ΗΠΑ: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει εγκεφαλικές παθήσεις σε 1,2 δευτερόλεπτα

ΗΠΑ: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει εγκεφαλικές παθήσεις σε 1,2 δευτερόλεπτα

Στις ΗΠΑ κατασκεύασαν σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο κάνει διάγνωση εγκεφαλικών παθήσεων σε μόλις 1,2 δευτερόλεπτα.

Ερευνητές στις ΗΠΑ δοκίμασαν με επιτυχία ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο χρειάζεται μόλις 1,2 δευτερόλεπτα -πολύ λιγότερο από ό,τι οι γιατροί- για να εξετάσει τομογραφίες εγκεφάλου και να διαγνώσει οξείες εγκεφαλικές παθήσεις, όπως εγκεφαλικά, αιμορραγίες και υδροκεφαλισμό.

Οι επιστήμονες και γιατροί της Ιατρικής Σχολής και του Νοσοκομείου του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον Έρικ Όερμαν του Τμήματος Νευροχειρουργικής, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”. «Με χρόνο διάγνωσης μόνο 1,2 δευτερόλεπτα, το σύστημα μπορεί να προειδοποιήσει έγκαιρα τους γιατρούς για ένα κρίσιμο εύρημα, το οποίο αλλιώς θα παρέμενε σε αναμονή για λεπτά ή και ώρες. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ιατρική τεχνητή νοημοσύνη που θα επιλύει κλινικά προβλήματα και θα βελτιώνει τη φροντίδα των ασθενών», δήλωσε ο Όερμαν.

Είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύσει μια ευρεία γκάμα οξέων νευρολογικών περιστατικών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 37.236 τομογραφίες εγκεφάλου για να εκπαιδεύσουν ένα νευρωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης, ώστε να κάνει διαγνώσεις. Στη συνέχεια, το σύστημα δοκιμάσθηκε σε μια τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή, όσον αφορά την ταχύτητα ορθής διάγνωσης σε σύγκριση με έμπειρους ακτινολόγους. Διαπιστώθηκε ότι ο μέσος χρόνος διάγνωσης από τον υπολογιστικό αλγόριθμο ήταν κατά μέσο όρο 150 φορές μικρότερος σε σχέση με τους γιατρούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ερευνητές της ομάδας AISINAI, που αναπτύσσουν το σύστημα, εκτιμούν θα είναι έτοιμο για κλινική χρήση σε περίπου δύο χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.