Αστυπάλαια : Το μαγικό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου (φωτό)

Αστυπάλαια : Το μαγικό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου (φωτό)

Κέφι να υπάρχει, σωστός προγραμματισμός και ο ισχυρισμός « είναι μακριά» δεν υπάρχει. Τώρα με τα ελικοφόρα αεροπλάνα που φθάνουν καθημερινά στο νησί οι αποστάσεις εκμηδενίζονται. Την Αστυπάλαια όλοι τη γνωρίζετε. Τουλάχιστον εγκυκλοπαιδικά.

Είναι το νησί που βρίσκεται η καλύτερα ενώνει τις Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα.

Όσοι έχουν επισκεφθεί την Αστυπάλαια, ενθουσιάστηκαν. Βέβαια με το πλοίο από τον Πειραιά είναι κάπως μακριά. Απέχει 117 ναυτικά μίλια και 23 ναυτικά μίλια από τη Κω. Από τον Πειραιά θέλεις 11 ώρες ταξίδι. Πολλές ώρες ταξίδι μέσα στο πλοίο αλλά και βάναυση είναι η ώρα άφιξης στο νησί. Άλλα πλοία φτάνουν στις 3.30 τα ξημερώματα και άλλα στις 4 και κάτι. Μέσα στην άγρια νύχτα.

Στην Αστυπάλαια μπορείς να πας από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μόνο με την αεροπορική εταιρία Sky Express. Πηγαίνει και η Olympic Air αλλά από άλλα νησιά.

Στις 06.50 απογειωθήκαμε

Το ταξίδι μου έγινε με την Sky Express. Η αεροπορική εταιρία ενώνει με τα μικρά της ελικοφόρα αεροπλάνα τύπου ATR τα πιο απομακρυσμένα νησιά. Αρκεί να υπάρχει έστω και μικρό αεροδρόμιο.

Φεύγεις από το Ελευθέριος Βενιζέλος λίγο πριν τις 7 το πρωί. Πετάς στα 19.000 πόδια και μετά από 40 λεπτά πτήση βρίσκεσαι στο αεροδρόμιο της Αστυπάλαιας.

Στο νησί ( έχει έκταση 97 τ.χλμ) του Αιγαίου με τους 1.334 κατοίκους. Η Αστυπάλαια ανήκει διοικητικά στα Δωδεκάνησα, αλλά γεωγραφικά και πολιτισμικά «στέκει» ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

Επισκέφθηκα τους τέσσερις οικισμούς (Αστυπάλαια (Χώρα) , Ανάληψη, Λιβάδι και Βαθύ και κάθε φορά είχα και μια ευχάριστη έκπληξη.

Το γραφικό νησί της Αστυπάλαιας με τα ολόλευκα σπιτάκια και τα μπλε παράθυρα έχει μια αύρα που σε ηρεμεί !

Στις 06.50 απογειωθήκαμε

Στις 07.30 το αεροσκάφος της Sky Express προσγειώθηκε στο νησί

Φιλόξενοι και αυθεντικοί

Οι κάτοικοί της , πάντα με το χαμόγελο , φιλόξενοι ως εκεί που δεν παίρνει, είναι αυτοί που δίνουν την καθοριστική πινελιά στο νησί . Αν τους συναντήσετε θα ενθουσιασθείτε. Είναι πραγματικά αξιολάτρευτοι. Καλόκαρδοι. Ευχάριστοι. Έχουν χιούμορ και το βασικότερο δεν είναι τεμπέληδες.

Αγαπούν τους τουρίστες. Έλληνες και ξένους. Όταν σε εξυπηρετούν σε κάτι, το αισθάνονται. Δεν το κάνουν για να σε εκμεταλλευτούν. Έχουν ακόμη αυτόν τον παλιό παραδοσιακό ελληνικό τρόπο της φιλοξενίας.

Αν τους ρωτήσεις κάτι είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τον δρόμο τους και να σε πάρουν απ το χέρι και να σε πάνε εκεί που θέλεις .

Το φαγητό είναι αρκετά καλό! Όρεξη να έχεις και να μην είσαι περίεργος.

Κατσικάκι ντόπιο συνήθως μαγειρεμένο κοκκινιστό , ψάρια φρέσκα , χταποδάκια ..κι άλλα πολλά. Όλα πεντανόστιμα . Μαγειρεμένα σπιτικά.

Αν ψάχνετε για γκουρμέ και σούσι , χάσατε. Στην Αστυπάλαια δεν τους ενδιαφέρουν αυτά. Τους ενδιαφέρει αυτό που θα φτιάξουν να είναι αυθεντικό. Γευστικό . Και το βασικότερο με λογικές τιμές.

Αν δεν ψάχνεις για γκουρμέ τότε θα ευχαριστηθείς. Όπου και να πας θα βρεις φρέσκα φαγητά. Δεν πρόκειται να σου σερβίρουν χθεσινό φαγητό. Ούτε θα βγάλουν κάτι από φούρνο μικροκυμάτων.

Με ένα ολοκαίνουργιο μηχανάκι 150 cc , που νοίκιασα από τον Αντώνη ( rent a car – moto Explore) «όργωσα» στην κυριολεξία το νησί.

Μικρά αντικείμενα, όλα φτιαγμένα στο χέρι

Πεντακάθαρα νερά

Οι δρόμοι είναι σχετικά καλοί . Όμως για να πάς στις ονειρεμένες (μικρές) παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά πρέπει να μπεις σε χωματόδρομους. Που ευτυχώς είναι προσβάσιμοι. Είπαμε ότι χρειάζεται μόνο θέληση. Και καλή καρδιά. Όλα τα άλλα έρχονται. Στις περισσότερες ερημικές παραλίες θα βρεις ένα μικρό ταβερνάκι. Πήγα στις Βάτσες . Μεγάλη παραλία με βότσαλο αλλά πεντακάθαρα νερά.

Πολύ καλός είναι ο μικρός κολπίσκος στο Μπλέ Λιμανάκι δεν το πιάνει ποτέ ο αέρας.

Καταπληκτική ήταν η παραλία στην περιοχή Καμινάκια. Και απίθανη η ταβέρνα του Τάσου και της Λίντας Κουλουριώτη. Τα κατσικάκια δικά της. Άλλωστε έχει αυτόνομη παραγωγική μονάδα. Ότι φτιάχνει είναι παραγωγής της. Φοβερή η σαλάτα της. Μαζεύει από τα βράχια που τα χτυπάει η θάλασσα κάτι φοβερά αρμυρίκια η ακόμη σερβίρει σταμναγκάθι. Το τυρί της καταπληκτικό. Το φτιάχνει η ίδια. Ακόμη το ψωμί που σου σερβίρει είναι από τον ξυλόφουρνό της. Τα ψάρια τα βγάζει ο άντρας της. Έχουν δικές τους βάρκες. Μπράβο της γιατί ότι κάνει αυτή η γυναίκα είναι αυθεντικό. Ο απόλυτος παράδεισος για αυτούς που ξέρουν να εκτιμούν.

Mouras Resort

Στο Λιβάδι έμεινα στο οικογενειακό ξενοδοχείο Mouras Resort. Δεν θα σας πως πόσο φιλόξενοι είναι οι άνθρωποι εκεί. Έχουν πέντε σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο. Πεντακάθαρα. Είσαι σε ξενοδοχείο και νομίζεις ότι είσαι σπίτι σου. Με δύο μπάνια και μια μεγάλη βεράντα έξω από το υπνοδωμάτιο. Κάθε σπιτάκι έχει το δικό του κήπο.

Μεγάλα καθιστικά και έξω κήπος

Το πρωινό καταπληκτικό. Μαρμελάδες σπιτικές, με τοπικές λιχουδιές κάθε πρωί. Η κυρία Νίνα κάθε ημέρα φτιάχνει και κάτι διαφορετικό.

Η «καρδιά» του Mouras Resort είναι η Ιοκάστη.

Όμως η «καρδιά» του Mouras Resort είναι η Ιοκάστη. Μια ακούραστη κοπέλα, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Πτυχιούχος αγγλικής φιλολογίας . Με επάρκεια να διδάξει και Ιταλικά. Άλλωστε αυτό κάνει το χειμώνα. Διδάσκει αγγλικά και ιταλικά. Είναι Αθηναία αλλά αγαπάει την Αστυπάλαια για αυτό κάθε χρόνο τα καλοκαίρια δουλεύει στο Mouras Resort. Ακούραστη. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του.

Το Μπλε Λιμανάκι

Παραδοσιακά γλυκίσματα και όχι μόνο

Στο φούρνο της Ηλιάνας θα βρείτε παραδοσιακά αστυπαλιώτικα γλυκά. Και να φτάσετε νωρίς και δεν έχουν βγει από του φούρνο τα γλυκίσματα δεν φεύγετε. Είναι τόσο όμορφες οι μυρωδιές που περιμένεις με χαρά να βγουν τα γλυκά της αρεσκείας σου η το ζυμωτό ψωμί με το προζύμι. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες θα βρείτε όλο το χρόνο στο φούρνο της Ηλιάνας!!!!!

Αν θέλετε και κάτι άλλο παραδοσιακό , όπως τοπικά τυριά, μέλι η μαρμελάδες , θα τα βρείτε στο «ΚΕΡΑΝΘΟΣ» στη Χώρα, πίσω από το Δημαρχείο.

Οι ψαρόβαρκες -αν ο καιρός το επιτρέπει- όλη τη νύκτα είναι στο πέλαγος

Εχει αρκετό χωματόδρομο μέχρι να φθάσεις στα Καμινάκια. Αξίζει όμως

Προγραμματίστε τις διακοπές

Στην Αστυπάλαια πρέπει να πάτε. Προγραμματίστε από τώρα τις διακοπές της επόμενης χρονιάς. Αν θέλετε να περάσετε όμορφα και να χαρείτε τις πεντακάθαρες θάλασσες. Αν θέλετε να φάτε καλά και να γνωρίσετε σωστούς ανθρώπους. Θα περάσετε όμορφες νύκτες στα μπαράκια με ξένη η ελληνική μουσική.

Θυμηθείτε ότι αν κλείσετε έγκαιρα το αεροπορικό σας εισιτήριο θα σας κοστίζει όσο το εισιτήριο στο πλοίο η και λιγότερο αφού θα αποφύγετε τα έξοδα με τα νερά, τα ποτά και τα φαγητά. Αντί για 11 ώρες θα κάνετε από 40-50 λεπτά και θα αποφύγετε το κούνημα από τα μελτέμια του Αιγαίου.

Το μενού της Λιντας

Επισήμανση για το υπουργείο Τουρισμού

Μπορεί οι κάτοικοι στην Αστυπάλαια να είναι φιλόξενοι.

Μπορεί οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό να κάνουν θαύματα.

Μπορεί όλος ο μηχανισμός του νησιού να δουλεύει ακούραστα.

Όμως υπάρχουν πράγματα που σου χαλάνε την εικόνα. Και σ αυτό δεν ευθύνονται οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας αλλά το κράτος. Η κάποιοι αρμόδιοι φορείς που κακώς βρίσκονται στις θέσεις τους.

Θαυμάστε τον παμπάλαιο ιμάντα. Ούτε στιν Ινδία δεν βλεπεις τέτοια χάλια

Τα σκουριασμένα καρότσια

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Αστυπάλαιας βλέπεις έναν φθαρμένο ιμάντα για τις βαλίτσες που νομίζεις ότι είσαι σε τριτοκοσμική χώρα.

Πιάνεις το καροτσάκι για να βάλεις τις βαλίτσες σου και σου μένει στα χέρια η σκουριά.

Προσοχή- Λόγω βλάβης δεν υπάρχει νερό

Πηγαίνεις στην τουαλέτα –μέσα στο αεροδρόμιο- να πλύνεις τα χέρια σου για να φύγει η σκουριά από πάνω σου και βλέπεις ότι δεν υπάρχει νερό.

Ντροπή !!! Μόνο να ζητάτε από τους βιοπαλαιστές τον ΦΠΑ ξέρετε. Έργα για να μη χαλάει την καλή εικόνα που απέκτησε ο τουρίστας από τη διαμονή του στο νησί δεν ξέρετε να κάνετε.

Η Λιντα φτιάχνει πάντα κατσικάκι αλλα και φρέσκο ψαρι

Mouras Resort

Μεγάλα καθιστικά και έξω κήπος

Η «καρδιά» του Mouras Resort είναι η Ιοκάστη.

Οι ψαρόβαρκες -αν ο καιρός το επιτρέπει- όλη τη νύκτα είναι στο πέλαγος

Θαυμάστε τον παμπάλαιο ιμάντα. Ούτε στην Ινδία δεν βλέπεις τέτοια χάλια

Τα σκουριασμένα καρότσια

Προσοχή- Λόγω βλάβης δεν υπάρχει νερό

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μοιράσου το…!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.