Γιατί παρατάμε τη δίαιτα από την πρώτη εβδομάδα;

Γιατί παρατάμε τη δίαιτα από την πρώτη εβδομάδα;

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Canadian Journal of Surgery αποκάλυψε ότι δυο στους πέντε ανθρώπους που κάνουν δίαιτα την παρατάνε την πρώτη εβδομάδα, ενώ ένας στους πέντε την παρατάει τον πρώτο μήνα και μόλις το 20% καταφέρνει να την ακολουθήσει για τρεις μήνες.

Τα παραπάνω ποσοστά δεν είναι καθόλου αισιόδοξα, αφού δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το ταξίδι της απώλειας κιλών. Όμως τι συμβαίνει και ποιος είναι ο βασικός λόγος της αποτυχίας;

Ο λόγος είναι οι μεγάλες προσδοκίες. Πιο συγκεκριμένα είναι οι μη ρεαλιστικοί στόχοι που θέτουν οι περισσότεροι και ο ενθουσιασμός που τους κακακλύζει όταν θέλουν να χάσουν κιλά.

Είναι εκείνες οι στιγμές που όλοι εύχονται να χάσουν βάρος άμεσα. Θέλουν να προλάβουν να αδυνατίσουν για τις διακοπές, το γάμο ή κάποιο άλλο σημαντικό γεγονός με αποτέλεσμα να ακολουθούν δραστικές και πολύ αυστηρές δίαιτες. Ονειρεύονται ότι θα χάσουν 5 κιλά σε μια εβδομάδα, αγοράζουν τρία νούμερα μικρότερο τα παντελόνια, περιμένοντας με ανυπομονησία τη στιγμή που θα τα φορέσουν.

Υποβάλλουν τον εαυτό τους σε στερητικές δίαιτες, οι οποίες προκαλούν μεταβολές στη διάθεση, πονοκεφάλους, σωματική και ψυχική κόπωση, πεπτικές διαταραχές και καταλήγουν να υποφέρουν τόσο πολύ, που τελικά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά από το να τα παρατήσουν.

Είναι εξάλλου συνηθισμένο εάν ακολουθείτε μια δίαιτα να θέτετε υψηλούς στόχους, και μερικές φορές είναι τόσο υψηλοί που δεν μπορείτε ούτε να τους αγγίξετε. Θέλετε να φτάσετε το βάρος που είχατε στα φοιτητικά σας χρόνια ή να μοιάσετε σε κάποιο μοντέλο, παρόλο που ο κάθε σωματότυπος είναι διαφορετικός.

Όμως ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή είναι η θέληση σας, εάν έχετε ανέφικτους στόχους, στο τέλος θα ενδώσετε θα φάτε και ίσως καταλήξετε και στην κραιπάλη. Και όταν φτάσει η ημέρα να ανεβείτε στη ζυγαριά, θα διαπιστώσετε ότι τελικά πήρατε κιλά και τότε θα χάσετε την αυτοεκτίμηση σας, θα κουραστείτε και στο τέλος θα τα παρατήσετε.

Αυτό που δεν κατανοούν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στη θέσπιση ρεαλιστικών στόχων και όχι στις μεγάλες προσδοκίες. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι όσοι χάνουν περίπου ένα με δυο κιλά το μήνα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσουν τη δίαιτα μέχρι το τέλος και να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα την απώλεια βάρους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι λοιπόν σημαντικό, προτού μπει κάποιος σε μια ανέλπιδη προσπάθεια απώλειας κιλών, να γνωρίζει ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την εφαρμογή κάποιων διατροφικών οδηγιών που είναι γραμμένες σε ένα κομμάτι χαρτί, αλλά εξίσου σημαντική είναι η θέσπιση εφικτών στόχων και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.