Κίνδυνος ζημιάς στην όραση από παρατεταμένη χρήση υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων

Κίνδυνος ζημιάς στην όραση από παρατεταμένη χρήση υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων

Σοβαρές βλάβες στα μάτια, ακόμα και τύφλωση, μπορεί να επιφέρει η πολύωρη έκθεση σε οθόνες υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων και το μπλε φως που εκπέμπουν.

«Με βάση τα πορίσματα της κλινικής έρευνας που κάναμε, το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές όπως το tablet, το smartphone, αλλά και η τηλεόραση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτια, γεγονός που θα πρέπει να σας προβληματίσει δύο φορές για το χρόνο που αφιερώνετε εσείς και τα παιδιά σας στην οθόνη», τονίζει ο καθηγητής Michael Cross, ιδρυτής της εταιρίας οπτικών «OneVision Health and Wellness».

Στην εποχή της τεχνολογίας που διανύουμε, αναπτύσσεται μια γενιά παιδιών, ενηλίκων ακόμα και ηλικιωμένων, οι οποίοι περνούν ατελείωτες ώρες μπροστα σε ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ όπως εξηγεί ο καθηγητής:

«Το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές βλάπτει τα μάτια καθώς διεισδύει στον φακό, επηρεάζει τον κερατοειδή χιτώνα και στη συνέχεια φθάνει στο πίσω μέρος του ματιού, τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να προκαλέσει τύφλωση».

Ο Αμερικανός ειδικός συμβουλεύει όλους όσοι βρίσκονται μπροστά από ενα tablet, υπολογιστή ή κινητό για μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας πως η καλύτερη προφύλαξη για την όραση είναι οι ειδικοί φακοί που μπλοκάρουν το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.