Λευκά Όρη Κρήτης:Πρόταση για επτά μονοπάτια τα οποία θα ενθαρρύνουν την πεζοπορία σε νέες ασφαλείς βάσεις

Λευκά Όρη Κρήτης:Πρόταση  για επτά μονοπάτια τα οποία θα ενθαρρύνουν την πεζοπορία σε νέες ασφαλείς βάσεις

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάδειξη του ορεινού πλούτου των Χανίων, που ουσιαστικά κουμπώνει με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για την ανάπλαση τμήματος των Λευκών Ορέων, δρομολογεί η δημοτική αρχή.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί και κατατεθεί στη Διεύθυνση Δασών, η πρόταση που αφορά σε επτά μονοπάτια τα οποία θα ενθαρρύνουν την πεζοπορία σε νέες, ασφαλείς βάσεις.

«Πρόκειται για μια ιδέα της δημοτικής αρχής, η οποία κατευθύνεται πλέον για χρηματοδότηση από συγκεκριμένα προγράμματα. Υπάρχουν δύο προγράμματα για τα οποία θα κάνουμε προτάσεις και πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση» είπε στο neakriti.gr ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας. Ο ίδιος τόνισε ότι «θα πρέπει να αναδείξουμε αυτό τον πλούτο που έχουμε και να διευκολύνουμε την επισκεψιμότητα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Στο δήμο ανήκουν δύο πολύ αξιόλογα τμήματα που βρίσκονται στην περιοχή των Κεραμειών και του Θερίσου». Ήδη η Διεύθυνση Δασών Χανίων έχει εγκρίνει τη σχετική μελέτη που κατέθεσε η δημοτική αρχή και απομένει η εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Για την επιλογή των μονοπατιών, η δημοτική αρχή συνεργάστηκε με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, η βοήθεια του οποίου ήταν πολύτιμη. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σταύρος Μπαδογιάννης, εξήγησε ότι πρόκειται για μονοπάτια τα οποία σήμερα είναι επισκέψιμα μόνο από οργανωμένες ομάδες περιπατητών και ορειβατών. Λόγω του πλούσιου ορεινού όγκου τους όμως, τα Χανιά προσελκύουν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό ορειβατών και περιπατητών. Η χάραξη και διαμόρφωση των επτά μονοπατιών φιλοδοξεί να επιτρέψει σε περισσότερο κόσμο τη γνωριμία με τις φυσικές ομορφιές των Λευκών Ορέων.

«Χάρη στις παρεμβάσεις που θα γίνουν όταν προχωρήσει η εφαρμογή της μελέτης, θα δοθεί σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την φυσική του κατάσταση, η δυνατότητα να γνωρίσει το σπάνιο φυσικό περιβάλλον περιοχών όπως είναι τα ορεινά Κεραμειά και το Θέρισο» υπογράμμισε ο κ. Μπαδογιάννης.

Στις 20 Ιανουαρίου η παρουσίαση της πρότασης

Το έργο συνδέεται με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μητσοτάκη για δημιουργία ενός βοτανικού κήπου με αρωματικά και ιαματικά φυτά και την πρότυπη οικολογική αποκατάσταση σε μια περιοχή 1300 στρεμμάτων στα Λευκά Όρη. Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων «τμήμα αυτών των μονοπατιών που έχει χαράξει ο δήμος, θα αποτελεί κι ένα τμήμα αυτού του δικτύου που το ίδρυμα θα υποστηρίξει».

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του έργου, από εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανισμών και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Το δίκτυο των μονοπατιών που θα δημιουργηθεί, θα περιλαμβάνει διαδρομές στις περιοχές του Θερίσου και της Τρομάρισσας, όπου το 1943 και το 1944 υπεγράφησαν οι ομώνυμες συμφωνίες με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα δίκτυο 15 διαδρομών, συνολικού μήκους 58 χιλιομέτρων, ενώ οι εργασίες που θα γίνουν θα αφορούν την απομάκρυνση θάμνων και φερτών υλικών.

Το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και το WWF για την προστασία, την αποκατάσταση και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος των Λευκών Ορέων. Όσον αφορά τη δημιουργία του Βοτανικού Κήπου Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών που θα γίνει με τη βοήθεια της της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη των ιαματικών φυτών της κρητικής γης, σε χώρο που αποτελεί και την αφετηρία και τον πρώτο σταθμό της διαδρομής φύσης στα Λευκά Όρη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μεγάλο σκέλος της δράσης, αφορά στην Πρότυπη Οικολογική Αποκατάσταση σε περιοχή των Λευκών Ορέων που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το WWF Ελλάς. Εκτός από την αναδάσωση στην περιοχή του Θερίσου, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές μελέτες που αφορούν στη δημιουργία αντιπυρικής προστασίας, στη διαχείριση βοσκής, στην ανάπτυξη θέσεων θέας για τους επισκέπτες και στην εκπαίδευση φορέων.H δράση με τίτλο «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Μια Πρότυπη Οικολογική Δράση, από το Κρητικό έως το Λιβυκό Πέλαγος μέσα από τα Λευκά Όρη» παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην αίθουσα διαλέξεων της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Αθήνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.