ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

15 λόγοι για να επισκεφτείτε τη Ρόδο

15 λόγοι για να επισκεφτείτε τη Ρόδο

Από τη Μεσαιωνική πόλη και τις ακτές με τα διαμαντένια νερά μέχρι τα φυσικά τοπία και το υψηλής ποιότητας φαγητό, η Ρόδος είναι ένα νησί πανέμορφο, με νοσταλγική ατμόσφαιρα και πληθώρα επιλογών.

– Περπατήστε στη πιο καλά διατηρημένη μεσαιωνική πόλη, και ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά και πολιτιστικά σύνολα του κόσμου και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εντυπωσιακό σκηνικό με παλάτια, πύργους, σιντριβάνια και κτίσματα σχεδόν ανέπαφα από το πέρασμα του χρόνου. Η οδός των Ιπποτών καταλήγει στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο. Άλλα χαρακτηριστικά σημεία της παλιάς πόλης που αξίζει να δείτε είναι η πλατεία Ιπποκράτους, το Σουλεϊμάν Τζαμί, ο Πύργος του ρολογιού, η οδός Σωκράτους και το σιντριβάνι στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων.

– Περιηγηθείτε στη Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, το διασημότερο ίσως δείγμα φυσικού κάλλους στο νησί. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Θεολόγος σε απόσταση 23 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από την πόλη της Ρόδου. Από μέσα Ιουνίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου φτάνουν οι πεταλούδες callimorpha panaxia quadripunctaria για να ζευγαρώσουν.

– Εξερευνήστε τις Επτά Πηγές με τα γάργαρα νερά και τους καταρράκτες που τρέχουν όλο το χρόνο και καταλήγουν σε μια μικρή λίμνη. Για να φτάσετε στη λίμνη θα πρέπει να διασχίσετε μια στενή στοά εκατόν ογδόντα έξι μέτρων. Η τοποθεσία είναι υπέροχη, με πολλά πεύκα και πλατάνια και ενδείκνυται για βόλτες ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού που λειτουργεί ως όαση μέσα στον καύσωνα.

– Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού. Εδώ θα δείτε αντικείμενα από την Ελληνιστική περίοδο που περιλαμβάνουν βάζα, κεραμικά είδη, σαρκοφάγους, αγάλματα καθώς και το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Ρόδου, που κατασκευάστηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα και είναι το κόσμημα του μουσείου.

– Φωτογραφηθείτε δίπλα σε ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Ρόδου, τις Πηγές της Καλλιθέας. Ένα κέντρο υδροθεραπείας που χτίστηκε το 1929 με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και είναι γνωστό από παλιές ελληνικές ταινίες. Αξίζει μια βουτιά στα απίστευτα δροσερά νερά και μια επίσκεψη στο μικρό μουσείο.

– Γνωρίστε από κοντά την πλούσια πανίδα του νησιού στο Ενυδρείο της Ρόδου. Ο υδροβιολογικός σταθμός της Ρόδου είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα θαλασσίων ερευνών στην Ελλάδα.

– Γνωρίστε τον παραδοσιακό οικισμό της Λίνδου μιας αρχαίας πόλης κόσμημα της Ρόδου με τα αρχοντικά σπίτια και τους στενούς δρόμους. Αξίζει να δείτε την Ακρόπολη της Λίνδου, το Ναό της Αθηνάς Λινδίας στο νότιο άκρο της Ακρόπολης, τα Προπύλαια και τη νεκρόπολη στο λόφο μπροστά από την Ακρόπολη.

– Περιηγηθείτε σε ένα από τα αρχαιότερα πάρκα του κόσμου, το πάρκο του Ροδινιού που αποτελείται από έναν απέραντο κήπο άγριας και επιβλητικής φυσικής ομορφιάς, από τρεχούμενα νερά που καταλήγουν σε λίμνες και σε μικρούς καταρράκτες. Γιοφύρια, κιόσκια και όμορφες παρουσίες παγωνιών, ελαφιών, πάπιων και άλλων χαριτωμένων μικρόσωμων ζώων θα σας συντροφεύσουν στην βόλτα σας.

-Αγναντέψτε το πέλαγος από τα μεσαιωνικά κάστρα του Μονόλιθου και της Κρητηνίας. Η θέα από το κάστρο στη Μονόλιθο είναι μαγευτική ενώ υπέροχο είναι και το ηλιοβασίλεμα. Εκτός από την εξωτερική τειχοποιία μέσα στο κάστρο σώζονται κάποια ίχνη κτισμάτων και δεξαμενών, ενώ υπάρχει ένα καλοδιατηρημένο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα.

– Ανακαλύψτε το πλούσιο παρελθόν της Ρόδου στην Ακρόπολη της Ιαλυσού το ιστορικό μνημείο που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Εκεί σώζονται ευρήματα από τη Αχαϊκή και Βυζαντινή περίοδο, αλλά και από την εποχή των Ιπποτών. Ο δωρικός ναός της Αθηνάς, η εκκλησία των Ιπποτών και το μεσαιωνικό μοναστήρι, είναι μερικά από τα μνημεία που αξίζει να επισκεφτείτε.

-Κολυμπήστε στις πανέμορφες παραλίες του νησιού. Κάθε παραλία έχει τη δική της ομορφιά. Προτιμήστε το Πρασονήσι για θαλάσσια σπορ, τη Καλλιθέα για τις θερμικές ιαματικές πηγές, τη Λίνδο με τα ρηχά νερά, ιδανικά για παιδιά και άτομα που δεν ξέρουν καλό κολύμπι. Στη παραλία των φούρνων θα βρείτε ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά και στην οργανωμένη παραλία Ιαλυσός θα κάνετε ηλιοθεραπεία στις αμέτρητες ξαπλώστρες των πολυτελών ξενοδοχείων. Επισκεφτείτε την εξωτική και απάνεμη Γλύστρα με κέδρους και αμμόλοφους, το διάσημο Φαληράκι για ξέφρενο πάρτι από το πρωί έως το βράδυ και τη τεράστια Λαχανιά με το ψιλό χαλικάκι και το τζαμαϊκανής αισθητικής beach bar. Η παραλία Άντονι Κουίν, που πήρε το όνομά της γιατί εκεί γυρίστηκαν σκηνές από τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» με πρωταγωνιστή τον διάσημο ηθοποιό περιβάλλεται από βράχια που σχηματίζουν εντυπωσιακό φυσικό τοπίο.

– Γευτείτε ότι καλύτερο προσφέρει η Ροδίτικη κουζίνα. Στα τοπ εστιατορεια του νησιού συγκαταλέγονται τα Κιούπια (Μενεκλεους 3, 2241030192), νοτιοδυτικά της πόλης, στην Ιαλυσό. Σερβίρει όλα τα παραδοσιακά Ροδίτικα πιάτα. Δοκιμάστε Λακάνη και Αβρανιές. Τα μεσογειακά προϊόντα έχουν την τιμητική τους εδώ αν και οι επιρροές από Ιταλία και Μικρά Ασία είναι εμφανής στα πιάτα τους. Στο χωριό Αφαντού φτιάχνουν το τοπικό πιάτο πιταρούδια, που περιλαμβάνει μαγειρεμένο κρέας με κρεμμύδια και πατάτες. Ο Μαυρίκος (κεντρική πλατεία Λίνδου, τηλ: 244 031232) λειτουργεία από τι 1933 και έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις για την γκουρμέ ελληνική κουζίνα του. Αξιζουν επίσης το εστιατόριο Ντινόρις (Πλ. Μουρεσίου 14Α, τηλ: 2241 025824) για ψαροκεφτέδες και συμιακό γαριδάκι και το Μάρκο Πόλο (Αγίου Φαναρίου 42, τηλ: 2241 025562 ) που στεγάζεται σε ένα μαγευτικό κήπο ενός μεσσαιωνικού κτιρίου του 15ο αιώνα και μσερβίρει πιάτα όπως χοιρινό με μανούρι και σύκο.

– Κάντε οινοτουρισμό ακολουθώντας το δρόμο του κρασιού του Ατταβύρου που θα σας οδηγήσει στην καρδιά του ροδίτικου αμπελώνα, σε 5 οινοποιεία και 2 αποστακτήρα σούμας, και στο δρόμο του κρασιού των Πεταλούδων, που θα σας πάει σε 3 οινοποιεία.

– Ζήστε τη νυχτερινή ζωή της Ρόδου στα κοσμοπολίτικα μπαρ με live βραδιές και ατέλειωτα κοκτέιλ. Διασκεδάστε στο jazz café bar Last Butler (Αμάραντου 45, τηλ: 2241 038981) με ρετρό διακόσμηση ή στο Mozaik Bar (Πλατεία Αρίωνος 14) ή στη διάσημη παμπ Μύγα (Κ. Παλαμά 4 και Καρπάθου, τηλ: 2241 117324).

– Διασκεδάστε με τις πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στη πόλη της Ρόδου και περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, εκθέσεις ζωγραφικής, φεστιβάλ, κ.α..

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PRONEWS, στο τεύχος Ιουνίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.