Σπέτσες:Ένα κράμα ομορφιάς, γραφικότητας, ιστορίας αλλά και σύγχρονου lifestyle (φωτογραφίες)

Σπέτσες:Ένα κράμα ομορφιάς, γραφικότητας, ιστορίας αλλά και σύγχρονου lifestyle (φωτογραφίες)

Από τις αρχοντικές βίλες του περασμένου αιώνα με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική και τα στενά πλακόστρωτα βοτσαλωτά δρομάκια μέχρι τις ιστορικές πλατείες και τους γραφικούς αμαξάδες, οι Σπέτσες είναι ένας τόπος γεμάτος ιστορία.

Αυτό το μικρό νησάκι του Αργοσαρωνικού, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα είναι ένας καταπράσινος παράδεισος με ζωντανές τις μνήμες από ένα ιστορικό και ένδοξο παρελθόν. Η ιδιαιτερότητα του νησιού, η απουσία αυτοκίνητων, τα αμαξάκια που μαζί με τα θαλάσσια ταξί αποτελούν τα κυριότερα μέσα μεταφοράς, δημιουργούν την αίσθηση πως εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει και πως όλα όσα χαρακτηρίζουν το νησί, ιστορία, αρχοντιά, ναυτική παράδοση καθώς και το κοσμοπολίτικο περιβάλλον και φυσικό κάλλος εναρμονίζονται όλα μαζί σε ένα ενιαίο ισορροπημένο σύνολο.

Ιστορία

Στην αρχαιότητα οι Σπέτσες ονομάζονταν “Πιτυόνησος” και “Πιτυούσα”, ονομασία που διατηρήθηκε για 3.000 χρόνια έως τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες. Το σημερινό της όνομα δόθηκε πιθανότητα από τους Ενετούς που την αποκαλούσαν “Ιζόλα ντι Σπέσια” ή “Ιζόλα ντι Σπέσια” που σημαίνει αρωματοφόρος νήσος λόγω των πολλών αρωματικών φυτών της. Σε κάθε γωνιά του νησιού αποτυπώνεται η αίγλη της παλαιάς εποχής.

Στα περίφημα σπετσιώτικα αρχοντικά με τις πανέμορφες αυλές, στα στενά δρομάκια, στα μοναστήρια και τις γραφικές εκκλησιές, στα μνημεία και τα αυθεντικά κανόνια από την ένδοξη εποχή της επανάστασης του 21’. Οι Σπέτσες έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία και την επακόλουθη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Όταν το 1821 ξέσπασε η ελληνική επανάσταση, οι Σπέτσες ήταν το πρώτο από τα ελληνικά νησιά που σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης το πρωί της 3ης Απριλίου 1821, στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στο παλιό λιμάνι.

Οι Σπετσιώτες έστειλαν αμέσως αντιπροσωπείες στην Ύδρα και σε άλλα νησιά για να παρακινήσουν τους κατοίκους τους να εξεγερθούν, ενώ συγχρόνως αποφάσισαν να συμμετάσχουν με τα πλοία τους στους θαλάσσιους αποκλεισμούς του Ναυπλίου και της Μονεμβασιάς.

Βόλτα στο νησί

Το ιδανικό μέρος για να ξεκινήστε την περιήγησή σας στο νησί είναι η ιστορική πλατεία της Ντάπιας με τα στημένα κανόνια που υπεράσπιζαν την πόλη. Ακολουθήστε τον παραλιακό δρόμο, όπου θα συναντήσετε την παραλία του Αγίου Μάμμα, με αρκετά cafe και εστιατόρια. Περπατήστε παράλληλα με την παραλία του Αγίου Νικολάου, όπου θα θαυμάστε μερικά από τα επιβλητικότερα αρχοντικά του νησιού. Μάλιστα σε ένα από αυτά γυρίστηκε η αγαπημένη ελληνική ταινία «Τζένη, Τζένη». Εκεί κοντά θα δείτε και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, όπου υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης στις 3 Απριλίου 1821. Ο μεταβυζαντινός αυτός ναός είναι από το 1805 η μητρόπολη των Σπετσών.

Συνεχίστε στον ίδιο δρόμο και σύντομα θα βρεθείτε στην παραλία του Παλιού Λιμανιού (Μπάλτιζα), περνώντας από παραδοσιακούς ταρσανάδες (καρνάγια). Εδώ, χτυπάει η καρδιά του νησιού και του καλού φαγητού γι’ αυτό επιβάλλεται μια στάση για να δοκιμάσετε ψάρι αλά Σπετσιώτα, με σάλτσα ντομάτας που θεωρείται αυθεντικό σπετσιώτικο πιάτο και φυσικά αμυγδαλωτά Σπετσών, που μοσχομυρίζουν κανέλα και γαρίφαλο. Στο δρόμο προς το Φάρο, θα πέσετε επάνω στο ναό της Παναγίας της Αρμάτας. Το εκκλησάκι χτίστηκε την περίοδο 1826-30 από την οικογένεια του Ι. Κούτση, προς τιμήν της Παναγίας που το 1822 βοήθησε τη μέρα του «γενεθλίου» της (8 Σεπτεμβρίου) τους Σπετσιώτες ενάντια στον τουρκικό στόλο. Η ομορφιά της παραλιακής αυτής διαδρομής θα σας ξετρελάνει. Δοκιμάστε να την κάνετε πεζοί ή ακόμα καλύτερα με ποδήλατο. Οταν φτάσετε στην περιοχή του Φάρου, τόσο η θέα προς το Παλιό Λιμάνι, όσο και προς τη θάλασσα θα σας αποζημιώσει.

Μην παραλείψετε

Να επισκεφθείτε στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας: Στεγάζεται στο αρχοντικό σπίτι της μοναδικής γυναίκας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία με τον τίτλο της Ναυάρχου. Ιδρύθηκε το 1991 από τον απόγονο της καπετάνισσας Φίλιππο Δεμερτζή-Μπούμπουλη, με στόχο να αναδείξει την ιστορία της Επανάστασης του 1821 και τα πολεμικά κατορθώματα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την Ντάπια και θα το καταλάβεις από τον μπρούντζινο ανδριάντα της ίδιας, που δεσπόζει στο εξωτερικό του. Σε όλα τα δωμάτια του μουσείου εκτίθενται παλαιά έπιπλα, βιβλία, όπλα, προσωπικά αντικείμενα και επίσημα έγγραφα και επιστολές της ηρωίδας. (Ανοιχτό μόνο το καλοκαίρι, τηλ. 22980 72416)

Να απολαύσετε μια βόλτα με άμαξα: Θα τις βρείτε όλες μαζεμένες στο λιμάνι (εκεί όπου σε αφήνει το Δελφίνι). Προτιμήστε την ώρα του ηλιοβασιλέματος για να κάνετε την περιήγησή σας, μιας και τότε το σκηνικό είναι τόσο ειδυλλιακό όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε. Η κάθε άμαξα έχει χωρητικότητα 5 ατόμων και η διαδρομή εκτείνεται κατά μήκος της παραλιακής των Σπετσών, με κατεύθυνση προς το Παλιό Λιμάνι. (τιμή: €20 τα 20 λεπτά).

Να κάνετε μια στάση στο Μουσείο των Σπετσών: Θα το βρείτε λίγο πιο πάνω από την Πλατεία Ρολογιού. Το επιβλητικό αυτό κτίριο με τις υψηλές καμάρες, χτίστηκε ανάμεσα στο 1795 και το 1798 και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1924. Φιλοξενεί αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού που καλύπτουν όλες τις μορφές εκδήλωσης της τέχνης. (Τηλ. 22980 72994)

Ερημικές ή κοσμικές δαντελωτές χρυσές αμμουδιές και καλογραμμένοι κολπίσκοι αγκαλιάζουν ολόγυρα το νησί με αστραφτερά βότσαλα και σμαραγδένια νερά. Από τις πιο διάσημες παραλίες, είναι η Αγία Παρασκευή με το γραφικό εκκλησάκι της στη σκιά αιωνίων δέντρων και δίπλα της οι Αγιοι Ανάργυροι, μια οργανωμένη και απέραντη παραλία με μπαρ και καφετέριες. Εκεί θα βρείτε και τη Σπηλιά του Μπεκίρη, το καταφύγιο των αγωνιστών του 1821. Ένα από τα φυσικά αξιοθέατα των Σπετσών που παλαιότερα χρησίμευε ως καταφύγιο σε περιπτώσεις επιδρομών στο νησί.Ακόμα και μέσα στην πόλη μπορεί να κολυμπήσει κανείς σε θαυμάσιες παραλίες με διάφανα νερά. Δίπλα στο λιμάνι υπάρχει η αμμουδιά του Αγίου Μάμμα, ενώ στο δρόμο που οδηγεί στο Παλιό Λιμάνι υπάρχει η μικρή βοτσαλωτή παραλία του Αγίου Νικολάου.

Πού θα μείνετε

Poseidonion Grand Hotel: Το Poseidonion αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο των Σπετσών. Το ξενοδοχείο αποτελείται από δύο κτίρια τα οποία διαθέτουν πολυτελή δωμάτια και εντυπωσιακές σουίτες, οι περισσότερες με ιδιωτικό κήπο ή μπαλκόνι ενώ παράλληλα, προσφέρει μοναδική θέα στο λιμάνι της Ντάπιας και τη θάλασσα. Τηλ: 2298 074553, www.poseidonion.com (από 170 ευρώ τη βραδιά).

Mare Monte Luxury Suites: Το Mare Monte Luxury Suites στεγάζεται σε μια ιστορική κατοικία, μόλις 3 λεπτά με τα πόδια από την παραλία του Άγιου Μάμα, τηλ: 2298 077122, www.maremonteboutiquehotel.com (από 280€ τη βραδιά).

Orloff Resort: Στο Παλιό Λιμάνι των κοσμοπολίτικων Σπετσών, εκεί που χτυπά η καρδιά της αρχοντικής αισθητικής και της ιστορικής παράδοσης του νησιού, γεννήθηκε με πολύ μεράκι το Orloff Resort με στόχο τη δημιουργία ενός ήρεμου χώρου για την χαλάρωση του βλέμματος και την ξεκούραση του σώματος. Τηλ: 2298 075444, www.orloffresort.com (από 234 ευρώ τη βραδιά)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.