Κρανάη ή Μαραθονήσι: Το νησάκι όπου «φώλιασε» ο έρωτας του Πάρι και της ωραίας Ελένης (φωτό, βίντεο)

Κρανάη ή Μαραθονήσι: Το νησάκι όπου «φώλιασε» ο έρωτας του Πάρι και της ωραίας Ελένης (φωτό, βίντεο)

Όταν ο Πάρις έκλεψε την ωραία Ελένη από τον βασιλιά Μενέλαο, σύμφωνα με τον Όμηρο, το πρώτο σημείο όπου φώλιασε ο έρωτάς τους πριν φύγουν για την Τροία ήταν το νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι, που ενώνεται με λιμενοβραχίονα με το Γύθειο.

Αν κάποιος δεν βρίσκει και πολύ συναρπαστική την αναφορά στον μυθικό έρωτα, αξίζει να επισκεφθεί το Μαραθονήσι για τον φάρο του, τον πύργο του Τζαννετάκη Γρηγοράκη που είναι σήμερα μουσείο και την απολαυστική θέα προς την πανέμορφη πόλη της Λακωνίας.

Το Γύθειο προσφέρεται για όμορφες βόλτες τόσο στον παραλιακό δρόμο του- όπως σχεδόν όλες οι πόλεις που βρίσκονται πάνω στη θάλασσα- αλλά και στα ανηφορικά σοκάκια και τις πέτρινες σκάλες του. Μετά τα τελευταία σπίτια του αρχίζει το μονοπάτι που οδηγεί μέχρι το βουνό Λαρύσιο, με ένα πανέμορφο μικρό εκκλησάκι στην κορυφή του. Την ίδια ώρα τα εντυπωσιακά νεοκλασικά του 19ου αιώνα καθρεφτίζονται στα νερά του λακωνικού κόλπου και η καρδιά της πόλης χτυπά στην προκυμαία της.

Βόρεια του σημερινού Γυθείου, ερείπια μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίας πόλης που υπήρξε ναύσταθμος των Σπαρτιατών ενώ άκμασε στους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Από εκείνη την εποχή χρονολογείται το θέατρο της πόλης, λίγο έξω από τον σύγχρονο οικισμό, που αξίζει να το επισκεφθεί κανείς.

Παρότι η πόλη του Γυθείου είναι η ίδια αγαπημένος προορισμός που θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη, μπορεί να αποτελέσει και «αφετηρία» για εξερεύνηση της γύρω περιοχής, της υπέροχης λακωνικής Μάνης, του Μυστρά, του σπηλαίου του Διρού κ.ά.

Και μπορεί η νησιωτική αύρα της πόλης να παραπέμπει σε καλοκαιρινές εξορμήσεις, το Γύθειο ενδείκνυται ωστόσο για όλες τις εποχές Ακόμα κι όταν ο καιρός δεν θα επιτρέπει το μπάνιο σε μια από τις πανέμορφες παραλίες του, η περιπλάνηση στην ίδια την πόλη αλλά και ευρύτερα στο κομμάτι αυτό της Λακωνίας αξίζει από μόνη της. ΓΥΘΕΙΟΓΥΘΕΙΟΓΥΘΕΙΟΓΥΘΕΙΟΓΥΘΕΙΟΓΥΘΕΙΟΓΥΘΕΙΟ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.