Πως τα προβλήματα όρασης συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας

Πως τα προβλήματα όρασης συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας

Οι ηλικιωμένοι που χρειάζονται γυαλιά οράσεως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση προγενέστερων μελετών.

Τη σύνδεση μεταξύ της μείωσης της όρασης και της έκπτωσης της γνωστικής λειτουργίας ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Έρευνες έχουν δείξει ότι η όραση μειώνεται καθώς οι άνθρωποι γερνούν, με τους άνω των 75 να έχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η άνοια επηρεάζει περίπου έναν στους 50 ενήλικες στις ηλικίες μεταξύ 65 και 69. H ηλικία αποτελεί τον βασικό παράγοντα κινδύνου για την άνοια. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν στοιχεία από δύο εθνικές μελέτες (NHANES 1999-2002 και NHATS 2011-2015) για να εξετάσουν τη συσχέτιση.

Αντικείμενο και των ερευνών ήταν η σχέση της όρασης και της γνωστικής κατάστασης των ηλικιωμένων.

Η ανασκόπηση των αποτελεσμάτων έδειξε σύνδεση μεταξύ της απώλειας της όρασης και της εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών. Τη μεγαλύτερη επίπτωση φάνηκε να υφίσταται η οπτική οξύτητα των ηλικιωμένων.
Με δεδομένο ότι τα ηλικιωμένα άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και ότι η άνοια συνδέεται με αυτά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο έλεγχος της όρασης θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα διαγνωστικά εργαλεία για την άνοια.

Οι ερευνητές δεν έχουν προσδιορίσει τους λόγους σύνδεσης της απώλειας της όρασης και της εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να γίνει κατανοητή η σχέση των δύο καταστάσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνουν πάντως ότι τα προβλήματα όρασης μπορεί να αποτελούν μία πρώτη προειδοποίηση για την άνοια, επιτρέποντας στους ασθενείς να λάβουν εγκαίρως θεραπεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.