρήκε νέο σπίτι στην Αμερική έταξα μια λαμπάδα στην Αγία Ελένη. Ετσι ήρθα εδώ, να την ανάψω και να προσκυνήσω. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα ο ερχομός του ιερού σκηνώματος στην Ελλάδα. Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση…».

Πάντως, το μεγάλο κύμα προσκυνητών από πολλά μέρη της χώρας (όπως Κρήτη, Εβρο) αναμένεται στον ναό τις επόμενες ημέρες και δη αύριο που η αγία γιορτάζει. Μάλιστα πολλές είναι οι ενορίες που έχουν προγραμματίσει εκδρομή.

Το προσκύνημα είναι αρκετά καλά οργανωμένο και ο χώρος φυλάσσεται από το πρωί έως το βράδυ. Στο προαύλιο του ναού υπεύθυνοι της Αποστολικής Διακονίας (σ.σ. η πρωτοβουλία του ερχομού των ιερών λειψάνων της αγίας στην Αθήνα ανήκει στον γενικό διευθυντή του Οργανισμού, επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο) συγκεντρώνουν φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Οπως έχει αποφασιστεί, θα δοθούν στα κοινωνικά φαρμακεία των Μητροπόλεων και των Δήμων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών τους.

«Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει είναι η παρουσία εδώ των νέων» αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο Γιάννης Βιδάλης, που είναι και ο υπεύθυνος για τη συγκέντρωση φαρμάκων.

Και συνεχίζει: «Μεγάλη είναι και η ανταπόκριση των προσκυνητών οι οποίοι από την πρώτη ημέρα αφήνουν φάρμακα για τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες. Μάλιστα, εκτιμώ πως όσο περνούν οι ημέρες τόσο το ενδιαφέρον θα γίνεται εντονότερο».

Ο κ. Βιδάλης λέει επίσης ότι οι περισσότεροι φέρνουν παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιπηκτικά καθώς και φάρμακα που έχουν να κάνουν με καρδιολογικά προβλήματα. «Ηρθε μια γυναίκα και άφησε φάρμακα. Μας είπε ότι έχασε τη μητέρα της πριν από λίγες ημέρες και θεώρησε ότι τα φάρμακα που (η μητέρα της) χρησιμοποιούσε θα έχουν ανάγκη κάποιοι άλλοι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φάρμακα συγκεντρώνονται καθημερινά από τις 8:00 έως τις 12:00 και από τις 16:00 έως και τις 20:00. Το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης και το Τίμιο Ξύλο θα παραμείνουν στον ναό της Αγίας Βαρβάρας έως και τις 15 Ιουνίου, εκτός και αν δοθεί παράταση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.