Η επιστήμη αποφάνθηκε: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλένετε τα… μήλα!

Η επιστήμη αποφάνθηκε: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλένετε τα… μήλα!

Πώς πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας; Κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό αφαιρώντας και τυχόν υπολείμματα από τη επιφάνειά τους θα μάς πείτε. Εντάξει μέχρι εδώ. Τι γίνεται όμως με τα φυτοφάρμακα; Αρκεί ένα απλό πλύσιμο για την απομάκρυνσή τους;

Μια νέα έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Χημείας της Γεωργίας και της Βιομηχανίας τροφίμων (Journal of Agricultural and Food Chemistry) έρχεται να δώσει σαφή απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα με επιστημονικά τεκμήρια.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης εξέτασαν την αποτελεσματικότητα τριών διαφορετικών μεθόδων πλυσίματος μήλωνσε μια προσπάθεια να διακρίνουν ποια τελικά είναι η ιδανική για την αφαίρεση δύο διαφορετικών τύπων φυτοφαρμάκων με διαφορετική δράση: ενός μυκητοκτόνου (θειαβενδαζόλη) και ενός εντομοκτόνου (phosmet).

Στην προετοιμασία του πειράματος τα μήλα εκτέθηκαν στα δύο φυτοφάρμακα για ένα 24ωρο. Στη συνέχεια τα φρούτα καθαρίστηκαν με τρεχούμενο νερό ή χλωριούχο διάλυμα, ή ένα διάλυμα νερού και baking soda. Το τελικό συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η τελευταία μέθοδος ήταν και η πιο αποτελεσματική στην αφαίρεση και των δύο φυτοφαρμάκων αφού το διάλυμα του διττανθρακικού νάτριου (NaHCO3) της baking soda αφαίρεσε εντελώς τα υπολείμματα από την επιφάνεια των μήλων εντός 12- 15 λεπτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι αφενός οι χημικές ουσίες απομακρύνθηκαν από την επιφάνεια του φρούτου, αφετέρου προειδοποίησαν ότι αυτές που εμποτίστηκαν στο εσωτερικό του φρούτου δεν ήταν δυνατό να απομακρυνθούν. Τα εργαστηριακά αποτελέσματα έδειξαν ότι το 20% της θειαβενδαζόλης και το 4,4% του εντομοκτόνου διαπέρασαν την επιφάνεια του φρούτου το 24ωρο της έκθεσής του σε αυτά. Προτείνουν λοιπόν μια τέταρτη μέθοδο καθαρίσματος, ακόμα πιο ασφαλή, που δεν είναι άλλη από την αφαίρεση της φλούδας παρ’ όλο βέβαια που με αυτόν τον τρόπο μαζί με το φλοιό χάνονται και κάποια από τα θρεπτικά συστατικά του που περιέχονται σε αυτόν.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.