ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Καταγγελίες για ακτινογραφίες από ανειδίκευτους σε δημόσια νοσοκομεία

Καταγγελίες για ακτινογραφίες από ανειδίκευτους σε δημόσια νοσοκομεία

Με ακατάλληλο προσωπικό λειτουργούν τα ακτινολογικά εργαστήρια μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων, κυρίως περιφερειακών όπως αναφέρει και ο Ελεύθερος Τύπος.

Ηδη σε δύο νοσοκομεία της Πάτρας, το «Άγιος Ανδρέας» και το «Παναγία η Βοήθεια», επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ενώ όπως φαίνεται αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα νοσοκομεία, καθώς τα περισσότερα απασχολούν προσωπικό που δεν έχει τη σωστή ειδίκευση που απαιτούν τα εργαστήρια, με τις καταγγελίες (που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα «Report Plus») να αναφέρουν ότι εργάζονται σε αυτά ακόμη και… τραπεζοκόμοι ή καθαρίστριες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, πρόκειται για ένα ζήτημα που κρατά χρόνια.

Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος (ΟΤΑΕ), Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, πρόκειται για ένα πρόβλημα στα δημόσια νοσοκομεία που είναι ανεξάρτητο της έλλειψης προσωπικού. Βέβαια, έχει ενταθεί τη στιγμή που δεν προσλαμβάνεται προσωπικό. Το 2008 η Ομοσπονδία είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία άνθρωποι χωρίς εκπαίδευση απασχολούνταν σε τμήματα πυρηνικής και μαγνητών.

«Εμπαιναν λόγω εμπειρίας. Τις εποχές μάλιστα που δεν υπήρχε το ΑΣΕΠ γινόταν χαμός. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ακόμη μέσα στα νοσοκομεία», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης. Το φαινόμενο, όπως ο ίδιος λέει, συναντάται συχνότερα στην περιφέρεια, για παράδειγμα στην Πάτρα και την Κρήτη, και όχι στην Αθήνα, όπου κάποια ελάχιστα εναπομείναντα τέτοια φαινόμενα, για παράδειγμα νοσηλεύτρια να τελεί μαστογραφίες, καταπολεμήθηκαν.

Το 2009 δόθηκε παράταση -με δεδομένο ότι δεν γινόταν να σφραγιστούν τα ακτινολογικά εργαστήρια- στην κατάσταση αυτή με την προϋπόθεση εντός επτά ετών να έχει αντιμετωπιστεί ριζικά το ζήτημα και ή να έχουν εκπαιδευτεί οι εργαζόμενοι ή να έχει μπει το «σωστό» προσωπικό.

Το 2014, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανέλαβε με νόμο τη διενέργεια των ελέγχων και της επιβολής κυρώσεων σε αυτά τα εργαστήρια. Οι έλεγχοι πριν από την ΕΕΑΕ ήταν αρμοδιότητα των περιφερειών.

Τον Οκτώβριο του 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΑΕ αποφάσισε την επιβολή προστίμων ύψους 5.000 ευρώ στα νοσοκομεία της Πάτρας εάν δεν συμμορφωθούν εντός τριμήνου. Από τον επιτόπιο έλεγχο της ΕΕΑΕ και από την εξέταση σχετικών παραστατικών που αφορούν το προσωπικό που εργάζεται στα ακτινολογικά εργαστήρια των δύο νοσοκομείων διαπιστώθηκε ότι «εργαζόμενοι δεν κατείχαν τα κατά τη νομοθεσία απαιτούμενα τυπικά προσόντα και τους σχετικούς τίτλους σπουδών, συνεπώς η απασχόλησή τους δεν ήταν συμβατή με τις σχετικές απαιτήσεις των Κανονισμών Ακτινοπροστασίας και μόνο η ανάθεση βοηθητικών καθηκόντων θα έπρεπε να τους επιτραπεί».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Report Plus», και οι δύο διοικητές των νοσοκομείων δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις της ΕΕΑΕ να παραστούν και να δώσουν εξηγήσεις στην ακροαματική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε.
Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία συμμόρφωσης έχει παρέλθει και το επόμενο βήμα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θα τηρήσει την προβλεπόμενη διαδικασία μεταβιβάζοντας τους φακέλους των υποθέσεων στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας του υπουργείου Υγείας ζητώντας τις δικές του ενέργειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οπως τονίζει πάντως ο κ. Γεωργιάδης, υπάρχει μόνο μία σχολή για αυτή την εκπαίδευση, δηλαδή για τεχνολόγους ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας, αυτή του πρώην ΤΕΙ Αθηνών και νυν Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. «Ολοι οι απόφοιτοι της Σχολής όμως βρίσκουν δουλειά στην Αγγλία και τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να μη μένει κανείς εδώ», αναφέρει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.