Ντομάτα: Ωμή ή μαγειρεμένη έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία;

Ντομάτα: Ωμή ή μαγειρεμένη έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία;

Η ντομάτα είναι μια από τις πιο νόστιμες και αγαπημένες μας τροφές στην Ελλάδα. Την χρησιμοποιούμε παντού. Ωμή στις σαλάτες και στα σάντουιτς, αλλά και μαγειρεμένη σαν σάλτσα στα φαγητά. Αν και η ντομάτα θεωρείται «φρούτο» (κάτι που δεν ξέρουν οι περισσότεροι), δεν ξεχνάμε να την βάλουμε μαζί με τα λαχανικά.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύεται στο Journal of Functional Foods, τα οφέλη της ντομάτας στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος δεν είναι ίδια όταν καταναλώνεται ωμή και όταν καταναλώνεται μαγειρεμένη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαλένθια, εξέτασαν, πώς επιδρά η ντομάτα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, στη μικροχλωρίδα του εντέρου μας, όταν είναι ωμή και πώς όταν την μαγειρεύουμε.

Η ντομάτα έχει πολλά και σημαντικά οφέλη στην υγεία μας που οφείλονται στο λυκοπένιο, στη χρωστική ουσία που της δίνει το χαρακτηριστικό της κόκκινο χρώμα και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας.

Ακόμη, μελέτες έχουν δείξει ότι, η ντομάτα μπορεί να δράσει σαν προβιοτικό, δηλαδή να ενισχύσει τις ευεργετικές μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές έκαναν δύο πειράματα ώστε να εξετάσουν πώς το βακτήριο Lactobacillus reuteri, ένα προβιοτικό στέλεχος με τον σημαντικότερο ρόλο στην υγεία του εντέρου, αλληλεπιδρά με τα αντιοξειδωτικά της ντομάτας και πώς το μαγείρεμά της επηρεάζει την αλληλεπίδραση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, κατά την πέψη της ντομάτας προκύπτει μια σημαντική απώλεια αντιοξειδωτικών, τόσο από την ωμή όσο και από τη μαγειρεμένη ντομάτα. Ακόμη, η παρουσία του βακτηρίου αυτού αποτρέπει μέχρι ένα σημείο την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών από τον οργανισμό.

Όμως, οι ερευνητές παρατήρησαν κάτι που, ίσως οι περισσότεροι δεν θα περιμέναμε. Τα αντιοξειδωτικά της μαγειρεμένης ντομάτας ενίσχυσαν την ευεργετική δράση του βακτηρίου.

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία του μαγειρέματος οδήγησε σε λειτουργικές αλλαγές στη δομή του λυκοπενίου, έτσι ώστε η αντιοξειδωτική ουσία διατήρησε σε μεγαλύτερο βαθμό την ακεραιότητά της κατά την πέψη και απορροφήθηκε μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπενίου από τον οργανισμό.

Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η μαγειρεμένη ντομάτα φαίνεται ότι έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική και προβιοτική δράση και είναι πιο αποτελεσματική ως «λειτουργικό» τρόφιμο συγκριτικά με την ωμή.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε την ελληνική κλασσική ντομάτα, αλλά μπορούμε να την εντάξουμε σε περισσότερα μαγειρευτά φαγητά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: bovary.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.