ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Προϊόντα μολυσμένων αυγών εντοπίστηκαν στην Αυστρία

Προϊόντα μολυσμένων αυγών εντοπίστηκαν στην Αυστρία

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αυστριακή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων βρέθηκαν μολυσμένα με το τοξικό εντομοκτόνο fipronil εισαγόμενα προϊόντα αυγών στην Αυστρία…

Και την Αυστρία χτύπησε το πρόβλημα με τα μολυσμένα αυγά, αν και σε μικρότερο βαθμό, όπως φαίνεται από τις έως τώρα ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών.

Τεστ δείχνουν πως ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα αυγών στην Αυστρία είναι μολυσμένα με το τοξικό εντομοκτόνο Fipronil, ανέφερε σήμερα η αυστριακή Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, η οποία πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί 80 δείγματα από διάφορα προϊόντα και «Fipronil εντοπίστηκε στο ένα τέταρτο των δειγμάτων».

Η μόλυνση διαπιστώθηκε σε προϊόντα χονδρικής που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία εστίασης και προέρχονταν από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πολωνία, ανέφερε η αυστριακή υπηρεσία, χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες.

Τα μολυσμένα προϊόντα θα αποσυρθούν αμέσως, αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, πρόσθεσαν στελέχη της αυστριακής Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. «Η υψηλότερη μέτρηση που καταγράφηκε ήταν 0,1 μιλιγκράμ ανά κιλό ή περισσότερες από δέκα φορές χαμηλότερη από την υψηλότερη μέτρηση που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στο Βέλγιο», συμπλήρωσαν.

Τα φρέσκα αυγά που πωλούνται στην Αυστρία παράγονται ως επί το πλείστον εντός της χώρας και το υπουργείο Υγείας είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως δεν υπήρχε οποιαδήποτε ένδειξη ότι η αυστριακή βιομηχανία πουλερικών είχε επηρεαστεί από το σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών. Οι πρώτες πληροφορίες για ύποπτες περιπτώσεις στην Αυστρία την περασμένη εβδομάδα αφορούσαν αυγά που μεταποιήθηκαν στo εξωτερικό και στη συνέχεια εισήχθησαν στη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι εκατομμύρια αυγά έχουν αποσυρθεί από τα ράφια ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ λόγω των φόβων που έχουν προκληθεί από τη χρήση του εντομοκτόνου fipronil και εκατοντάδες χιλιάδες πουλερικά μπορεί να θανατωθούν στην Ολλανδία. Ορισμένες εθνικές εποπτικές αρχές στην Ευρώπη εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο πολλά μολυσμένα αυγά να εισήλθαν στη διατροφική αλυσίδα κυρίως μέσω μεταποιημένων προϊόντων όπως τα μπισκότα και τα κέικ.

Αν και μεγάλες ποσότητες μολυσμένων αυγών θα έπρεπε να καταναλωθούν για να υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία, το fipronil θεωρείται μέτρια τοξικό και μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ανθρώπινα όργανα. Το fipronil χρησιμοποιείται ευρέως ως εντομοκτόνο αλλά η χρήση του στη διατροφική αλυσίδα, για παράδειγμα για την απολύμανση αχυρώνων, απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ολλανδικές αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη δύο διευθυντές της εταιρίας που βρίσκεται στο επίκεντρο του διατροφικού σκανδάλου με τους εισαγγελείς να λένε ότι θεωρούνται ύποπτοι για απειλή στη δημόσια υγεία και κατοχή απαγορευμένου εντομοκτόνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.