ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Θρίλερ στην Αβάνα: Μυστηριώδες ηχητικό όπλο «εξολοθρεύει» Αμερικανούς διπλωμάτες!

Θρίλερ στην Αβάνα: Μυστηριώδες ηχητικό όπλο «εξολοθρεύει»  Αμερικανούς διπλωμάτες!

Κτυπάει η Κούβα με ένα μυστηριώδες ηχητικό όπλο τους Aμερικανούς διπλωμάτες στην Αβάνα προκαλώντας τους περίεργες παρενέργειες που δεν μπορούν να εξηγηθούν; Αυτό αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα.

Ένας διπλωμάτης ο οποίος «κτυπήθηκε» από ένα τέτοιο όπλο σε ξενοδοχείο στην Αβάνα έχει σοβαρές παρενέργειες. Στην αρχή παρουσίασε απώλεια ακοής και στη συνέχεια δυσκολία στην ομιλία.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα ήταν διαφορετικά από αυτά που παρουσίασαν άλλα 21 θύματα, όλοι Αμερικανοί υπήκοοι στην Κούβα πολλοί εκ των οποίων διπλωμάτες, ενώ στρους 21 υπήρχαν και περί τους 5 Καναδούς.

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται το συγκεκριμένο συμβάν Αμερικανός κορυφαίος διπλωμάτης της πρεσβείας στην Αβάνα χαρακτήρισε τα συμβάντα αυτά ως «επιθέσεις αυτές κατά της υγείας των θυμάτων».

Σε νέες λεπτομέρειες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το Associated Press έγινε γνωστό ότι ορισμένα περιστατικά συνέβησαν όταν τα θύματα βρίσκονταν σε συγκεκριμένα δωμάτια ή ακόμη και σε συγκεκριμένα μέρη των δωματίων αυτών.

«Κανένα από αυτά δεν έχει λογική εξήγηση», τονίζει ο Fulton Armstrong πρώην πράκτορας της CIA ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Αβάνα, πριν την επαναλειτουργία της αμερικανικής πρεσβείας τον Αύγουστο του 2015: «Είναι μυστήριο, απλά μυστήριο, το ένα μυστήριο μετά το άλλο».

Οι υποψίες αρχικά είχαν επικεντρωθεί σε κάποιο είδος ηχητικού όπλου το οποίο για κάποιο λόγο χρησιμοποιούσαν οι Κουβανοί κατά Αμερικανών υπηκόων ή διπλωματών.

Παρόλα αυτά όμως οι ήπιες εγκεφαλικές διαταραχές που σημειώνονται στα θύματα δεν συνάδουν με τη χρήση τέτοιων όπλων, έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό με τις υπηρεσίες του state department των μυστικών υπηρεσιών και του FBI που ασχολούνται με την υπόθεση.

Ορισμένα από τα θύματα έχουν δυσκολία στην συγκέντρωση και στο να θυμούνται συγκεκριμένες λέξεις αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, λέγοντας πως κάποια από τα συμπτώματα αρχικά είχαν υποτιμηθεί.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες αρχικά ανέφεραν τα συμπτώματα αυτά τον περασμένο Αύγουστο 9 μήνες από τότε που έφτασαν οι πρώτες αναφορές για την εμφάνισή τους.

Η αμερικανική κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ταυτοποιήσει κανένα ύποπτο ή κάποια συσκευή που να δικαιολογεί αυτές τις επιθέσεις.

Στην πραγματικότητα τίποτα ακριβώς από αυτά που συνέβησαν στην Αβάνα από τον Νοέμβριο του 2016 έως και τον Αύγουστο του 2017 έχουν ξεκαθαρίσει ακριβώς.

Οι Αμερικανοί ερευνητές έχουν διάφορες θεωρίες που σχετίζονται με εσκεμμένη επίθεση από την είτε από την κουβανική κυβέρνηση, είτε από ένα κομμάτι των μυστικών της υπηρεσιών, από μια τρίτη χώρα όπως η Ρωσία, ή τέλος κάποιο συνδυασμό από όλα αυτά.

Την ίδια ώρα ελέγχουν και άλλες θεωρίες, όπως για κάποια επιχείρηση κατασκοπείας ή οποία πήγε στραβά, ή κάποιες άλλες λιγότερο συνωμοσιολογικές.

Εκτός από τις κατοικίες τους, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφεραν ότι επιθέσεις κατά Αμερικανών σημειώθηκαν τουλάχιστον μια φορά σε ξενοδοχείο, κάτι το οποίο δεν είχε αποκαλυφθεί νωρίτερα.

Ένα τέτοιο περιστατικό, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω συνέβη στο ξενοδοχείο Capri το οποίο είχε πρόσφατα ανακαινιστεί.

Σε αρκετά επεισόδια τα θύματα θυμούνται τις ακριβώς είχε συμβεί και στις αναφορές τους υπήρχε έντονο το στοιχείο ενός ιδιαίτερου θορύβου, εξ ου και οι υποθέσεις για ένα ηχητικού τύπου, πλην άγνωστου όπλου.

Κάποιοι αισθάνθηκαν δονήσεις και άκουγαν υψηλοσυχνους θορύβους όπως αυτούς που βγάζει ένας γρύλος ή ένας γρύλος ή ένα ή ένα τζιτζίκι!

Κάποια άλλα θύματα άκουσαν θόρυβο που μοιάζει σαν κάτι μεταλλικό να τρίβεται επάνω σε ένα άλλο μεταλλικό σώμα, ενώ κάποιοι ξύπνησαν με κουδούνισμα στα αυτιά τους σαν αυτό των ξυπνητηριών και μόλις σηκώθηκαν από τα κρεβάτια τους αυτός σταματούσε!

Οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν τη νύκτα ή όταν τα θύματα ήταν ξαπλωμένα ή κοιμόντουσαν και είχαν διάρκεια ενός λεπτού.

Άλλοι δεν ανέφεραν τίποτα από τα παραπάνω παρά μόνο τα συμπτώματα που εμφανίστηκαν λίγο αργότερα!

Και το μυστήριο περιπλέκεται. Την περασμένη Τρίτη το State Department ανέφερε την ύπαρξη ακόμη δύο κρουσμάτων με ελαφρά εγκεφαλική βλάβη ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των επιθέσεων στις 21.

Κάποια από αυτά όμως ήταν σοβαρά. Ορισμένα θύματα είχαν υποστεί τις ζημιές που προκαλούνται από μια διάσειση ενώ άλλοι απώλεσαν μόνιμα την ακοή τους!

Όλα τα θύματα βρίσκονταν στην Αβάνα…

Τα πιθανά κίνητρα πίσω από αυτές τις επιθέσεις είναι άγνωστα. Στις επιθέσεις εμπλέκονται και 10 Καναδοί διπλωμάτες οι οποίοι υπέστησαν στις επιθέσεις ενώ βρίσκονταν στις κατοικίες τους.

Και αυτό είναι μυστήριο, καθώς σε αντίθεση με τις ΗΠΑ ο Καναδάς είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την Κουβά και εξακολουθεί να έχει.

Το ίδιο ισχύει και για τα πιθανολογούμενα όπλα. Αν και επιθέσεις με ηχητικά όπλα είναι δυνατές, τα τελευταία είναι μεγάλου όγκου και διαστάσεων και δεν μπορούν να παραλλαχτούν.

«Εγκεφαλικές βλάβες και διάσειση δεν είναι δυνατές απο χρήση εξ αποστάσεως ηχητικών όπλων», εξηγεί ο Joseph Pompei, πρώην ερευνητής του ΜΙΤ και ειδικές σε θέματα ακουστικής: «Για να γίνει κάτι τέτοιο κάποιος πρέπει να βουτήξει το κεφάλι του υποκειμένου μέσα σε μια πισίνα η οποία διαθέτει πολύ ισχυρές πηγές υπερήχων», εξηγεί «Και προφανώς κάτι τέτοιο δεν έγινε στα θύματα της Αβάνας».

Το FBI και η Royal Canadian Mounted Police έστειλαν ερευνητές στην Αβάνα, εξέτασαν όλα τα δωμάτια που συνέβησαν οι επιθέσεις αλλά δεν βρήκαν τίποτα.

Το Μάιο οι ΗΠΑ απέλασαν δύο κουβανούς διπλωμάτες κατηγορώντας, ανεπίσημα, την Κούβα ότι δεν παρείχε ασφάλεια στους Αμερικανούς διπλωμάτες.

Πάντως οι ΗΠα έχουν αποφύγει να κατηγορήσουν την Κούβα για τις επιθέσεις αυτές.

«Η Κούβα ποτέ, ούτε στο μέλλον, δεν πρόκειται να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η κουβανική επικράτεια για οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον ξένων διπλωματών ή των οικογενειών τους», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της χώρας.

Μέχρι και σήμερα ουδείς γνωρίζει τι ήταν αυτό που κτύπησε τους αμερικανούς διπλωμάτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.