Μελομακάρονο VS Κουραμπιέ: Ποια η θρεπτική & θερμιδική τους αξία;

Μελομακάρονο VS Κουραμπιέ: Ποια η θρεπτική & θερμιδική τους αξία;

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονo και κουραμπιέ, δεν γίνονται. Τα δύο αυτά γλυκίσματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στη συνείδησή μας με τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων, που και για λόγους παράδοσης θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δεν θα τα γευτούμε.

Πόσο μάλλον αν είναι και σπιτικά. Ακόμα και όσοι βρίσκονται σε πρόγραμμα ρύθμισης βάρους, προβλέπεται να εντάξουν τα γλυκά αυτά εδέσματα στο διαιτολόγιό τους. Ωστόσο θα ήταν φρόνιμο να γνωρίζουμε τη θρεπτική σύσταση αυτών των εδεσμάτων, ώστε να είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε την ποσότητα και τη συχνότητα που μπορούμε να τα καταναλώνουμε, χωρίς αυτό να μας στοιχίσει περιττά κιλά.

Αναφορικά με τη θερμιδική τους αξία, τα δύο αυτά γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Αν και η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής και την αναλογία των υλικών, μπορούμε να πούμε ότι κατά μέσο όρο αποδίδουν 150 θερμίδες ανά τεμάχιο.

Όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία, θα λέγαμε ότι το μελομακάρονο έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι περιέχει ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι, αντί για το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και μονοακόρεστων λιπαρών και το μέλι με τα καρύδια μας προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λιπαρά με καρδιοπροστατευτική δράση), καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Αντίθετα, το ζωικό βούτυρο, που περιέχει ο κουραμπιές, είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, η κατανάλωσή των οποίων σχετίζεται με προβλήματα υγείας, ενώ η ζάχαρη είναι κενή θρεπτικών συστατικών και μας αποδίδει μόνο θερμίδες.

Η περιεκτικότητά των εδεσμάτων αυτών σε λιπαρά και σάκχαρα ορίζει κατά προσέγγιση και τη νόστιμη γεύση τους. Έτσι, το μελομακάρονο και ο κουραμπιές, αν και διαφορετικής θρεπτικής σύστασης, προσφέρουν την ίδια περίπου ικανοποίηση και τις ίδιες περίπου θερμίδες.

3+1 tips για μείωση των θερμίδων των γιορτινών γλυκών

* Επιλέξτε ή παρασκευάσετε τα γιορτινά γλυκά σε μέτριο προς μικρό μέγεθος.
* Χρησιμοποιήστε την ελάχιστη απαραίτητη ποσότητα σακχάρων (ζάχαρη/μέλι), αντικαταστήστε όπου μπορείτε με κάποιο γλυκαντικό ή επιλέξτε έτοιμα light.
* Περιορίστε την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά στη χαμηλότερη δυνατή δόση ή αντικαταστήστε μέρος των λιπαρών με ωφέλιμους ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλο).
* Ενισχύστε τη γεύση των γλυκών με μπαχαρικά, όπως ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα, γαρύφαλλο, χυμό πορτοκάλι κ.α.

Συνοψίζοντας, αρκεί να θυμάστε ότι ανάλογα με την ποσότητα και ποιότητα των λιπαρών υλών και σακχάρων που προσθέτουμε, διαφοροποιούμε και την τελική θερμιδική σύσταση του γλυκού μας. Το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ κυρίως λόγω της θρεπτικής του αξίας παρά της θερμιδικής και συνεπώς και τα δύο αυτά γλυκίσματα μπορούν να ενταχθούν σε μικρή κατανάλωση στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς κίνδυνο για αύξηση βάρους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.