Ο πάπας Φραγκίσκος έπλυνε τα πόδια 12 μετανοημένων κρατούμενων (φωτό)

Ο πάπας Φραγκίσκος έπλυνε τα πόδια 12 μετανοημένων κρατούμενων (φωτό)

Ο πάπας Φραγκίσκος έπλυνε σήμερα το απόγευμα τα πόδια 12 μετανοημένων κρατούμενων – στην πλειονότητά τους πρώην μέλη της μαφίας – και τέλεσε την Ακολουθία του Νιπτήρος μέσα στη φυλακή, δείχνοντας έτσι και πάλι την αλληλεγγύη του προς τους φυλακισμένους.

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, η Μεγάλη Πέμπτη είναι η ημέρα που ο Χριστός έπλυνε τα πόδια των Αποστόλων και προεικόνισε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας με τον Μυστικό Δείπνο.

Σε αυτήν την “ιδιωτική” επίσκεψή του στη φυλακή του Παλιάνο, μιας κοινότητας 8.000 κατοίκων που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Ρώμη, ο πάπας έπλυνε τα πόδια τριών γυναικών και εννέα ανδρών κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ήταν και ένας μουσουλμάνος που πρόκειται σύντομα να ασπαστεί τον χριστιανισμό. Στην τελετή και τη λειτουργία βοήθησαν τον ποντίφικα τέσσερις κρατούμενοι.

Στη φυλακή αυτή κρατούνται κυρίως πρώην μαφιόζοι που εκτίουν πολυετείς ποινές κάθειρξης. Αρκετοί από αυτούς συνεργάστηκαν με τις ιταλικές δικαστικές αρχές και είδαν τις ποινές τους να μειώνονται. Ο πάπας έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από τα μέλη της μαφίας να αλλάξουν τρόπο ζωής.

Οι κρατούμενοι προσέφεραν στον Φραγκίσκο προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι: βιολογικά λαχανικά, γλυκά και σταυρούς από ξύλο ελιάς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από το 2013, όταν εξελέγη στο αξίωμά του, ο Φραγκίσκος αποφάσισε να “αποκεντρώσει” την Ακολουθία του Νιπτήρος. Εκείνη τη χρονιά τέλεσε τη λειτουργία σε μια φυλακή ανηλίκων, την επομένη σε ένα ίδρυμα για ασθενείς και αναπήρους, το 2015 και πάλι σε μια φυλακή και πέρσι σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.