ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

H Aegean Airlines δίνει 5 δισ. δολάρια για 42 νέα αεροσκάφη Airbus

H Aegean Airlines δίνει 5 δισ. δολάρια για 42 νέα αεροσκάφη Airbus

(Αρχικό κείμενο 28/03/2018 – 14:01)

Μετά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης η AEGEAN προχωρά στην υπογραφή προσυμφώνου (Memorandum of Understanding) με την εταιρεία Airbus για την απόκτηση έως 42 συνολικά αεροσκαφών νέας γενιάς της οικογένειας Α320neo.

Η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 5 δις. δολάρια σε τιμές καταλόγου και αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα. Τα νέα αεροσκάφη προσφέρουν δυνατότητες νέων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, καθώς και αυξημένη εμβέλεια για επέκταση σε νέους προορισμούς και αγορές. Παράλληλα, ενισχύουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, μέσω ουσιαστικών ωφελειών που συμβάλλουν στη βελτίωση του λειτουργικού κόστους.

Το προσύμφωνο αφορά στην παραγγελία καταρχήν 30 αεροσκαφών, δύο τύπων της οικογένειας A320neo, (Α320neo & A321neo), με δικαίωμα προαίρεσης για 12 επιπλέον αεροσκάφη. Η παραγγελία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον 10 αεροσκάφη της μεγαλύτερης έκδοσης Α321neo, με δυνατότητα αύξησης του αριθμού μέσω περαιτέρω μετατροπής μέρους της παραγγελίας από Α320neo σε Α321neo.

Τα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo με κινητήρες τεχνολογίας νέας γενιάς και Sharklets παρέχουν εξοικονόμηση έως 15% στην κατανάλωση καυσίμου, μείωση εκπομπών ρύπων και θορύβου, ενώ μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τον ακριβή τύπο και προδιαγραφές, πρόσθετη εμβέλεια από 600 έως και 1.500 χλμ. (δηλ. από 1 – 2 ώρες επιπλέον πτήσης). Τα αεροσκάφη παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο κατασκευαστών κινητήρων, είτε της Pratt & Whitney (PW1100G-JM), είτε της CFM International (LEAP-1A). Η εταιρεία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με τους δύο κατασκευαστές κινητήρων και αναμένεται να καταλήξει σε τελική επιλογή έως τον Ιούλιο του 2018.

H ολοκλήρωση και υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την Airbus, που αναμένεται τον Ιούνιο του 2018, θα επιτρέψει στην AEGEAN να συνεχίσει την επιτυχημένη αναπτυξιακή στρατηγική της, αυξάνοντας σημαντικά αλλά και ανανεώνοντας παράλληλα τον υπάρχοντα στόλο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 ο στόλος της AEGEAN αριθμούσε 46 jet αεροσκάφη της οικογένειας A320, καθώς και 12 turboprop αεροσκάφη. Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος ενός συνολικού προγράμματος επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της εταιρείας, που αναμένεται να υλοποιηθεί μεταξύ των ετών 2020-2025.

Αναφερόμενος στη νέα επένδυση της εταιρείας ο Αντιπρόεδρος της AEGEAN κ. Ευτύχιος Βασιλάκης τόνισε: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την ΑEGEAN, η αρχή ενός νέου κύκλου ανάπτυξης και δημιουργίας. Με την επένδυση στα αεροσκάφη νέας τεχνολογίας A320neo, ανανεώνουμε την υπόσχεση για ποιοτικές υπηρεσίες στους επιβάτες μας, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά μας, πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες συνεισφοράς και εξέλιξης των ανθρώπων μας, βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο την πρώτη εντύπωση για τη χώρα μας.

Υπογράψαμε μια συμφωνία, ένα προσύμφωνο για την ακρίβεια, για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα. Μια παραγγελία που αφορά έως 42 αεροπλάνα της οικογένειας Airbus A320. Ναι, Airbus είναι αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα από τα καρτελάκια των κυρίων εδώ.

Και βέβαια είναι μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή, άλλη μια σημαντική στιγμή στην πορεία της Aegean, μια στιγμή που επιβεβαιώνει ότι η ισχύς εν τη ενώσει, μια έννοια που ξεκίνησε από τη συνεργασία μιας πολύ ισχυρής – αλλά και πολυδιάστατης, θα έλεγα – μετοχικής ομάδας της Aegean που την στηρίξει σήμερα από την αρχή της, δείχνει τα αποτελέσματά της, αλλά επίσης δείχνει η σημερινή μέρα την αξία και τη δύναμη αυτού που έχει επιτευχθεί, αυτού που έχει δημιουργηθεί μέσα σε 19 χρόνια κοινής προσπάθειας για δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, ένα μικρό μέρος της οποίας είναι εδώ σήμερα, και την οποία φυσικά την ευχαριστούμε για αυτό.

Είναι άλλωστε 3η φορά μέσα σε 19 μόλις χρόνια που η εταιρία επενδύει σε νέα αεροπλάνα για να δώσουμε στους επιβάτες μας αλλά και στη χώρα μας ό,τι πιο καινούργιο και ό,τι πιο τεχνολογικά προηγμένο υπάρχει, επιβεβαιώνοντας ότι δεν μας ενδιαφέρει μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα της προσπάθειάς μας.

Η δέσμευση λοιπόν για την ποιότητα παραμένει σταθερή από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε με τα δύο αεροπλάνα έως σήμερα που πετάμε σχεδόν 60 αεροπλάνα, αλλά σίγουρα τα μεγέθη, οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται, και βέβαια και οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες πολλαπλασιάζονται. Αυτό ισχύει για τους μετόχους και τη διοίκηση, αυτό ισχύει για τον κάθε άνθρωπο που δουλεύει μέσα στην Aegean, πάει μαζί με τις προοπτικές πάνε και οι ευθύνες.

Παρά την κρίση λοιπόν, παρά τις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού – άλλωστε σε αυτές μέσα μεγαλώσαμε – είμαστε σήμερα εδώ και είμαστε σήμερα εδώ για να ανακοινώσουμε ότι για άλλη μια φορά η επιλογή μας είναι η Airbus.

Είναι μεγάλη ικανοποίηση που εγκαινιάζουμε και πάλι μαζί με την Airbus για αυτή την νέα εποχή το δεύτερο κύκλο θα έλεγα δημιουργικής συνεργασία και δημιουργικής ωριμότητας στη συνεργασία, γιατί όπως λέει το τραγούδι τη δεύτερη φορά πρέπει να τα κάνεις τα πράγματα καλύτερα από την πρώτη φορά, να μάθεις από αυτά που πήγαν καλά, να βελτιώσεις αυτά που δεν πήγαν καλά, και να φτάσεις πραγματικά σε ένα αποτέλεσμα που αποδεικνύει ότι η μεγαλύτερη δέσμευση, η μεγαλύτερη επένδυση, η μεγαλύτερη προσπάθεια όντως μπορεί να αποδώσει ακόμα και σε ένα περιβάλλον όσο αβέβαιο όσο είναι αυτό που ζούμε.

Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι θα είμαστε ιδιαίτερη απαιτητική από την Airbus – γιατί πρέπει να είμαστε απαιτητική από ένα συνεργάτη που τώρα πια είμαστε τόσα χρόνια μαζί και που συνέχεια μεγαλώνουμε μαζί τους – αλλά φυσικά και απ’ τον εαυτό μας για την εκμετάλλευση των αεροσκαφών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το οφείλουμε σε όλους, διότι έχουμε και την εμπειρία και τη γνώση.

Η ανανέωση λοιπόν και η αύξηση του στόλου μας με τα Α320neo ενισχύει την ανταγωνιστικότητά μας διεθνώς, μειώνοντας ουσιαστικά το λειτουργικό μας κόστος σημαντικά, και αυτό είναι απόλυτη ανάγκη. Συνεισφέρει στη διεύρυνση των δυνατοτήτων μας να πετάξουμε σε πιο μακρινούς προορισμούς, διότι τα αεροπλάνα έχουν δυνατότητα μεγαλύτερης εμβέλειας πτήσης. Μας επιτρέπει να προσφέρουμε ένα ακόμα πιο ευχάριστο, καλύτερο ταξίδι στον επιβάτη μας, ανταποκρινόμενοι παράλληλα στις ανάγκες του δια σύγχρονη τεχνολογία για συνδεσιμότητα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Και βέβαια – να μην το ξεχνάμε και αυτό – ενισχύει τη δυνατότητα να προβάλλουμε αυτό που εμείς αποκαλούμε, και όλοι προσπαθούμε να προωθήσουμε, τη σύγχρονη, τη φωτεινή μεριά της χώρας, των περιοχών της χώρας, των προϊόντων της χώρας σε όλον τον κόσμο, ή τουλάχιστον μέχρι εκεί που φτάνουν τα αεροπλάνα μας.

Στηρίζοντας λοιπόν τον τουρισμό, αλλά όχι μόνο τον τουρισμό, γιατί αλλοίμονο αν κανείς στηρίζει την πορεία της χώρας μόνο σε ένα κλάδα.

Τα νέα Airbus A320 λοιπόν, με τους νέους κινητήρες, θα μας επιτρέψουμε να πάμε πιο μακριά, σε νέους προορισμούς, με μεγαλύτερη οικονομία και με νέες υπηρεσίες.

Είναι μια επένδυση που σίγουρα φέρνει την επόμενη μέρα της Aegean, μια επένδυση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ακόμα ισχυρό μέλλον για την εταιρία μας, αλλά και με πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας.

Κυρίως όμως είναι μια επένδυση που δίνει σε μια εξαιρετική, πραγματικά εξαιρετική, ομάδα στελεχών και ανθρώπων, εργαζομένων, που έχουν δημιουργήσει την Aegean – θα έλεγα πλέον είναι η Aegean – μια ισχυρή πλατφόρμα, ένα εργαλείο αν θέλετε, για να αναπτύξουν τις δικές τους δυνατότητες, το δικό τους στίγμα που είναι αυτό άλλωστε που θα μας κάνει να ξεχωρίσουμε.

Μη ξεχνάμε ότι το μέταλλο είναι μέταλλο και οι άνθρωποι είναι άνθρωποι και αν για κάτι έχουμε διακριθεί τα τελευταία χρόνια είναι οι άνθρωποι.

Αυτοί, άλλωστε, είναι και η κουλτούρα και η στρατηγική του Προέδρου μας, του Θόδωρου του Βασιλάκη, που από την αρχή ξεκίνησε απάνω σε αυτό το μοτίβο. Και θα έλεγα ότι είναι, μάλλον, το μόνο πράγμα που δεν έχει αλλάξει σε αυτή την εταιρεία. Η προσήλωση σε αυτή τη κατεύθυνση, τη πελατοκεντρική, στη ποιότητα της σχέσης με τον πελάτη, στη ποιότητα της σχέσης με τους ανθρώπους και μέσα στην εταιρεία.»

Ο κ. Eric Schulz, Chief Commercial Officer της Airbus, δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η AEGEAN, ένας πελάτης που χρησιμοποιεί αποκλειστικά jet αεροσκάφη Airbus, επέλεξε την κορυφαία σε πωλήσεις οικογένεια αεροσκαφών μεσαίων αποστάσεων και προστίθεται στη μεγάλη ομάδα των αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούν το νέο τύπο. Η ομοιογένεια που προσφέρουν αυτά τα αεροσκάφη, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, την κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης και την πιο ευρύχωρη καμπίνα, καθιστούν την οικογένεια A320neo την καλύτερη επιλογή για τις αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες, όπως η AEGEAN.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συμφωνίας επεσήμανε: «Συνεργαστήκαμε για 12 μήνες συστηματικά με τη συμμετοχή διαφορετικών ομάδων της Aegean για να διαμορφώσουμε και να αξιολογήσουμε τις προτάσεις των δύο υποψηφίων κατασκευαστών, πριν καταλήξουμε στην τελική επιλογή της Airbus. Στόχος μας ήταν να βελτιώσουμε τους όρους υποστήριξης για τα αεροσκάφη, αλλά και να ορίσουμε μια νέα αφετηρία για την καλύτερη αξιοποίησή τους. Η τεχνολογία των αεροσκαφών είναι εξαιρετική. Την έχουν όμως πολλές εταιρείες και γίνεται ουσιαστικό πλεονέκτημα, χάρη στους ανθρώπους μας που με το ήθος τους και τη συνεργασία τους θα φέρουν τη διαφοροποίηση, το κάτι παραπάνω, που θα μας επιτρέψει και πάλι να ξεχωρίσουμε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.