ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πώς συνδέονται άμεσα οι πρωινοί πονοκέφαλοι με την κατάθλιψη

Πώς συνδέονται άμεσα οι πρωινοί πονοκέφαλοι με την κατάθλιψη

Στην καθημερινή μας ζωή, με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, που συχνά οφείλεται σε κάτι σχετικά ασήμαντο και επουσιώδες.

Η κατάθλιψη διαφέρει από την Κλινική Κατάθλιψη, η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητα ενός ατόμου. Πολλές φορές, όμως, υπάρχουν σημάδια και συμπτώματα που μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια και χρειάζεται ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος για να τα επισημάνει. Η αίσθηση ότι δεν έχουμε ιδιαίτερη διάθεση, η απότομη απώλεια βάρους ή η αύξηση του σωματικού βάρους, η ανησυχία, η ενοχή και η απελπισία είναι αρκετά γνωστά συμπτώματα που συνδέονται με την κατάθλιψη.

Αν και οι πονοκέφαλοι συχνά αποδίδονται στο άγχος, την αφυδάτωση και τη διατροφή, μπορεί επίσης να σηματοδοτήσουν άγχος, κατάθλιψη ή αϋπνία. Ο ερευνητής ύπνου Dr. Maurice Ohayon από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η ομάδα του διαπίστωσαν, έπειτα από έρευνα, ότι οι τακτικοί πρωινοί πονοκέφαλοι είναι μια καλή ένδειξη μιας διαταραχής άγχους ή κατάθλιψης.

Οι εμπειρογνώμονες στον ύπνο μελέτησαν περισσότερους από 19.000 ανθρώπους στην Ευρώπη και ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη ή μια αγχώδη διαταραχή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ξυπνήσουν με πονοκέφαλο.

Ο Dr. Ohayon ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πρωινή κεφαλαλγία επηρεάζει ένα στα 13 άτομα στο γενικό πληθυσμό», ενώ συμπληρώνει: «Οι χρόνιες πρωινές κεφαλαλγίες είναι ένας καλός δείκτης για μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές αϋπνίας».

Η μελέτη επισημαίνει, επίσης, ότι το αλκοόλ, οι διαταραχές του ύπνου και τα προβλήματα πίεσης του αίματος συνδέονται επίσης με χρόνιους πονοκεφάλους.

Ωστόσο, ο Dr. Richard Lipton, καθηγητής νευρολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής, Albert Einstein, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ πονοκεφάλων κατάθλιψης και ημικρανίας, δεν είναι αμφίδρομη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος υποστήριξε στην ιστοσελίδα, Everyday Health: «Οι σοβαροί πονοκέφαλοι αυξάνουν σαφώς τον κίνδυνο για κατάθλιψη, αλλά η κατάθλιψη δεν αυξάνει τον κίνδυνο για κεφαλαλγία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.