13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες σύμφωνα με τον ΠΟΕΔΗΝ!

13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες σύμφωνα με τον ΠΟΕΔΗΝ!

Τις ελλείψεις σε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και την «οδύσσεια» των καρκινοπαθών για ακτινοθεραπεία, καταγράφει έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες κατ΄ έτος λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων» τονίζοντας ότι «χρειάζεται η αγορά 50 ακόμη Γραμμικών Επιταχυντών αξίας 100 εκατ. ευρώ για να σώζονται χιλιάδες καρκινοπαθείς και να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους», ενώ αναρωτιέται «που είναι τα χρήματα των αντικαρκινικών εράνων;».

Επίσης, κάνει λόγο «για λίστα αναμονής 4 μηνών για ακτινοθεραπείες», για μηχανήματα που είναι για «απόσυρση» και για κενές οργανικές θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού που αγγίζουν το 35%.

Αναφέρει ότι στην Ελλάδα οι ασθενείς με καρκίνο είναι περίπου 50.000 ανά έτος. Από αυτούς, οι 35.000 ασθενείς χρειάζονται ακτινοθεραπεία. «Ο μεγάλος χρόνος αναμονής για την έναρξη της θεραπείας λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και της οικονομικής αδυναμίας προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα των καρκινοπαθών, συμβάλουν ώστε τελικά να λαμβάνουν ακτινοθεραπεία μόνο 22.000 κατ’ έτος».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στη χώρα μας αντιστοιχούν 3 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στις χώρες της ΕΕ αντιστοιχούν 6 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.

«Λειτουργούν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα 45 ετών που είναι για απόσυρση», ενώ «τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα ούτε για την απόσυρση των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων κοβαλτίου ή καισίου» και «δεν διαθέτουν κεντρική μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων» σημειώνει η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται και στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επισημαίνοντας ότι «πέρασαν τρία χρόνια από την έγκριση για δωρεά 10 ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων στα νοσοκομεία της χώρας, σύγχρονων, στοχευμένων, που προσφέρουν την εξελιγμένη θεραπεία IMRT» και «ακόμη δεν τα υποδέχθηκαν για να λειτουργήσουν», κατηγορώντας την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των νοσοκομείων για «ανικανότητα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προσθέτει επίσης, ότι δεν έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες αγοράς ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων με προγράμματα ΕΣΠΑ. Υπογραμμίζει ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα, «χρυσές δουλειές κάνουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία που διαθέτουν γραμμικούς επιταχυντές» ενώ οι καρκινοπαθείς «καλούνται να βάλουν από την τσέπη τους 4.000 ευρώ».

Για την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου, παραμονή της έναρξης της ΔΕΘ, η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και πορεία που θα περάσει από την πόλη και θα καταλήξει στο γραφείο του πρωθυπουργού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.