Στο ναδίρ οι σχέσεις Βαρθολομαίου-Ιερώνυμου για το κτήμα Προμπονά

Στο ναδίρ οι σχέσεις Βαρθολομαίου-Ιερώνυμου για το κτήμα Προμπονά

Οι σχέσεις ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο βρίσκονται στο ναδίρ με αφορμή το κτήμα Προμπονά και το ενδεχόμενο απόκτησης από το Φανάρι εκκλησίας στο κέντρο της Αθήνας.

Η Ιερά Σύνοδος χαρακτήρισε ως «αντικανονική» την ενέργεια του Επισκόπου Αμορίου Νικηφόρου, ηγουμένου της Μονής Βλατάδων , να ανοίξει τον Ναό του Αγίου Γεωργίου στα όρια του δήμου Αθηναίων και να τελέσει τους Β Χαιρετισμούς χωρίς την άδεια της Εκκλησίας. Ο Επίσκοπος επανήλθε πριν από λίγες ημέρες και τέλεσε δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, καθώς δεν μπόρεσε να εισέλθει στο ναό. Ήδη πάντως η Αρχιεπισκοπή έστειλε επιστολή στον Επίσκοπο Αμορίου με την οποία τον καλεί να δώσει εξηγήσεις για την πράξη του.

Στην «κόντρα» φαίνεται ότι εμπλέκεται και το όνομα του υπουργού ΠαιδείαςΚώστα Γαβρόγλου, ο οποίος προ μηνός ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και, σύμφωνα με πληροφορίες, τάχθηκε στο πλευρό του.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών και ενώ ο κ. Ιερώνυμος επιδιώκει κλίμα εξομάλυνσης της όλης κατάστασης, βαριά είναι η ατμόσφαιρα στις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου και Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με «μήλον της έριδος» τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά, όπου ο Πατριαρχικός Επίσκοπος τέλεσε Θεία Λειτουργία χωρίς άδεια. Η σύγκρουση για τον επίμαχο ναό βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια. Ο Αρχιεπίσκοπος, αν και οι πληροφορίες τον θέλουν να είναι δυσαρεστημένος με την απόφαση του Πατριάρχη να αποδεχθεί ως δωρεά το ναό, ζήτησε να λυθεί το θέμα κανονικά και νόμιμα.

Προσφυγή στα δικαστήρια

Ενδεικτικό βέβαια της σοβαρότητας των εξελίξεων είναι ότι το θέμα μονοπώλησε το ενδιαφέρον της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ,ενώ την ίδια στιγμή στα τέλη Φεβρουαρίου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο κ. Ιερώνυμος κατέθεσαν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά.

Ανάκριση για τη λειτουργία των Β’ Χαιρετισμών

Ήδη έχουν ξεκινήσει ανακρίσεις, σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο, για την τέλεση Θείας Λειτουργίας για τους Β΄ Χαιρετισμούς από τον Επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο στον επίμαχο ναό την περασμένη Παρασκευή. Αναμένεται μάλιστα ότι θα του αποσταλεί επιστολή, όπου θα ερωτηθεί για ποιο λόγο προχώρησε στην κίνηση αυτή.

Η λειτουργία, αναφέρουν οι πληροφορίες, τελέστηκε χωρίς να έχει δοθεί άδεια δια της επίσημης οδού από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών . Για το λόγο αυτό, η πόρτα ήταν κλειδωμένη και χρειάστηκε να σπάσουν την κλειδαριά.

Ο ναός άνοιξε παρουσία δικαστικών Επιμελητών

Ο Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος ηγούμενος της Μονής Βλατάδων άνοιξε τον ναό τελικά παρουσία δικαστικών Επιμελητών και τέλεσε τη λειτουργία. Στη συνέχεια ανέγνωσε την απόφαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την οποία γίνεται αποδεκτή από το Κληροδότημα Προμπονά η δωρεά του Ναού και η ανάθεσή της της λειτουργίας της στην Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκης.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου χτίστηκε ύστερα από επιθυμία του Δημήτρη Προμπονά, του Ναξιώτη ιατρού, η οποία αναφερόταν στη διαθήκη του. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην Ιδιοκτησία του τον Ναό.

Διαμάχη για τη διαθήκη Προμπονά

Η αγωγή κατατέθηκε γιατί το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου εντός του κτήματος που βρίσκεται εντός των ορίων Δήμου Αθηναίων και Ν. Φιλαδέλφειας.

Σύμφωνα με την αγωγή ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ισχυρίζεται ότι με τη δωρεά που έγινε από την επιτροπή του κληροδοτήματος Προμπονά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο «επιχειρήθηκε να αποσπαστεί ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου από τη νόμιμη και κανονική πνευματική δικαιοδοσία, που είναι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μέσω της μεταβίβασής του μετά του οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένος σε άλλο εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο κατά παράβαση της βούλησης του διαθέτη Δημητρίου Η. Προμπονά».

Τι συζήτησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε με εκτενή και εμπεριστατωμένη Εισήγησή του την Διαρκή Ιερά Σύνοδο περί του θέματος του κτήματος Προμπονά και του εντός αυτού Ιερού Ναού. Κατά την Εισήγησή του, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι : «όλες δε αυτές οι δωρεές πηγάζουν από τον Θεό, ο οποίος μας συμφιλίωσε με τον εαυτό του διά του Ιησού Χριστού και έδωσε σε εμάς τους Αποστόλους το τιμητικό έργο να υπηρετούμε αυτή τη συνδιαλλαγή» (Β’ Κορ. 5,18) και ότι με αυτό το πνεύμα της καταλλαγής και της συμφιλίωσης, της προσευχής και της προσοχής, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ανακύψαν θέμα.

Επακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία τοποθετήθηκαν όλοι οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνεδροι, στο αυτό πνεύμα της Εισηγήσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου. Από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής: «Κατά το παρόν διάστημα αναμένονται δύο αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών για το κύρος της δωρεάς του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίας Φωτεινής και Αγίων Αναργύρων και του περιβάλλοντος χώρου από την Επιτροπή του Κληροδοτήματος Προμπονά. Παράλληλα βρίσκεται σε ισχύ έως σήμερα Απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε νόμιμη την Απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών περί σφραγίσεως του Ιερού Ναού, λόγω λειτουργίας του, άνευ της κανονικής αδείας του. Για τη διερεύνηση των αντικανονικώς τελεσθέντων την 2αν Μαρτίου 2018, εντός της περιοχής δικαιοδοσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θα επιληφθεί αρμοδίως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ως ο οικείος Ποιμενάρχης.Η Ιερά Σύνοδος εύχεται το όλο θέμα να επιλυθεί ειρηνικώς και μέσα στο πλαίσιο της κανονικότητος και της νομιμότητος».

Την ίδια ώρα πάντως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προχώρησε στη δημιουργία «Συμβουλευτικής Επιτροπής» στο Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Αποστολή» που απαρτίζεται από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και προσφοράς στην ελληνική κοινωνία .

Η «Συμβουλευτική Επιτροπή», όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, θα συνεδριάζει υπό την Προεδρία του και θα έχει ως σκοπό την οραματική, προγραμματική, τεχνοκρατική και στρατηγική υποστήριξη και υποβοήθηση του έργου της «Αποστολής» υπό τις τρέχουσες συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείζονος δημογραφικής συρρίκνωσης, μετανάστευσης Ελλήνων προς το εξωτερικό και συνεχιζόμενων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την χώρα μας.

Μέλη της Επιτροπής έχουν ορισθεί οι: κ. κ. Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος, Νικόλαος Καραμούζης, Αχιλλέας Κωσταντακόπουλος, Χρήστος Μεγάλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, Μιχαήλ Τσαμάζ, ενώ η συμμετοχή τους στις εργασίες της Επιτροπής είναι άμισθη και εντάσσεται στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους, αλλά και της προσωπικής επιθυμίας των ανωτέρω να συμβάλουν στη βελτίωση και μεγιστοποίηση του έργου της «Αποστολής».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τεχνικός Σύμβουλος της Επιτροπής θα είναι η Εταιρεία Grant Thornton Α.Ε. Που θα εκπροσωπείται από τον Βασίλειο Καζά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.