ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ιλαρά – Νέο ρεκόρ το πρώτο 6μηνο του 2018

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ιλαρά – Νέο ρεκόρ το πρώτο 6μηνο του 2018

Αρρώστιες που είχαν αντιμετωπιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά στον Δυτικό κόσμο επανέρχονται για διάφορους λόγους, όπως η τάση άρνησης του προκαθορισμένου εμβολιασμού των παιδιών από μία μερίδα «επαναστατών» γονιών και οι μετακινήσεις μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων.

Η επιστροφή της ιλαρά είναι πλέον γεγονός, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2018 καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων, κάθως πάνω από 41.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από την παιδική αρρώστια, η οποία είχε αντιμετωπιστεί μέσω του τακτικού και προγραμματισμένου εμβολιασμού.

Ο αριθμός των ασθνεών είναι εντυπωσιακός, καθώς το προηγούμενο διάστημα τα κρούσματα ήταν ελάχιστα, ενώ 37 από τους ασθενείς απεβίωσαν. Η αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με το 2017 είναι αξιοσημείωτη, καθώς σε ολόκληρο το έτος είχαν καταγραφεί 23.927 περιπτώσεις ιλαρά, ενώ στο μέσο του 2018, ο αριθμός τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Το 2016, δε, τα κρούσματα ιλαρά ήταν 5.273, γεγονός που αναδεικνύει τη ραγδαία εξάπλωση της ιλαρά, με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κρούσει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η ιλαρά μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ασθενούς, καθώς και σοβαρότατες επιπλοκές στον οργανισμό. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών αντιμετωπίζει επιτυχώς και δίχως συνέπειες την ιλαρά, ωστόσο ένα ποσοστό εξελίσσεται σε εγκεφαλίτιδα, μινιγγίτιδα, φλεγμονώδεις σπασμούς, πνευμονία, ακόμη και ηπατίτιδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τον εμβολιασμό όλων των παιδιών, με την πρώτη δόση να χορηγείται από τα πρώτα γενέθλιά τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων ιλαρά στην Ευρώπη. Η χώρα μας καταλαμβάνει την 4η θέση στη σχετική λίστα. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σερβία, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ουκρανία και στην 3η θέση η Γεωργία.

Στην Ελλάδα, αναφέρει ο ΠΟΥ, είχαμε 2.130 επιβεβαιωμένα περιστατικά και δύο θανάτους μέσα στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018. Αντίθετα, πέρυσι είχαμε 1.063 περιστατικά και δύο θανάτους. Η Ελλάδα έχει δηλαδή περίπου 97 περιστατικά ανά 1.000.000 άτομα τη στιγμή που ο στόχος του ΠΟΥ είναι κάτω από ένα περιστατικό ανά ένα εκατ. άτομα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τη λίστα συμπληρώνουν οι Ρουμανία, Ιταλία, Γαλλία, Σλοβακία, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.