ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Τα χορτοφάγα παιδιά αναπτύσσονται φυσιολογικά; – Έρευνα στη Γερμανία δίνει απάντηση

Τα χορτοφάγα παιδιά αναπτύσσονται φυσιολογικά; – Έρευνα στη Γερμανία δίνει απάντηση

Είναι σημαντικός ο αριθμός των παιδιών, τα οποία αποστρέφονται το κρέας και διάγουν μια πιο χορτοφαγική ζωή. Οι γονείς εκφράζουν τις ανησυχίες τους για αυτή την αντιμετώπιση των παιδιών στο κρέας και τίθεται το ερώτημα αν μια vegetarian διατροφή αρκεί για την ανάπτυξή τους. Μια επιστημονική έρευνα, που διεξήχθη στη Γερμανία επιχειρεί, να δώσει απαντήσεις.

«Ακόμη και τα ζώα που μεγαλώνουν με βιολογικές μεθόδους, όταν πεθαίνουν υποφέρουν».
Αυτή η φράση σε ραδιοφωνική συνέντευξη ενός ειδικού είχε εντυπωθεί στο μυαλό της μικρής Ταμάρα, όπως θυμάται σήμερα η μητέρα της. Έτσι η Ταμάρα αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος κι έκοψε αμέσως το κρέας και τα λουκάνικα, ώστε «να μην υποφέρουν τα ζώα». Η 29χρονη μητέρα της από τη Δρέσδη μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων για την επιλογή της κόρης της να κόψει το κρέας, κάτι που ασφαλώς δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση.

Πολλά παιδιά και νέοι στη Γερμανία αποφασίζουν να κόψουν το κρέας. Οι ακριβείς αριθμοί δεν είναι γνωστοί.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Παρατηρούμε ωστόσο ότι όλο και περισσότερα παιδιά και νέοι δεν καταναλώνουν καθόλου κρέας», αναφέρει η Βίμπκε Ούνγκερ, εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης ProVeg. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι νέες γενιές στη Γερμανία, σε σχέση με προηγούμενες γενιές, είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας των ζώων.
Αλλά τελικά η «μόδα» αυτή πόσο καλή είναι για την υγεία των ίδιων των παιδιών και των νέων που βρίσκονται πάνω στην ανάπτυξη;

Τι λένε οι ειδικοί για την παιδική χορτοφαγία

Η διατροφή που ακολουθούν τα χορτοφάγα παιδιά ποικίλει ανά περίπτωση και για το λόγο αυτό οι ειδικοί δεν μπορούν να βγάλουν ακόμη οριστικά συμπεράσματα για το αν κάνει καλό ή καλό στην υγεία τους.

Παρ´ όλ´ αυτά υπάρχουν ήδη παιδιατρικές και διατροφικές έρευνες για το θέμα αυτό στη Γερμανία.

Πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε στο Βερολίνο έρευνα της VeChi Diet (Vegetarian and Vegan Children Study), η οποία συγκρίνει τη διατροφή των χορτοφαγικών νηπίων και εκείνων που τρέφονται και με κρέας.
Στην έρευνα συμμετείχαν μικρά παιδιά ηλικίας από ενός έως τριών ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 10% των παιδιών που ακολουθούσαν vegan διατροφή και το 6% των παιδιών με vegetarian διατροφή υπολείπονταν σε ύψος σε σχέση με άλλα παιδιά της ηλικίας τους που έτρωγαν και κρέας. Ωστόσο, το 90% των παιδιών των δύο παραπάνω κατηγοριών είχαν κανονικό βάρος. Στα παιδιά που ακολουθούσαν μεικτή διατροφή το 90% είχε κανονικό βάρος και ένα 3% ήταν υπέρβαρα.

Το βασικό συμπέρασμα της εν λόγω έρευνας ήταν ότι «ακόμη και παιδιά με χορτοφαγική διατροφή μπορούν να έχουν κανονική ανάπτυξη, εάν λαμβάνουν κρίσιμα στοιχεία στις αναγκαίες δοσολογίες, όπως για παράδειγμα βιταμίνη Β12».
Η σωστή πρόσληψη βιταμίνης D από τους χορτοφάγους είναι κρίσιμης σημασίας.
Η βιταμίνη Β12 προέρχεται κυρίως από ζωικές τροφές και είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Από τη πλευρά της πάντως, η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE) δεν συνιστά μια απολύτως αυστηρή χορτοφαγική διατροφή για τα παιδιά. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, ναι μεν μπορεί ένας χορτοφάγος να αναπληρώσει απαραίτητα διατροφικά στοιχεία, όπως βιταμίνες, αμινοξέα αλλά και σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο με υποκατάστατα ή συμπληρώματα διτροφής, ωστόσο η τήρηση ενός τέτοιου διατροφολογίου καθημερινά είναι αρκετά περίπλοκη.
Ειδικά στην περίπτωση των παιδιών που δεν τρώνε κρέας είναι απαραίτητη η συμβουλή ειδικού, ο οποίος θα συντάξει ένα πλήρες διατροφικό πλάνο.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Γερμανών Παιδιάτρων απορρίπτει «κατηγορηματικά» την τήρηση ενός αποκλειστικά vegan διατροφολογίου σε παιδιά.

Σημειωτέον ότι ως αυστηρή χορτοφαγία (βιγκανισμός ή veganism) νοείται η πλήρης αποχή από κρέας, ψάρια, αλλά και όλα τα ζωϊκά παράγωγα.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Σύνδεσμο Γερμανών Παιδιάτρων, η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης B12 ή αμινοξέων μπορεί να μειώσει τις γνωστικές και αντιληπτικές ικανότητες των παιδιών.

Από την άλλη πλευρά οι ειδικοί δεν δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι σε μια πιο μετριοπαθή χορτοφαγική διατροφή για παιδιά και νέους, η οποία θα περιλαμβάνει για παράδειγμα γαλακτομικά προϊόντα και παράλληλα θα γίνεται πρόσληψη όλων των απαραίτητων συστατικών για την ανάπτυξη ενός ανθρώπου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.