ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η τροποποίηση στο DNA εμβρύων είναι γεγονός

Η τροποποίηση στο DNA εμβρύων είναι γεγονός

Η διόρθωση του DNA των ανθρώπινων εμβρύων είναι πλέον εφικτή. Όμως είναι ηθικά αποδεκτή;

Ωστόσο, πριν επιτραπεί νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ιατρικά και κοινωνικά, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η καθηγήτρια Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγκχαμ, Karen Yeung, δήλωσε ότι «οι επιπτώσεις στην κοινωνία θα είναι εκτενείς, ριζικές και μακροπρόθεσμες».

Ο στόχος της διόρθωσης του DNA
Προς το παρόν, η γενετική τροποποίηση στα ανθρώπινα έμβρυα είναι απαγορευμένη διά νόμου στη Μ. Βρετανία, και επιτρέπεται μόνο για ερευνητικούς λόγους. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μπορούν να αλλάξουν τον γενετικό κώδικα μόνο σε τεχνητά έμβρυα που δημιουργούν in vitro και στη συνέχεια τα καταστρέφουν. Αν και στόχος αυτών των ερευνών είναι η εξάλειψη γενετικών ασθενειών, όπως το σύνδρομο Down, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. «Πριν από 15 χρόνια, οι Βρετανοί καταψήφισαν τα γενετικά τροποποιημένα φαγητά, γιατί να εγκρίνουν σήμερα τα γενετικά τροποποιημένα παιδιά;» αναρωτιέται ο δρ. David King, επικεφαλής του ιδρύματος Human Genetics Alert και πολέμιος της γενετικής τροποποίησης.

Η ανεξάρτητη έρευνα που διεξήχθη από το Συμβούλιο Βιοηθικής (σ.σ. βιοηθική είναι ο κλάδος της επιστήμης που ασχολείται με τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από τις νέες ανακαλύψεις της βιολογίας και τις εφαρμογές της γενετικής) έβγαλε το πόρισμα ότι η γενετική τροποποίηση πρέπει να υπάγεται σε δυο βασικές αρχές: α) την υγεία του μελλοντικού ατόμου και β) την ευημερία της κοινωνίας.

Η διαδικασία της τροποποίησης του DNA
Το CRISPR, το βιολογικό σύστημα που τροποποιεί το DNA, ανακαλύφθηκε το 2012 και χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες προκειμένου να διορθώσουν με ακρίβεια το DNA των κυττάρων που ευθύνονται για τις ασθένειες.

Αν και το σύστημα είναι αποτελεσματικό, δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα, λένε οι ειδικοί. Αυτές οι διορθώσεις μπορούν θεωρητικά να αλλάξουν και άλλα σημαντικά γονίδια, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει άλλες, εξίσου σοβαρές ασθένειες. Στο κοντινό μέλλον πάντως θα είναι δυνατό να διορθώνεται το DNA των εμβρύων που διαθέτουν το γονίδιο της ασθένειας του Huntington ή της κυστικής ίνωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς που ασχολούνται με τη μελέτη του DNA, η επιστήμη έχει ακόμα δρόμο να διανύσει και εκτιμούν ότι χρειάζονται άλλα 20 χρόνια πριν νομιμοποιηθεί η τροποποίηση του DNA των εμβρύων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.