Η άγνωστη ουσία που διατηρεί νέα την επιδερμίδα και σε ποιες τροφές μπορείς να τη βρείς

Η άγνωστη ουσία που διατηρεί νέα την επιδερμίδα και σε ποιες τροφές μπορείς να τη βρείς

Η κουερσετίνη ή αγγλιστί, quercetin, είναι μία ουσία που δεν έχει τόση σημασία να ξέρεις να την προφέρεις, αλλά να την προσθέσεις στην διατροφή σου και μάλιστα όσο πιο άμεσα μπορείς!

Ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών και, όπως όλα τα φλαβονοειδή λειτουργεί σαν φυσικό αντιοξειδωτικό του οργανισμού και της επιδερμίδας.

Αυτό σημαίνει ότι, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού και προστατεύει τα κύτταρα από πιθανές αλλοιώσεις. Αυτό ακριβώς που έχεις ανάγκη ειδικά τους θερινούς μήνες, που το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο στη γήρανση, λόγω της συχνής έκθεσής μας στον ήλιο.

Παράλληλα, επειδή έχει την ιδιότητα να μειώνει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, προστατεύει (προληπτικά πάντα) από καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και την κακή (LDL) χοληστερίνη.

Τα οφέλη της κουερσετίνης ωστόσο δεν τελειώνουν εδώ, καθώς παράλληλα, βοηθά στην αντιμετώπιση των αλλεργιών, του άσθματος, δερματικών εξάρσεων (π.χ. φαγούρα ή έκζεμα) ενώ, από έρευνες σε ποντίκια έχει αποδειχθεί ότι, βελτιώνει τη στυτική λειτουργία.

Η φύση έχει φροντίσει να δίνει την κουερσετίνη στον άνθρωπο μέσα από μια πληθώρα φρούτων και λαχανικών.

Το λαχανικό με την υψηλότερη συγκέντρωση κουερσετίνης είναι τα κόκκινα κρεμμύδια, από το οποία, το σώμα απορροφά τρεις φορές περισσότερο τη ποσότητα κουερσετίνης που μπορεί να απορροφήσει σε σχέση π.χ. με ένα μήλο.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με στοιχεία από τη Wikipedia, υπάρχει στα έξω απόκεντρα δακτυλίδια και στο τμήμα που βρίσκεται πλησιέστερα προς τη ρίζα.

Μια άλλη μελέτη έχει διαπιστώσει ότι, υψηλές ποσότητες κουερσετίνης υπάρχουν και στις ντομάτες βιολογικής καλλιέργειας.

Σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, αυτά είναι μερικά ακόμη τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κουερσετίνη (Οι τιμές που ακολουθούν αναφέρονται σε mg ανά 100 γρ. τροφίμου).

  • Κάπαρη ακατέργαστη, 234
  • Κάπαρη, 173
  • Ραπανάκι, 70
  • Χαρουπιές, 58
  • Άνηθος, 55
  • Κόλιανδρος, 53
  • Μάραθος φύλλα, 48,8
  • Ραντίτσιο, 31,5
  • Κάρδαμο, 30
  • Φαγόπυρο, 23
  • Λάχανο, 23
  • Chokeberry, 19
  • Cranberry, 15
  • Lingonberry, 13
  • Μαύρο δαμάσκηνο, 12
  • Μπιζέλι, 11
  • Γλυκοπατάτα, 10
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με περιεκτικότητα (χαμηλή αλλά υπαρκτή) κάτω του 10, ακολουθούν τα βατόμουρα, τα μούρα, τα φραγκόσυκα, τα μήλα, το μπρόκολο, το μύρτιλλo και το τσάι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.