ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Το τεστ των 10 ερωτήσεων που ανιχνεύει τον αυτισμό (φωτό)

Το τεστ των 10 ερωτήσεων που ανιχνεύει τον αυτισμό (φωτό)
Το ερωτηματολόγιο, το οποίο έχει αναπτυχθεί από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Rutgers στο New Jersey έχει διάρκεια δύο λεπτών και απευθύνεται τόσο σε γονείς όσο και παιδίατρους για να ανιχνεύσουν τον αυτισμό σε νήπια.

Στη νέα μελέτη ο επικεφαλής ερευνητής Walter Zahorodny, ψυχολόγος και αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής, δήλωσε ότι το Ερωτηματολόγιο Ψυχολογικής Ανάπτυξης (PDQ-1), που αναπτύχθηκε στο Rutgers, έχει 88% πιθανότητα να προσδιορίσει σωστά το ποια παιδιά είχαν διαταραχή φάσματος αυτισμού.

Πώς έγινε η έρευνα

Τα 1.959 παιδιά ηλικίας 18 έως 36 μηνών που συμμετείχαν στην μελέτη έλαβαν διαγνωστική εξέταση μέσω ενός δικτύου συνεργαζόμενων παιδιάτρων. Κανένα από τα παιδιά αυτά δεν είχε αναπτυξιακά προβλήματα.

Τα παιδιά που έλαβαν χαμηλές βαθμολογίες στο τεστ PDQ-1 θεωρήθηκε ότι κινδυνεύουν από αυτισμό και τους έγιναν πρόσθετες, πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για να προσδιορίσουν εάν ήταν εντός του φάσματος αυτισμού. Το νέο τεστ προσδιόρισε σωστά τον αυτισμό σε παιδιά από όλες τις κοινωνικοοικονομικές κοινότητες.

“Παρόλο που η ενημέρωση για τον αυτισμό είναι υψηλή στο Νιου Τζέρσεϋ μέσα από εξαιρετικές πηγές, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών, ειδικά από ομάδες χαμηλού εισοδήματος, εντοπίζονται αργά. Η διαθεσιμότητα έγκυρων και αποτελεσματικών διαγνωστικών μέσων, όπως το τεστ PDQ-1, μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά μας να ανιχνεύσουμε τον αυτισμό σε μικρά παιδιά και να επεκτείνουμε τον αριθμό των νέων που χαίρουν έγκαιρης παρέμβασης στο πρόβλημά τους”, δήλωσε ο Zahorodny.

Αυτισμός: Οι 10 ερωτήσεις του τεστ PDQ-1

Μερικά από τα ερωτήματα PDQ-1 που τίθενται στους γονείς περιλαμβάνουν το αν το παιδί δείχνει με το χέρι του ή κάνει χειρονομίες για να εξωτερικεύσει ενδιαφέρον ή προσοχή, αν ανταποκρίνεται στο όνομά του, αν απολαμβάνει ένα παιχνίδι με διαφορετικές εκφράσεις προσώπου, το αν συντάσσει προφορικές φράσεις και το αν νιώθει το πώς νιώθουν οι άλλοι γύρω του.

αυτισμός

Αυτές είναι οι 10 ερωτήσεις στο τεστ που συμπληρώνουν οι γονείς. Το παιδί μου… 1) Δείχνει ή χειρονομεί για να εκφράσει ενδιαφέρον ή για να κερδίσει την προσοχή. 2) Έχει ασυνήθιστες ή ποικίλες αντιδράσεις στους ήχους (μοιάζει να μην ακούει ή να είναι υπερευαίσθητο ή να αντιδρά υπερβολικά). 3) Χαμογελάει ή κοιτάει ευθέως στα μάτια τους άλλους. 4) Ανταποκρίνεται στο όνομά του, όταν το φωνάζετε. 5) Δείχνει ενδιαφέρον για τα άλλα παιδιά στο παιχνίδι. 6) Του αρέσει το παιχνίδι που με τα χέρια μας κρύβουμε και αποκαλύπτουμε το πρόσωπό μας. 7) Μοιάζει να συμμετέχει σε αυτό που νιώθουν οι άλλοι, προσπαθώντας να τους μιλήσει, να κάνει χειρονομίες, ή αλλάζοντας εκφράσεις στο πρόσωπό του. 8) Χρησιμοποιεί τουλάχιστον 3 λέξεις τακτικά και με ορθή χρήση. 9) Ομιλεί με σωστές φράσεις (π.χ. θέλω χυμό, πάω βόλτα). 10) Γελάει, όταν γελάνε και άλλοι.

Αξιόπιστη νέα προσέγγιση

Ο Zahorodny δήλωσε ότι το τεστ PDQ-1 μπορεί να αποτελέσει μια πρακτική εναλλακτική λύση για τον εντοπισμό του αυτισμού στα μικρά παιδιά.

Αν και η έγκαιρη ανίχνευση του αυτισμού είναι δύσκολη και δεν υπάρχει κάποια ενιαία προσέγγιση σε θέματα συμπεριφοράς ή παρατήρησης, εντούτοις είναι πιθανό το τεστ PDQ-1 να είναι αξιόπιστο για όλα τα παιδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές του Rutgers. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η νέα αυτή μέθοδος υπόσχεται πολλά και αξίζει ευρύτερης εφαρμογής και μελέτης.

«Η διάγνωση του αυτισμού μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας συνολικής αξιολόγησης από έναν γιατρό», δήλωσε ο Zahorodny. «Η αποτελεσματική εξέταση είναι το πρώτο βήμα προς τη διάγνωση. Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε την έγκαιρη ανίχνευση, πρέπει να χρησιμοποιηθούν ευρέως οι εύχρηστοι και αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου του αυτισμού», κατέληξε.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα στα 68 παιδιά έχει αυτισμό. Ο αυτισμός εμφανίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνοτικές και κοινωνικοοικονομικές ομάδες, αλλά είναι 3 έως 4 φορές πιο συχνός στα αγόρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.