ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Φτιάξτε χάπια από βότανα– Διαβάστε τις συνταγές για κάθε ασθένεια και παρασκευάστε τα μόνοι σας!

Φτιάξτε χάπια από βότανα– Διαβάστε τις συνταγές για κάθε ασθένεια και παρασκευάστε τα μόνοι σας!

Ένα φυτικό χάπι παρασκευασμένο από βότανα είναι συνδυασμός βοτάνων σε σκόνη ή εκχυλίσματα βοτάνων που βρίσκονται μέσα σε μια μικρή κάψουλα. Τα βότανα συνδυάζονται με ένα έκδοχο (μια αδρανής ουσία που λειτουργεί ως βάση για να διαλυθεί η ενεργός ουσία, το ενεργό συστατικό της συνταγης, δηλαδή τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε), το οποίο διαβρέχει, διαλύει και ομογενοποιεί τα βότανα για να διαμορφωθούν σε μικρά χάπια, στρογγυλά ή οβάλ.

Τα φυτικά χάπια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, ενώ είναι οικονομικά και εύκολα στην προετοιμασία. Μπορούμε είτε να τα καταπιούμε, είτε να τα μασήσουμε και ενδείκνυνται τόσο για παιδιά, όσο και για ηλικιωμένους.

Έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε το χάπι ανάλογα με τη δοσολογία ή την ευκολία στην κατάποση∙ τα φυτικά χάπια είναι μια πολύ καλή θεραπεία για διαταραχές του πεπτικού σωλήνα, του στόματος, του φάρυγγα, του στομάχου και του λεπτού εντέρου, καθώς είναι πιο εύπεπτα, ενώ δεν περιέχουν υλικά πλήρωσης σε αντίθεση με τα δισκία ή τις κάψουλες. Όταν τα λαμβάνουμε ως μασώμενα, έχουμε τη δυνατότητα να γευτούμε τα βότανα και να επωφεληθούμε από τις ιδιότητές του.

Τα έκδοχα βοηθούν στην ομογενοποίηση ενός φυτικού χαπιού, διότι εμπεριέχουν νερό, γλυκερίνη, μέλι, ακατέργαστη ζάχαρη, βούτυρο κακάο, έλαιο καρύδας και απλό σιρόπι (δηλαδή ένα απλό διάλυμα ζάχαρης και νερού).

Πέραν του ότι τα φυτικά χάπια έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, βότανα όπως η φτελιά, η μολόχα, η σμύριδα και η ακακία, βοηθούν ένα φυτικό χάπι στο να διατηρήσει το σχήμα του. Μερικά βότανα όπως το μύρο και η ακακία απαιτούν την προσθήκη λίγο νερού για να ομογενοποιηθούν. Η συνήθης αναλογία είναι 2:1 βότανα σε μέλι (το αγαπημένο μου έκδοχο) αναλόγως του όγκου. Για παράδειγμα, εάν έχετε 2 φλιτζάνια βότανα σε σκόνη, χρησιμοποιήστε 1 φλιτζάνι μελιού (250 γρ. μέλι).

Ας δούμε μια συνταγή ενός εκδόχου για όλες τις χρήσεις, όπως αναφέρεται στο Remington’s Practice of Pharmacy (1936):

Σιρόπι ζάχαρης, 120 ml

Γλυκερίνη 30 ml

Σκόνη ακακίας 6 γρ

Βενζοϊκό οξύ (ρυτίνη, κόμμι βενζοϊνης που εκκρίνεται από τον φλοιό δέντρων και άλλες ρητίνες) 64 mg, (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε βάμμα με βάση βενζοϊνης 5-10 σταγόνες)

Βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε

Ας δούμε μια λίστα με ορισμένα από τα καλύτερα βότανα που θα μας δώσουνε χάπια με εξαίρετες θεραπευτικές ιδιότητες. Τα χάπια αυτά καλύπτουν ευρύ φάσμα ιατρικών ενεργειών, οπότε μπορείτε να παρασκευάσετε τα χάπια που καλύπτουν τις δικές σας ανάγκες.

Αμερικάνικο Ginseng (Panax quinquefolius)
Αγγελικούλα (Angelica spp.)
Γλυκάνισος (Pimpinella anisum)
Ασβαγκάντα (Withania somnifera)
Λεύκα (Populus tremuloides)
Αστράγαλος (Astragalus membranaceus)
Ρίζα βάλσαμου (Balsamorhiza sagittata)
Σιμισιφούγκα (Cimicifuga racemosa)
Μαύρη καρυδιά (Juglans nigra)
Κολλιτσίδα (Arctium spp.)
Κακάο (κακάο Theobroma)
Κύμινο (Carum carvi)
Κάρδαμο (Elettaria cardamomum)
Κασκάρα σσαγκράντα (Rhamnus purshiana)
Κανέλα (Cinnamomum spp.)
Ρίζα πικραλίδας (Taraxacum officinale)
Τζίνσενγκ Αλάσκας(Oplopanax horridus)
Εχινάκια (Echinacea spp.)
Ινούλα (Inula helenium)
Σιβηριανό Τζινσενγκ (Eleutherococcus senticosus)
Μάραθο (Foeniculum vulgare)
Τριγωνέλλα (Trigonella foenum-graecum)
Γεντιανή (Gentiana spp.)
Γεράνι (Geranium spp.)
Τζίντζερ (Zingiber officinale)
Υδραστίς η Καναδική (Hydrastis canadensis)
Κάβα (Piper methysticum)
Γλυκόριζα (Glycyrrhiza spp.)
Λοματία (Lomatium dissectum)
Μολόχα (Althea officinalis)
Γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum)
Μαόνια (Mahonia spp.)
Λιγυστικό (Ligusticum porteri)
Ασκληπιάδα η κονδυλώδης (Asclepias tuberosa)
Φραγκοστάφυλο (Zanthoxylum americanum)
Πεντάνευρο (Plantago spp.)
Κόκκινο τζίνσενγκ (Panax ginseng)
Ροδιόλα η ροδόχρους (Rhodiola rosea)
Ραβέντι (Rheum palmatum)
Σχιζάνδρα (Schisandra chinensis)
Σέννα αλεξανδρινή (Senna alexandrina)
Φτελιά (Ulmus rubra)
Αράλια (Aralia racemosa)
Βαλεριάνα (Valeriana officinalis)
Λευκή δρυς (Quercus alba)
Άγρια κερασιά (Prunus spp.)
Ιτιά (Salix spp.)
Αγριολάπαθο (Rumex crispus)

Τι θα χρειαστούμε:

Ένα καλό μπλέντερ

Ένα κόσκινο, ή σουρωτήρι

Μπόλ και κουτάλι, ή γουδί και γουδοχέρι

Μαχαίρι

Επιφάνεια κοπής

Ένα μικρό μπολ (για τη σκόνη μολόχας)

Φύλλο ψησίματος (λαδόκολλα)

Αφυγραντήρα τροφίμων (προαιρετικό)

Πώς παρασκευάζουμε χάπια από βότανα:

Όταν τα βότανα θρυμματίζονται, εκτίθενται σε περισσότερο οξυγόνο, στη θερμότητα και στο φως, οπότε χάνουν τις ιδιότητές τους πιο γρήγορα. Οπότε καλύτερα να χρησιμοποιούμε βότανα που προμηθευθήκαμε και συγκομίστηκαν πρόσφατα, τα οποία μπορούμε να θρυμματίσουμε στο μπλέντερ ακριβώς πριν την παρασκευή. Αυτό είναι μάλιστα σημαντικό όταν χρησιμοποιούμε σπόρους ή εναέρια μέρη των φυτών που είναι πιο εύθραυστα. Αμέσως μετά τα περνάμε από ένα κόσκινο για να ξεχωρίσουν

Ποια είναι η σωστή δοσολογία:

Μετρήστε τον αριθμό των χαπιών που παρασκευάστηκαν και διαιρέστε τον με το βάρος του υλικού των βοτάνων που χρησιμοποιήσατε πριν προσθέσετε το έκδοχο. Η δοσολογία για χάπια μετριέται καλύτερα σε χιλιοστόγραμμα (mg). Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιήθηκαν 25 γραμμάρια βοτάνων για 50 χάπια, διαιρέστε 25 γραμμάρια ανά 50 χάπια. 25/50 = .5 γραμμάρια για κάθε χάπι. Για μια δοσολογία σε χιλιοστόγραμμα, πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα κατά 1000, οπότε .5 γραμμάρια x 1000 = 500 mg. Έτσι, κάθε χάπι περιέχει περίπου 500 mg βοτάνου. Η διάρκεια ζωής ενός χαπιού θα εξαρτηθεί από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται, αλλά υπάρχουν και χάπια που μετά από 3 χρόνια είναι σε καλή κατάσταση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.