Καρκίνος του στομάχου: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Καρκίνος του στομάχου: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Ο καρκίνος του στομάχου κοστίζει τη ζωή 1.344 Ελλήνων τον χρόνο και είναι ο έβδομος σε θνησιμότητα καρκίνος.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και ο έβδομος στις γυναίκες. Το 2018 καταγράφηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο νέα περιστατικά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF).

Το περίπου 70% των περιστατικών αυτών καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, τα μισά παγκόσμια περιστατικά καταγράφονται στην ανατολική Ασία.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι παγκοσμίως η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Το 2012 κόστισε τη ζωή σε 723.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στη χώρα μας, 1.344 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του το 2016, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ήταν η έβδομη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Τα συμπτώματα που παραβλέπουμε
Παρότι είναι τόσο συχνός, όμως, στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής του έχει ορισμένα συμπτώματα που συνήθως παραβλέπουμε. Γιατί; Διότι τα συμπτώματα αυτά εύκολα θυμίζουν άλλες, καλοήθεις γαστρεντερικές παθήσεις, απαντά ο γενικός χειρουργός Kevin El-Hayek, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Στα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Φούσκωμα
  • Καούρες
  • Ναυτία
  • Γενικευμένο αίσθημα κακουχίας

«Για πολλούς ανθρώπους όλ’ αυτά είναι κοινά συμπτώματα του πεπτικού», λέει ο Dr. El-Hayek. «Για μερικούς όμως, υποκρύπτουν κάτι πολύ σοβαρότερο, το οποίο συχνά διαγιγνώσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο».

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε
Μετά τα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα συμπτώματα. Κατά τον Dr. El-Hayek, τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε ιδιαιτέρως είναι:

  • Απρόσμενη απώλεια βάρους και ανορεξία. «Οι ασθενείς δεν αισθάνονται πλέον πείνα και τελικά αρχίζουν να αδυνατίζουν χωρίς να προσπαθούν», εξηγεί ο ειδικός. «Αυτό είναι πιθανώς το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα».
  • Πολύ έντονη κούραση. Ο Dr. El-Hayek λέει ότι η κόπωση μπορεί να οφείλεται στην αργή απώλεια αίματος από το στομάχι. Η απώλεια αυτή μπορεί να οδηγήσει στην αναιμία, ένα κλασικό σύμπτωμα της οποίας είναι η κόπωση. Η κούραση σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους είναι πολύ ύποπτη.
  • Αίμα στα κόπρανα ή στον έμετο. Από τα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου αυτό είναι λιγότερο συχνό. Μπορεί όμως να συμβεί, εάν η απώλεια αίματος από τον στόμαχο είναι μεγάλη.
  • Αίσθημα κορεσμού της πείνας με την κατανάλωση ελάχιστης τροφής
  • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Μπορεί να έχετε επαναλαμβανόμενες εξάρσεις διάρροιας ή δυσκοιλιότητας που δεν σας φαίνονται φυσιολογικές.
  • Γαστρεντερικά συμπτώματα που δεν υποχωρούν. Παραδείγματος χάριν έχετε ναυτία ή ενοχλήματα στην κοιλιά τα οποία διαρούν επί περισσότερο από δύο ημέρες.
  • Γαστρεντερικά συμπτώματα τα οποία δεν είχατε ποτέ στο παρελθόν. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα καλό παράδειγμα. Κατ’ αυτήν επιστρέφει (παλινδρομεί) το περιεχόμενο του στομάχου στον οισοφάγο.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όλ’ αυτά τα συμπτώματα χρειάζονται μια πρώτη αξιολόγηση από τον παθολόγο ιατρό, για να αποφανθεί εάν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος», συνιστά ο Dr. El-Hayek. «Συνήθως δεν οφείλονται σε κάτι σοβαρό. Είναι, όμως, προτιμότερο να πάρετε μια ιατρική γνώμη, διότι στις σπάνιες περιπτώσεις που υποκρύπτεται καρκίνος του στομάχου, όσο νωρίτερα γίνει θεραπεία, τόσο το καλύτερο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.