Οι 7 τροφές που προκαλούν πρόωρη γήρανση

Οι 7 τροφές που προκαλούν πρόωρη γήρανση

Όλοι κάποια στιγμή θα γεράσουμε και αυτό είναι αναπόφευκτο.

Απλώς μέχρι τότε έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας. Γιατί λοιπόν να μεγαλώσουμε πριν από το κανονικό; Το πρόβλημα είναι πως υπάρχει ένα μεγάλο μέρος τροφίμων και ποτών που καταναλώνουμε όλοι καθημερινά, τα οποία μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Ορισμένα από αυτά απλώς σας γερνούν εμφανισιακά και άλλα έχουν αρνητική επίδραση στη φυσική κατάσταση του σώματός σας. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να αποφύγετε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα.

  • Υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη

Παρόλο που ο όρος ακούγεται πολύ επιστημονικός, η λειτουργία των υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι πολύ απλή στην κατανόηση: ουσιαστικά φτάνουν στα ύψη τον δείκτη του σακχάρου στο αίμα σας και ευθύνονται για την ταχύτερη γήρανση. Ο κύριος λόγος που αυτοί οι υδατάνθρακες είναι ένοχοι είναι πως η διαδικασία που πραγματοποιεί ο οργανισμός σας για να διασπάσει τη ζάχαρη δημιουργεί φθορά στο κολλαγόνο σας, την πρωτεΐνη δηλαδή που διατηρεί το δέρμα σας λείο. Οι υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη βρίσκονται μέσα σε υπερβολικά γλυκά και γεμάτα ζάχαρη τρόφιμα, δηλαδή μέσα σε οτιδήποτε σχεδόν μπορεί να θεωρηθεί επιδόρπιο ή λιχουδιά. Αφήστε τη σοκολατίνα και το cupcake κάτω, τώρα!

  • Το πολύ αλκοόλ (ακόμη και τα κοκτέιλς που θεωρούνται skinny)

Είναι απόλυτα λογικό να δούμε κάποιον που πίνει για χρόνια, να χαλάει το σώμα του και να φαίνεται γηραιότερος. Σε μικρές ποσότητες, ένα ποτό την ημέρα δηλαδή, το αλκοόλ μπορεί ωφελήσει το σώμα σας. Όταν όμως αυτό το όριο ξεπερνιέται, η πρόωρη γήρανση είναι βέβαιη. Οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν ρυτίδες, έλλειψη κολλαγόνου, ελαστικότητας και του υγιούς ροδαλού χρώματος, καθώς και αφυδάτωση και πρήξιμο. Επιπλέον το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα βιταμίνης-Α στο σώμα σας, η οποία λειτουργεί αντιοξειδωτικά.

  • Σχεδόν τα πάντα από τα fast food

Έκπληξη! Το γρήγορο φαγητό ισούται με τη γρήγορη γήρανση. Τώρα που ξεπεράσατε το σοκ θα μάθετε ποιος ευθύνεται για αυτό: τα τρανς λιπαρά οξέα. Τα τρανς λιπαρά δεν συναντώνται εύκολα στα φυσικά τρόφιμα αλλά είναι πολύ συνηθισμένα στο junk food αφού τα περισσότερα γεύματα των μενού είναι τηγανισμένα σε φυτικό έλαιο. Τα λιπαρά αυτά φράζουν και σκληραίνουν τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται μεγαλύτερης ηλικίας.

  • Επεξεργασμένα κρέατα

Το μπέικον, τα λουκάνικα, το πεπερόνι -σχεδόν όλα αυτά που μπορείτε να χαρακτηρίσετε ως «αλμυρά» κρέατα- ονομάζονται επεξεργασμένα. Αυτού του είδους τα κρέατα σας δημιουργούν δύο προβλήματα όσον αφορά στην πρόωρη γήρανση. Πρώτον, περιέχουν θειώδη άλατα και άλλα συντηρητικά που προκαλούν φλεγμονές στο δέρμα. Δεύτερον, περιέχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού. Αυτά τα δύο οδηγούν το δέρμα σας και ειδικά το πρόσωπό σας στο να δείχνει κόκκινο, πρησμένο και μη υγιές.

  • Ζαχαρούχα ποτά

Εάν θέλετε άλλον ένα λόγο για να αρχίσετε να παίνετε light αναψυκτικά -ή και να τα καταργήσετε τελείως- σας τον βρήκαμε αμέσως. Η εμπειρία έχει δείξει πως μπορεί να σας γεράσει ακριβώς όπως και το τσιγάρο. Ωστόσο δεν είναι μόνο η εμφάνιση το πρόβλημα. Ερευνητές ανακάλυψαν πως ακόμη και μία μόνο κονσέρβα την ημέρα μπορεί να μειώσει τη ζωή σας κατά 5 χρόνια. Και αυτό δεν θα το δείτε σε καμία διαφήμιση.

  • Αλμυρά σνακ

Οι μεγάλες ποσότητες νατρίου μπορούν όχι μόνο να σας κάνουν να δείχνετε κόκκινοι και πρησμένοι, αλλά μπορούν να σας γεράσουν σωματικά ακριβώς όπως και τα αναψυκτικά. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως το υπερβολικό αλάτι επιταχύνουν κυριολεκτικά τη γήρανση των κυττάρων καθώς και επιπλέον αυξάνουν τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις. Από την άλλη πλευρά, η μείωση της ποσότητας του αλατιού που καταναλώνουμε μπορεί να οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Το λιγότερο αλάτι είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μας κάνουν να δείχνουμε, αλλά και να αισθανόμαστε, νεότεροι.

  • Η καθημερινή κούπα καφέ
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο καφές είναι ο μεγαλύτερος υπαίτιος για την πρόωρη γήρανσή σας. Η καφεΐνη σε μεγάλες δόσεις, όπως δηλαδή μέσα σε 2 κούπες καφέ που η πλειοψηφία καταναλώνει ημερησίως, έχει διουρητική επίδραση στον οργανισμό σας. Ουσιαστικά προκαλεί στο σώμα σας την επιθυμία να αποβάλλει το νερό που έχει καταναλώσει προκαλώντας έτσι αφυδάτωση. Η αφυδάτωση είναι πολύ κακή για το δέρμα σας, αφού αυξάνει τις ρυτίδες και τις κηλίδες. Όσοι καταναλώνουν καθημερινά καφέ λοιπόν, βρίσκονται σε δυσάρεστη θέση. Αν βρίσκεστε ανάμεσα σε αυτούς καταναλώστε πολύ νερό ώστε να αντισταθμίσετε τη λειτουργία αυτή. Όπως όλα όμως τα προβλήματα, παρουσιάζεται και αυτό ύστερα από μεγάλες χρονικές περιόδους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.