Αλάτι: Πέντε περιπτώσεις στις οποίες κάνει …καλό στον οργανισμό

Αλάτι: Πέντε περιπτώσεις στις οποίες κάνει …καλό στον οργανισμό

Μπορεί το αλάτι να είναι συνήθως ”κακό” για την υγεία αλλά υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που χρειάζεται!

1. Συμμετοχή σε μαραθώνιο

Η γυμναστική μεγάλης έντασης και/ή διάρκειας πρέπει να συνοδεύεται από αναπλήρωση των αποθεμάτων νατρίου του οργανισμού. Όταν, για παράδειγμα, ένας μαραθωνοδρόμος ιδρώνει πολύ κατά τη διάρκεια του αγώνα και πίνει μόνο νερό, χάνονται πολύτιμα αποθέματα ηλεκτρολυτών από το σώμα του. Όταν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών και συγκεκριμένα νατρίου είναι πολύ χαμηλά, εκδηλώνεται ζαλάδα, πνευματική σύγχυση και έντονη μυϊκή αδυναμία. Έτσι, σε περιπτώσεις έντονης ή παρατεταμένης σωματικής άσκησης συνιστάται η ενυδάτωση με αθλητικά ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες και όχι απλώς με νερό.

2. Υψηλή θερμοκρασία

Και στην περίπτωση αυτή το έξτρα αλάτι είναι απαραίτητο λόγω της έντονης εφίδρωσης. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος και η ζαλάδα κι έτσι ένα αλμυρό σνακ είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε.

3. Νεφροπάθεια με απώλεια άλατος

Η νεφροπάθεια με απώλεια άλατος (salt-losing nephropathy) χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία του οργανισμού να διατηρήσει τα επίπεδα νατρίου. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή τη μορφή νεφροπάθειας χάνουν πολύ μεγάλες ποσότητες νατρίου μέσω των ούρων τους κι έτσι πρέπει να καταναλώνουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού.

4. Λήψη διουρητικών

Ορισμένα φάρμακα και ιδίως τα διουρητικά οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή ούρων, άρα και σε μεγαλύτερη απώλεια νατρίου από τον οργανισμό. Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι διουρητικά λαμβάνουν συχνά τα άτομα με υπέρταση, τα οποία δεν πρέπει να καταναλώνουν πολύ αλάτι, οπότε στην περίπτωση αυτή ο γιατρός θα πρέπει να καθοδηγήσει τον ασθενή πώς να κινηθεί.

5. Σύνδρομο Bartter

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σπάνιο αυτό σύνδρομο επηρεάζει την ικανότητα των νεφρών να επεξεργαστούν το αλάτι που λαμβάνεται από τη διατροφή. Το περισσότερο από το αλάτι καταλήγει στα ούρα, ενώ μικρή μόνο ποσότητα απορροφάται από τον οργανισμό. Το σύνδρομο Bartter έχει κληρονομική βάση και μερικά από τα τυπικά συμπτώματά του περιλαμβάνουν τα συχνά επεισόδια εμετού, την έντονη δίψα και τις λιγούρες για αλμυρά φαγητά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.