Ιερώνυμος: «Η αγωνία μας είναι μία και μοναδική…»

Ιερώνυμος: «Η αγωνία μας είναι μία και μοναδική…»

«Η αγωνία μας είναι μία και μοναδική, πώς θα προσφέρουμε τα πάντα στον άνθρωπο, πώς θα προσφερθούμε για τον άνθρωπο».

«Δεν έχουμε καμία αγωνία και κανένα φόβο μήπως χάσουμε κάποιο προνόμιο εξουσίας και κυριαρχίας», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το βήμα της ενημερωτικής εκδήλωσης «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Εκκλησία της Ελλάδος. Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο» που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «ο Κύριός μας μάς έδωσε ένα μονάχα προνόμιο: τη θυσιαστική και σταυρική αγάπη. Μία μονάχα εξουσία: την εξουσία να αγαπάμε. Αυτό το προνόμιο και αυτή την εξουσία της άνευ όρων και προϋποθέσεων αγάπης είναι αλήθεια ότι δεν τα συζητούμε και δεν τα διαπραγματευόμαστε», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι η πρόσκλησή του για τη σημερινή συνάντηση εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. ‘Αλλωστε, «η θεματική μας περιορίζεται μονάχα στα ζητήματα συνταγματικής τάξεως, τα οποία αναφέρονται στην Εκκλησία. Και όχι σε άλλα ζητήματα του Συντάγματος, για τα οποία υπάρχουν αρμοδιότεροι και καταλληλότεροι για να τοποθετηθούν και να εκφρασθούν».

Εν συνεχεία, ο κ. Σωτήριος Ρίζος, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τιμή και διευθυντής του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ανέπτυξε το θέμα «Οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας ως αντικείμενο ρυθμίσεως του Συντάγματος και το πρόβλημα της απορρυθμίσεώς τους». Ο κ. Ρίζος έκανε ιστορική αναδρομή και αναφορά στα συντάγματα και υπογράμμισε ότι «Αν απαλειφθεί το άρθρο 3 του Συντάγματος και ο όρος ‘’επικρατούσα”, δεν μπορεί να έχει κανένα λόγο η Πολιτεία στο θέμα του αυτοκεφάλου και τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η απορρύθμιση των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας θα λειτουργήσει αρνητικά για το έθνος». Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι «Η Εκκλησία μπορεί να είναι σήμερα όπως ήταν πάντα, ένας σύμμαχος της Πολιτείας τόσο για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους όσο και για την εμπέδωση της ασφάλειας στην πατρίδα».

Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, επίκουρος καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανέπτυξε το θέμα «Συνταγματικό και νομοθετικό status των θρησκευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μίλησε για «Το νομοθετικό καθεστώς και οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Κράτος: δεδομένα και παρανοήσεις».

Σημειωτέον ότι με την εν λόγω εκδήλωση υλοποιήθηκε η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος να παρουσιάσει τις θέσεις της για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Τον συντονισμό και την οργάνωσή της είχε υπό την εποπτεία του ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.