Αποκάλυψη πρώην καθολικού ιερέα: Η αποχή από την ερωτική πράξη είναι η αιτία για την κακοποίηση παιδιών

Αποκάλυψη πρώην καθολικού ιερέα: Η αποχή από την ερωτική πράξη είναι η αιτία για την κακοποίηση παιδιών

Σύμφωνα με μια έρευνα, που αφορά την σεξουαλική κακοποίηση από καθολικούς ιερείς, φαίνεται πως η υποχρεωτική αποχή από το σεξ και η κουλτούρα μυστικότητας, μέσα στον αποκλειστικά ανδροκρατούμενο κλήρο είναι η αιτία για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Ο πρώην καθολικός ιερέας, Ντες Κέιχιλ και ο θεολόγος Πήτερ Γουίλκινσον, συγκέντρωσαν πληροφορίες από 26 βασιλικές επιτροπές και έρευνες από την Αυστραλία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τις Κάτω Χώρες, από το 1985 μέχρι σήμερα, στην έκθεσή τους.

Ο Κέιχιλ είναι παντρεμένος αλλά εξακολουθεί να ζει με τους κανόνες του καθολικού δόγματος (όπως ισχυρίζεται), ξεκίνησε την έρευνα αφού ανακάλυψε ότι είχε ζήσει και δουλέψει με διάφορους παιδεραστές ιερείς, καθ ‘όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην ιεροσύνη.

Είπε στον Guardian Australia: «Από όταν το θέμα της κακοποίησης έγινε αρχικά γνωστό, γύρω στο 1978, άρχισα να αναρωτιέμαι: “Γιατί αυτό συνέβη;” Ήξερα κάποιους από τους δράστες και σπούδασα μαζί τους και έζησα με έναν από αυτούς. Και όμως δεν ήξερα ποτέ όταν ήμουν στην εκκλησία. Πρέπει να καταλάβετε, ένας δράστης ιερέας είναι πολύ μυστικοπαθής και δεν θέλει να ανακαλυφθεί».

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και αηδιαστικά των συμπερασμάτων της έκθεσης είναι ότι περίπου το 7% του καθολικού κλήρου κακοποίησε παιδιά μεταξύ του 1950 και του 2000.

Ακόμα και κάποιες καλόγριες κακοποίησαν παιδιά, όμως η συντριπτική πλειοψηφία ήταν άνδρες ιερείς και επισκόποι που διατήρησαν μια κουλτούρα μυστικότητας και μη αποκάλυψης, τόσο ως δράστες όσο και ως έμπιστοι που γνώριζαν για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μέσω του μυστηρίου της εξομολόγησης.

Η βασιλική επιτροπή της Αυστραλίας ζήτησε πρόσφατα τη δίωξη των καθολικών ιερέων που απέτυχαν να αποκαλύψουν την κακοποίηση παιδιών που τους είχε γνωστοποιηθεί μέσω εξομολόγησης.

Η έκθεση αναφέρει ότι η απόφαση του Πάπα Πίου Ι’, του 1910, να μειώσει την ηλικία της εξομολόγησης στα επτά έτη, έμμεσα θέσει τα παιδιά σε κίνδυνο.

«Η επαφή τους με τις γυναίκες στα ιδρύματα κατάρτισης εκπαιδευτικών ήταν προσεκτικά απαγορευμένη και στη συνέχεια διορίζονταν σε αρσενικά σχολεία όπου θα ήταν υπεύθυνα για νεαρά αγόρια και εφήβους», ανέφερε η έκθεση.

«Και ζούσαν αποκλειστικά ανδρικές θρησκευτικές κοινότητες. Έπρεπε να πορευθούν με μια ιεραρχημένη εικόνα μιας Παναγίας χωρίς σεξ. Ήταν μια συνταγή για ψυχο-πνευματική καταστροφή».

Η έκθεση τόνισε επίσης συγκεκριμένα τον συνεχιζόμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε περισσότερα από 9.000 ορφανοτροφεία που λειτουργούν από την καθολική εκκλησία σε όλο τον κόσμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έκθεση 384 σελίδων δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Κέντρο Παγκόσμιας Έρευνας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.