Νιώθετε άσχημα όταν πίνετε καφέ; – Δείτε εάν αλλεργία στην καφεΐνη!

Νιώθετε άσχημα όταν πίνετε καφέ; – Δείτε εάν αλλεργία στην καφεΐνη!

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι “δεν μπορούν να λειτουργήσουν” το πρωί προτού πιουν καφέ, αφού μόνο ο καφές “τους βοηθάει να ξυπνήσουν”. Η καφεΐνη, που περιέχεται στον καφέ, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αλλά τι άλλη επίδραση μπορεί να έχει η καφεΐνη στο σώμα, αν κάποιος είναι αλλεργικός σε αυτήν;

Η καφεΐνη βρίσκεται σε διάφορα φυτά, όπως οι κόκκοι καφέ, τα φύλλα τσαγιού και το κακάο. Καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο στον καφέ, το τσάι και την σοκολάτα. Η καφεΐνη είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά κάποιοι έχουν δυσανεξία, ή αλλεργία στην καφεΐνη.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα συμπτώματα της αλλεργίας στην καφεΐνη, τι προκαλεί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η καφεΐνη και οι επιδράσεις της

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση και πιο συγκεντρωμένοι.

Οι περισσότεροι μπορούν να πίνουν με ασφάλεια μέχρι και 400 mg (mg) καφεΐνης την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου τέσσερις κούπες καφέ. Ωστόσο, μερικοί είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη και βιώνουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

γρήγορος καρδιακός παλμός

γενικευμένη ανησυχία

πονοκέφαλος

δυσκολία στον ύπνο

στομαχικές διαταραχές

Τα άτομα που εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν μη-αλλεργική τροφική δυσανεξία στην καφεΐνη.

Η δυσανεξία είναι διαφορετική από την αλλεργία στην καφεΐνη. Οι αλλεργίες στην καφεΐνη είναι σπάνιες και τα συμπτώματά τους είναι πιο σοβαρά από εκείνα που προκαλούν δυσανεξία.

Αλλεργία στην καφεΐνη: Συμπτώματα

κνίδωση, ή κνησμώδες εξάνθημα που αποτελείται από πολλά κόκκινα εξογκώματα

πρήξιμο των χειλιών και της γλώσσας

φαγούρα στο στόμα, τα χείλη και τη γλώσσα

Εάν ένα άτομο έχει αλλεργία με καφεΐνη, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μία ώρα από την κατανάλωση καφεΐνης.

Μερικοί μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση, δηλαδή αναφυλακτικό σοκ, όπως αναφέρει μελέτη του 2015. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό είναι πολύ σπάνιο.

Τα συμπτώματα ενός αναφυλακτικού σοκ μπορεί να περιλαμβάνουν:

σοβαρή διόγκωση του προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, των χειλιών, του προσώπου και της γλώσσας

δυσκολία στην αναπνοή λόγω διόγκωσης του προσώπου

πρόβλημα στην ομιλία

συριγμός στην αναπνοή

βήχας

ναυτία, κοιλιακός πόνος, ή έμετος

γρήγορος καρδιακός παλμός

ζάλη

Αλλεργία και δυσανεξία στην καφεΐνη: Αιτίες

Η καφεΐνη επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Οι επιδράσεις της σε έναν αλλεργικό δεν είναι ίδιες με εκείνες σε έναν που έχει δυσανεξία στην καφεΐνη.

Όταν ένα άτομο καταναλώνει καφεΐνη, αυτή απορροφάται στο αίμα από το έντερο. Μπορεί τότε να επηρεάσει το πώς λειτουργούν τα διαφορετικά όργανα στο σώμα.

Στον εγκέφαλο, η καφεΐνη εμποδίζει τις επιπτώσεις των χημικών αγγελιοφόρων που συνήθως μας φέρνουν νύστα. Μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα, γεγονός που φέρνει τον εγκέφαλο και το σώμα σε εγρήγορση.

Σε όσους έχουν μη-αλλεργική δυσανεξία στην καφεΐνη, η αύξηση της αδρεναλίνης μπορεί να τους προκαλέσει συμπτώματα. Αντίθετα, ένα άτομο με αλλεργία στην καφεΐνη έχει συμπτώματα που προκαλούνται από μια αλλεργική αντίδραση.

Αλλεργική αντίδραση στην καφεΐνη: Αιτίες

Το σώμα ενός ατόμου που είναι αλλεργικό στην καφεΐνη την αντιμετωπίζει σαν να ήταν “εισβολέας”. Όταν καταναλώνουν καφεΐνη, το σώμα τους παράγει ένα αντίσωμα που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε.

Αυτό το αντίσωμα προτρέπει τα κύτταρα να απελευθερώσουν ισταμίνη, για να απομακρύνουν τα μόρια της καφεΐνης, που ο οργανισμός τα έχει θεωρήσει ως επιβλαβή. Αυτά τα μόρια ονομάζονται αλλεργιογόνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σπυράκια, φαγούρα και οίδημα.

Γιατί συμβαίνει μια αλλεργική αντίδραση στην καφεΐνη;

Όπως δείχνει μια μελέτη του 2014, οι διαφορετικές αντιδράσεις του καθενός στην καφεΐνη θεωρείται κάτι που σχετίζεται με την γενετική του προδιάθεση. Ωστόσο, ακριβώς αυτό που κάνει το σώμα κάποιου να μεταχειριστεί την καφεΐνη ως αλλεργιογόνο δεν είναι πλήρως κατανοητό.

Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι μπορεί να οφείλεται στην σκόνη στους κόκκους καφέ, προτού αυτοί ψηθούν και αλεστούν.

Μια τρίτη έρευνα του 2017 έδειξε ότι ένας τύπος κόκκων καφέ μπορεί να είναι η αιτία των αλλεργιών.

Αλλεργία στην καφεΐνη: Αντιμετώπιση

Αν ένα άτομο παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση μετά την κατανάλωση καφεΐνης, τότε η λήψη αντιισταμινικών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση κνησμού, οιδήματος και κνίδωσης.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μια αλλεργία στην καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένεση επινεφρίνης. Τα άτομα με σοβαρές αλλεργίες συχνά φέρουν ένα ειδικό “στυλό” για έκτακτες περιστάσεις.

Προσοχή: Εάν ένα άτομο εμφανίζει σημάδια αναφυλακτικού σοκ, επικοινωνήστε αμέσως με έναν γιατρό!

Αλλεργία στην καφεΐνη: Πρόληψη

Όταν ένα άτομο έχει αλλεργία, ή δυσανεξία στην καφεΐνη, η καλύτερη πρόληψη είναι να αποφεύγει οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη. Τόσο απλά. Αν κάποιος δεν είναι σίγουρος αν κάτι περιέχει καφεΐνη, είναι καλή ιδέα να διαβάζει την ετικέτα.

Επίσης, η καφεΐνη είναι μια ελαφρώς εθιστική ουσία, οπότε αν την κόψετε απότομα μπορεί να νιώσετε συμπτώματα στέρησης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αστάθεια
  • πονοκέφαλο
  • ευερεθιστότητα
  • κούραση

Μετά από μια εβδομάδα χωρίς να έχετε καταναλώσει καφεΐνη, τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν.

Αν κάποιος προσπαθεί να κόψει την καφεΐνη, μπορεί να χρειαστεί να βρει άλλους τρόπους για να παραμείνει σε εγρήγορση. Τα παρακάτω μπορεί να βοηθήσουν:

  • τακτικά διαλείμματα από την δουλειά
  • βόλτα με τα πόδια στο μεσημεριανό
  • να πίνετε άφθονο νερό
  • να κοιμάστε επαρκώς
  • να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.