Οι καβγάδες του ζευγαριού απειλούν την υγεία του άνδρα περισσότερο από ότι της γυναίκας

Οι καβγάδες του ζευγαριού απειλούν την υγεία του άνδρα περισσότερο από ότι της γυναίκας

Αναμφισβήτητα, το να τσακώνεται κάποιος με τον ή η την σύζυγό του μπορεί να είναι τραυματικό. Ωστόσο, φαίνεται ότι για τους άνδρες ίσως να είναι περισσότερο τραυματικό απ’ ό,τι για τις γυναίκες.

Μια 16χρονη αμερικάνικη μελέτη αποκάλυψε ότι οι συχνοί καβγάδες σε έναν γάμο, προκαλούν προβλήματα υγείας όχι τόσο στο ασθενές φύλο, όπως θα υποθέταμε, αλλά στο ισχυρό.

Οι άνδρες ανέφεραν ότι υπέφεραν συχνά από ημικρανίες, είχαν πρόβλημα στον ύπνο και γενικότερα ένιωθαν χειρότερα στην υγεία τους, σε σχέση με τη σύζυγό τους.

Τι προκαλεί ένας συζυγικός καβγάς στην υγεία
Η επικεφαλής της μελέτης, Rosie Shrout, από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα εξηγεί: «Η αίσθηση της εμπιστοσύνης και ότι ο σύντροφός σου σε κατανοεί είναι πολύ σημαντικά σε μία σχέση. Όταν το ζευγάρι διαφωνεί και ο ένας από τους δυο είναι εχθρικός, αρνητικός και εγκαταλείπει συναισθηματικά τη σχέση, δημιουργείται στρες, το οποίο επηρεάζει το ανοσοποιητικό και βλάπτει το καρδιαγγειακό σύστημα».

Πώς έγινε η έρευνα
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα και του Μίσιγκαν εξέτασαν 373 παντρεμένα ζευγάρια το πρώτο χρόνο, τον τρίτο, τον έβδομο και τον δέκατο έκτο χρόνο του γάμου τους. Γυναίκες και άνδρες ρωτήθηκαν πόσο συχνά καβγάδιζαν μεταξύ τους, για ποια θέματα και ποια ήταν η κατάσταση της υγείας τους (π.χ. αν ένιωθαν αρκετά υγιείς για να κάνουν τις δραστηριότητες που επιθυμούσαν, αν είχαν πρόβλημα στον ύπνο, πόσο συχνά ένιωθαν άγχος και πονοκεφάλους).

Παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες από τα ζευγάρια που καβγάδιζαν περισσότερο είχαν προβλήματα στην υγεία τους ενώ αντίστοιχα στις συντρόφους τους δε σημειώθηκε κάποια σημαντική μεταβολή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ισως αυτό το πόρισμα να εξηγεί γιατί συνήθως οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους συζύγους τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.