ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Πρόεδρος ΣΦΕΕ: «Να ελεγχθεί η υπερκατανάλωση και η συνταγογράφηση φαρμάκων»

Πρόεδρος ΣΦΕΕ: «Να ελεγχθεί η υπερκατανάλωση και η συνταγογράφηση φαρμάκων»

«Επικίνδυνες και μακριά από την πραγματικότητα» χαρακτηρίζει ο Πασχάλης Αποστολίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), τις τοποθετήσεις ότι μεγάλη μερίδα ασθενών ίσως παίρνουν ή έπαιρναν φαρμακευτικές αγωγές που δεν τους ήταν / είναι απαραίτητες, αλλά αποτέλεσμα κατευθυνόμενης συνταγογράφησης.

Όπως λέει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «οι ανακρίβειες αυτές, επηρεάζουν αρνητικά τους ασθενείς και την κοινή γνώμη και δημιουργούν έντονη ανασφάλεια, ενώ επιχειρούν να μηδενίσουν τη συνεισφορά ενός ολόκληρου κλάδου».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis και αν με αφορμή αυτήν, βρίσκεται όλη η φαρμακοβιομηχανία με την «πλάτη στον τοίχο», απαντά πως είναι δίκαιο να μην γίνονται γενικεύσεις που συσκοτίζουν την ανεύρεση της αλήθειας και συμπληρώνει: «Φήμες, εικασίες και υπερβολές δεν ωφελούν κανέναν. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά την ίδια την εταιρεία και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, ότι θα διαλευκανθούν οι εικασίες το ταχύτερο δυνατό».

Για τις σχέσεις γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών, εξηγεί πως η φαρμακοβιομηχανία επενδύει στην ιατρική εκπαίδευση και επιμόρφωση, ώστε οι γιατροί να είναι ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις. Σημειώνει επίσης ότι ο ΣΦΕΕ πίεσε έντονα για την ψήφιση του Ν. 4316/2014 περί δημοσιοποίησης των παροχών των φαρμακευτικών εταιριών προς τους επαγγελματίες υγείας και τις επιστημονικές εταιρίες.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ εκτιμά ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν οφείλεται στις τιμές, αλλά κυρίως στη μη ελεγχόμενη συναταγογράφηση και κατανάλωση φαρμάκων, και σημειώνει «ότι η τιμολόγηση φαρμάκων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Κράτους, είναι αυστηρά νομοθετημένη και οι τιμές προκύπτουν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όσον αφορά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα χρόνια της κρίσης, λέει ότι έχει μειωθεί κατά 62%, ενώ οι ανάγκες των ασθενών, των ανασφάλιστων, των μεταναστών και των προσφύγων αυξάνονται ραγδαία.

Τέλος, αναφέρει ότι οι ασθενείς με κανένα τρόπο δεν «χρησιμοποιούνται» από τη φαρμακοβιομηχανία ως μοχλός πίεσης προς την Πολιτεία και καταλήγει: «υπάρχει ο Κώδικας Επικοινωνίας με τους Ασθενείς τόσο του ΣΦΕΕ όσο και του Ευρωπαϊκού μας Συνδέσμου (EFPIA) και υπάρχουν και αυστηροί κανόνες ηθικής, που μας καθοδηγούν και μας δεσμεύουν στην επικοινωνία μας με τους Συλλόγους Ασθενών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.