ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Το μέγεθος του πιάτου επηρεάζει την ποσότητα του φαγητού

Το μέγεθος του πιάτου επηρεάζει την ποσότητα του φαγητού

Ακόμη κι αν φαίνεται ασήμαντο, το μέγεθος του πιάτου που χρησιμοποιούμε μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του φαγητού που θα σερβίρουμε και συνεπώς θα καταναλώσουμε, αφού θέλουμε πρώτα να «χορτάσει το μάτι».

Η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται καθημερινά καθορίζει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, η οποία με τη σειρά της επηρεάζεται από πλήθος φυσιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Τα τελευταία χρόνια, η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία έχει αναδείξει σημαντικό αριθμό παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης και κατ’ επέκταση του σωματικού βάρους.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η αύξηση του μεγέθους των μερίδων που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι τόσο οι μερίδες φαγητού που σερβίρονται σε εστιατόρια, όσο και οι συσκευασίες πολλών -κυρίως «ανθυγιεινών»- τροφίμων, έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με παλαιότερα, γεγονός που πιθανόν να συνδέεται και με την αύξηση των ποσοστών υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

Πως δεν θα πάρουμε όμως παραπάνω κιλά; Με τους εξής τρόπους:

Με τη χρήση μικρότερων πιάτων για το φαγητό. Αυτό διότι, αν χρησμοποιήσουμε μεγαλύτερα πιάτα είναι λογικό ότι θα τα γεμίσουμε περισσότερο, με αποτέλεσμα να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής ακόμη κι αν έχουμε χορτάσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντίθετα, σε ένα μικρότερο πιάτο, η μερίδα που σερβίρουμε φαίνεται μεγαλύτερη και συνεπώς, εκτός από την ικανοποίηση του αισθήματος πείνας, προσφέρει και ένα πιο ικανοποιητικό οπτικό ερέθισμα. Μήπως, λοιπόν, είναι ώρα να αλλάξετε σερβίτσιο;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.