Κλείσιμο
Πολλαπλή σκλήρυνση: Η υγιεινή ζωή ασπίδα στην αναπηρία

Πολλαπλή σκλήρυνση: Η υγιεινή ζωή ασπίδα στην αναπηρία

Translate this page

  Η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτελέσει τον κατάλληλο σύμμαχο για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, καθώς φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αναπηρίας σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
   Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη παρατήρησαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά περιορισμένη σε πρόσθετα σάκχαρα και κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας, όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο αναπηρίας αλλά σχετίζεται και με λιγότερη κατάθλιψη, κόπωση και πόνο. 
 Επίσης, ο υγιενός τρόπος ζωής συνολικά, δηλαδή η τακτική άθληση, το υγιές βάρος και η αποχή από το κάπνισμα, λειτουργούν θετικά για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.
 Στη μελέτη έλαβαν μέρος σχεδόν 7.000 άτομα με διαγνωσμένη πολλαπλή σκλήρυνση που είχαν δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για την διατροφή τους, στο πλαίσιο άλλης μελέτης. Πάνω από το 90% των συμμετεχόντων ήταν καυκάσιας καταγωγής, κατά μέσο όρο 60 ετών, ενώ έπασχαν από τη νευροεκφυλιστική νόσο για 20 χρόνια, κατά μέσο όρο. 
  «Δομήσαμε ένα σκορ διατροφικής ποιότητας βάσει της υψηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης και παράλληλα χαμηλής κατανάλωσης κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων και πρόσθετων σακχάρων από γλυκά και αναψυκτικά», εξηγεί η Δρ Καθριν Φιτζεραλντ, συγγραφέας της μελέτης. 
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, ανάλογα με το πόσο υγιεινή ήταν η διατροφή τους.
Η ομάδα με την υγιεινότερη διατροφή είχε περίπου 20% χαμηλότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρή σωματική αναπηρία ή σοβαρή κατάθλιψη. Ως σοβαρή αναπηρία ορίστηκε η ανάγκη κάποιου είδους υποστηρικτικού μέσου, όπως αναπηρικό αμαξίδιο ή βακτηρίας, κατά την βάδιση. 
Τα άτομα με την υψηλότερη ποιότητα διατροφής κατανάλωναν 1,7 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης και 3,3 μερίδες φρούτων, λαχανικών ή οσπρίων, καθημερινά. Όσοι είχαν την χαμηλότερη ποιότητα διατροφής έτρωγαν 0,3 μερίδες δημητριακών και 1,7 μερίδες φρούτων. 
Οι ασθενείς με τον συνολικά υγιεινότερο τρόπο ζωής είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να έχουν εμφανίσει κατάθλιψη, 30% λιγότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρή κόπωση, 40% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πόνο και κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήμα σκέψης και μνήμης. 

Pronews
Διαβαστε ακομη
Σχολιαστε το αρθρο

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Οποιος χρήστης της πλατφόρμας του discus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.