«Μπρα-ντε-φερ» φαρμακοποιών-γιατρών με φόντο για τα αντιβιοτικά

«Μπρα-ντε-φερ» φαρμακοποιών-γιατρών με φόντο για τα αντιβιοτικά

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννη Μπασκόζο, το θέμα της θέσπισης ειδικής ιατρικής συνταγής για τη χορήγηση αντιβιοτικών που μελετά η Αριστοτέλους έφερε σε αντιπαράθεση γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Όλοι μεν συμφωνούν πως η κατάσταση στην Ελλάδα με την αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών έχει λαβει επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία διαστάσεις, ωστόσο σε ό,τι αφορά την ουσία, δηλαδή το ποιος θα έχει τελικά το δικαίωμα να χορηγεί τα αντιβιοτικά, η απόσταση των δύο πλευρών ειναι εμφανής.

Οι γιατροί ζητουν αυστηρές ποινές για όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή, φωτογραφίζοντας τους φαρμακοποιούς. Οι δε φαρμακοποιοί απάντησαν με νόημα πως καθε κλάδος οφείλει να ασχολείται με τα του κλάδου του πριν αρχίσει να προτείνει ποινές σε επιστήμονες άλλου κλάδου υγείας.

Η αντιπαράθεση “άνοιξε” με την τοποθέτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) ο οποίος έδωσε έμφαση στον έλεγχο της χορήγησης των αντιβιοτικών. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης ανεφερε μετα την πρόταση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας ότι «η κατάχρηση αντιβιοτικών και η χορήγηση φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο μάλιστα ο ΙΣΑ προσέφυγε πρόσφατα στον εισαγγελέα, ζητώντας την παρέμβασή του για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας κατέχει πολύ υψηλά ποσοστά, στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία συχνά αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρξει συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών. Επίσης ζητούμε ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που θα αποτρέπει αυτά τα φαινόμενα επιβάλλοντας αυστηρές ποινές,σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή». Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η θέσπιση της ειδικής ιατρικής συνταγής για τη χορήγηση αντιβιοτικών είναι ένα πρώτο βήμα για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), κ. Διονύσιος Ευγενίδης, έσπευσε να απαντήσει στον πρόεδρο του ΙΣΑ. Ξεκαθαρίζοντας πως η πρόθεση της πολιτείας να λάβει μέτρα για την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και πως τα μέτρα αυτά θα έχουν την πλήρη στήριξη των φαρμακοποιών, ο κ. Ευγενίδης επισημαίνει πως “τα μέτρα απαγόρευσης από μόνα τους φέρνουν συχνά αντίθετα αποτελέσματα” και για αυτό προτείνει «παράλληλα την έναρξη εξειδικευμένης καμπάνιας και μέσω των φαρμακείων για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, μετα την αναφορά στις θέσεις των φαρμακοποιών ο κ. Ευγενίδης περνά στην αντεπίθεση: χαρακτηρίζει τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή χρόνιο πρόβλημα του συστήματος υγεία και ως τέτοιο ζητεί να αντιμετωπιστεί και να λυθεί. Σε ό,τι αφορά όμως το θέμα των αυστηρών ποινών που προτείνει ο ΙΣΑ, η απαντηση του επικεφαλής των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης ειναι ιδιαίτερα αιχμηρή: “Κάθε κλάδος οφείλει να λύνει πρώτα τα δικά του προβλήματα (σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες, παράνομη διάθεση φαρμάκων σε ιατρεία, συνταγές από το τηλέφωνο κλπ) και μετά να ζητά την τιμωρία άλλων επιστημόνων υγείας” καταλήγει ο πρόεδρος του ΦΣΘ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.