ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Νέα μελέτη: Τα εμβόλια δεν αντιμετωπίζουν τις νέες παραλλαγές της Όμικρον – Μπροστά σε νέα εμβόλια και… συμβόλαια από τους Big Pharma;

Αλλά εδώ πιέζουν για 4η και 5η δόση

Νέα μελέτη: Τα εμβόλια δεν αντιμετωπίζουν τις νέες παραλλαγές της Όμικρον – Μπροστά σε νέα εμβόλια και… συμβόλαια από τους Big Pharma;

Αναποτελεσματικές είναι οι νέες ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων και οι θεραπείες με αντισώματα για κορωνοϊό έναντι των υποπαραλλαγών της Όμικρον που κυριαρχούν τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με νέα μελέτη αλλά εδώ στην κυβέρνηση ζητούν από τους πολίτες να κάνουν και 4η και 5η δόση!

Και όλοι αναρωτιούνται. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια φάση προετοιμασίας νέων εμβολίων και συμβολαίων γιατί απλά τα υπάρχοντα δεν κάνουν τίποτα και όσο και αν πιέζουν οι κυβερνητικοί “ειδικοί” ο κόσμος δεν θέλει να κάνει 4η και 5η και… Νιοστη δόση; 

Οι Big Pharma αφού εισπράξανε πακτωλούς δισεκατομμυρίων για τα υπάρχοντα εμβόλια, τα οποία κανείς δεν έχει αποδείξει τελικά πόσο αποδοτικά ή πόσο επιβλαβή είναι, ίσως βλέπουν ότι μπορούν να επαναλάβουν τις κρατικές παραγγελίες και κερδίσουν νέα χρυσοφόρα συμβόλαια. 

Οι νέες υποπαραλλαγές BQ.1, BQ.1.1, XBB και XBB.1 είναι οι πιο ανοσιακές μέχρι σήμερα, σύμφωνα με επιστήμονες που συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν. Θεωρούνται ως υπεύθυνες συνολικά για το 72% των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

 Σύμφωνα με μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Cell, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτές οι υποπαραλλαγές είναι «ελάχιστα ευαίσθητες στην εξουδετέρωση» από τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των νέων ενισχυτικών δόσεων για την Όμικρον. Η

ανοσολογική απόκριση των εμβολιασμένων ατόμων που στη συνέχεια μολύνθηκαν ήταν επίσης ασθενέστερη.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι υποπαραλλαγές BQ και XBB αποτελούν σοβαρή απειλή για τα τρέχοντα εμβόλια Covid-19, καθιστούν ανενεργά όλα τα εγκεκριμένα φάρμακα αντισωμάτων και πιθανώς κυριαρχούν στον πληθυσμό λόγω του πλεονεκτήματός τους στην αποφυγή αντισωμάτων», έγραψαν οι επιστήμονες.

Αν και αυτές οι υποπαραλλαγές είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν λοιμώξεις σε εμβολιασμένους, εντούτοις έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρής νόσησης και νοσηλείας, προσθέτουν.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη εξέτασε δείγματα αίματος από άτομα που έλαβαν τρεις ή τέσσερις δόσεις των αρχικών εμβολίων, από άτομα που έλαβαν ενισχυτική δόση με τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον μετά από τρεις δόσεις των αρχικών εμβολίων, καθώς και άτομα που εμβολιάστηκαν με τα αρχικά εμβόλια και στη συνέχεια μολύνθηκαν από τις υποπαραλλαγές BA.2 ή ΒΑ.5.

Όσοι και όσες έλαβαν ενισχυτική δόση κατά της Όμικρον είχαν 24 φορές χαμηλότερα αντισώματα έναντι της BQ.1, 41 φορές χαμηλότερα αντισώματα έναντι της BQ.1.1, 66 φορές χαμηλότερα αντισώματα έναντι της XBB και 85 φορές χαμηλότερα αντισώματα έναντι της XBB.1 σε σύγκριση με τις αποδόσεις έναντι του αρχικού στελέχους που εμφανίστηκε το 2019.

Ωστόσο, τα άτομα που έλαβαν ενισχυτική δόση κατά της Όμικρον είχαν μετρίως υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι αυτών των υποπαραλλαγών, σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν τρεις ή τέσσερις δόσεις από τα αρχικά εμβόλια, συνεχίζει η μελέτη.

Τα άτομα που ήταν εμβολιασμένα και στη συνέχεια μολύνθηκαν είχαν τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από οποιαδήποτε ομάδα της μελέτης, αν και παρέμεναν πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα έναντι του αρχικού στελέχους.

Οι εν λόγω υποπαραλλαγές έχουν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι οι προηγούμενες παραλλαγές της Όμικρον. Η BQ.1.1, για παράδειγμα, λίγο πολύ είναι τόσο διαφορετική από την BA.5 όσο η BA.5 από το αρχικό στέλεχος, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Ως εκ τούτου, είναι ανησυχητικό ότι οι υποπαραλλαγές που εμφανίστηκαν πρόσφατα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων για τον Covid-19 και να προκαλέσουν έξαρση λοιμώξεων σε εμβολιασμένους, καθώς και επαναλοιμώξεων», έγραψαν οι επιστήμονες.

Τη μεγαλύτερη πρόκληση, ωστόσο, παρουσιάζει η XBB.1. Είναι περίπου 49 φορές πιο ανθεκτική στην εξουδετέρωση αντισωμάτων απ’ ό,τι η υποπαραλλαγή BA.5. Αυτή τη στιγμή, όμως, προκαλεί μόλις το 1% των μολύνσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα CDC.

Οι BQ.1.1 και το BQ.1 αντιπροσωπεύουν το 37% και το 31% των νέων λοιμώξεων αντίστοιχα, ενώ η XBB προκαλεί το 4,7%, σύμφωνα με στοιχεία.

Οι θεραπείες αντισωμάτων

Τα βασικά φάρμακα αντισωμάτων, τα Evusheld και bebtelovimab, φάνηκαν «εντελώς ανενεργά» έναντι των νέων υποπαραλλαγών, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτά τα αντισώματα χρησιμοποιούνται κυρίως σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. «Αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για εκατομμύρια ανοσοκατεσταλμένα άτομα που δεν ανταποκρίνονται σθεναρά στα εμβόλια κατά του Covid-19», έγραψαν οι επιστήμονες. «Η επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης ενεργών μονοκλωνικών αντισωμάτων για κλινική χρήση είναι προφανής».

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει ήδη ανακαλέσει την έγκρισή του για το bebtelovimab σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, επειδή δεν είναι πλέον αποτελεσματικό έναντι των κυρίαρχων υποπαραλλαγών της Όμικρον στις ΗΠΑ, και μόνη εγκεκριμένη επιλογή παραμένει το Evusheld.

Τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 50% οι νέες μολύνσεις και κατά 61% οι θάνατοι από Covid. Ανοδική τροχιά ακολουθούν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου δρ Άντονι Φάουτσι έχει εκφράσει την ελπίδα πως υπάρχει αρκετή ανοσία στον πληθυσμό λόγω των εμβολιασμών και των προηγούμενων λοιμώξεων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μαζική αύξηση νέων λοιμώξεων και νοσηλειών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.