ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΠΙΣ: Διαφωνεί με την ρύθμιση του ΕΟΠΥΥ για οικογενειακούς γιατρούς

ΠΙΣ: Διαφωνεί με την ρύθμιση του ΕΟΠΥΥ για οικογενειακούς γιατρούς

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς. Ο ΠΙΣ τη θεωρεί απαξιωτική για την ιατρική λειτουργία και υποστηρίζει ότι αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος του πληθυσμού με κινδύνους για την περίθαλψή του.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για την πρόσληψη οικογενειακών ιατρών Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγων και Παιδιάτρων, συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ κατά την ενημέρωσή του από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου 2017, του είχε επισημάνει τις θέσεις του ιατρικού κόσμου, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις.

Ειδικότερα, είχε ζητήσει:

-Συλλογική σύμβαση με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και τον ΠΙΣ με ελεύθερη επιλογή ιατρού, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού και ενδυνάμωση του Οργανισμού με νέους ιατρούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένοι από το Σύστημα.

-Κάλυψη της περίθαλψης του συνόλου του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Αυτό -είχε τονιστεί- αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση. Καμία απόφαση, που λαμβάνεται κατά παρέκκλιση των θέσεων των Συλλογικών Οργάνων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Οι γιατροί θεωρούν ότι οι ισχυρισμοί του ΕΟΠΥΥ για μνημονιακές δεσμεύσεις απαξιώνει την ιατρική λειτουργία και ενέχει κινδύνους για την περίθαλψη των ασθενών. Επίσης, υποστηρίζουν ότι «πάγια αντιμισθία σε χαμηλά επίπεδα στο χώρο του ιδιωτικού ιατρείου, με μεγάλες λειτουργικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, σημαίνει μηδαμινό ή και αρνητικό καθαρό εισόδημα».

Επιπλέον κατά τον ΠΙΣ, οι προϋποθέσεις του ωραρίου λειτουργίας των οικογενειακών γιατρών για τους ασφαλισμένους, δεν αφήνουν περιθώρια ελεύθερου χρόνου για ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν ιδιωτικά.

Αντίθετοι είναι οι γιατροί στην κατάργηση της ελεύθερης επιλογής, αφού κα’ αυτούς αποτελεί επίσης περιορισμό, «ο οποίος αντίκειται στην αρχή της ελεύθερης βούλησης του ασθενή και δημιουργεί επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της περίθαλψης».

Ο ΠΙΣ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να αναστείλει την προκήρυξη αυτή και να δει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, δεδομένου ότι πολλές γεωγραφικές περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας μένουν ακάλυπτες. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίζουν την ιατρική λειτουργία όχι με λογιστικά κριτήρια, αλλά με όρους ασφάλειας και αξίωσης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, προειδοποιεί ότι οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις, όπως είναι η έλλειψη γιατρών, φαρμάκων και απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ είναι ορατός και ο κίνδυνος να αμελήσουν οι πολίτες τη φροντίδα της υγείας τους με αποτέλεσμα την αύξηση του φορτίου των νοσοκομείων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.