Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η διατροφή με λιπαρά προκαλεί υποτροπή

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η διατροφή με λιπαρά προκαλεί υποτροπή

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία ενός ανθρώπου και η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς μελέτεη αποκαλύπτει πολλά.

Πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι πρόκειται για αυτοάνοση νόσο, δηλαδή διαταράσσεται η φυσιολογική λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος, το οποίο επιτίθεται στη μυελίνη, μια σημαντική λιπώδη ουσία που επικαλύπτει τις νευρικές ίνες του κεντρικού νευρικού συστήματος, φθείροντας ή αλλοιώνοντας την εξωτερική τους επιφάνεια. Στην πραγματικότητα, η ονομασία σκλήρυνση κατά πλάκας αναφέρεται στα πολλαπλά τμήματα ουλώδους ιστού που εμφανίζονται πάνω στις νευρικές ίνες.

Σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται υποτροπή όταν προκαλείται κάποια καινούρια βλάβη στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη που διαταράσσει τα νευρικά σήματα. Έτσι παρουσιάζονται νέα συμπτώματα ή επανεμφανίζονται παλιότερα συμπτώματα.

Μία πραγματική υποτροπή διαρκεί περισσότερες από 24 ώρες και συμβαίνει το λιγότερο 30 ημέρες μετά από προηγούμενη υποτροπή. Οι υποτροπές ποικίλουν όσον αφορά τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τα συμπτώματα. Με τον καιρό τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται. Πολλά άτομα ανακάμπτουν από τις υποτροπές χωρίς θεραπεία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποτροπής σε παιδιά με πολλαπλή σκλήρυνση.

Αντίθετα, η πλούσια σε λαχανικά διατροφή θα μπορούσε να μειώσει στο μισό αυτόν τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν 219 νεαρούς ασθενείς, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί πριν την ηλικία των 18 και κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια διατροφής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για τη διατροφή ασθενών και παρακολούθησαν την υγεία τους για σχεδόν 2 χρόνια, κατά μέσον όρο.
Στο συγκεκριμένο διάστημα, περίπου 43% εμφάνισε υποτροπή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι για κάθε αύξηση 10% στις θερμίδες που προέρχονται από λιπαρά, αυξήθηκε κατά 56% ο κίνδυνος υποτροπής.

Ο κίνδυνος αφορούσε κυρίως την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Κάθε επιπλέον φλιτζάνι λαχανικών συνδεόταν με 50% μείωση του κινδύνου υποτροπής, άσχετα από το πόσο έτρωγαν τα παιδιά. Αυτό ίσχυε και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους πιθανούς παράγοντες, όπως ηλικία, βάρος και φάρμακα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή:onmed

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.