Σοκολάτα: Οι τρεις μύθοι που δεν ισχύουν

Σοκολάτα: Οι τρεις μύθοι που δεν ισχύουν

Τα αποτελέσματα από τις έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς για την σοκολάτα αρκετές φορές διχάζουν…

Η σοκολάτα αποτελεί ένα γλυκό κομμάτι της καθημερινότητάς μας και ορισμένα είδη της έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο. 

Ωστόσο υπάρχουν διάφοροι μύθοι σχετικά με τα οφέλη της ή τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή. 

Ξεκινώντας από το συσχετισμό της κατανάλωσης σοκολάτας με την εμφάνιση ακμής, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό. Η εμφάνιση ακμής σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές.

Όσον αφορά τις ημικρανίες, υποστηρίζεται ότι η σοκολάτα τις προκαλεί λόγω της τυραμίνης που περιέχει. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι μία ολόκληρη σοκολάτα (100 γρ.) περιέχει 0,75 μg/g τυραμίνη, ποσότητα ιδιαίτερα μικρή για να προκαλέσει κάτι τέτοιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένας ακόμα μύθος είναι ότι η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα. Σε αντίθεση με αυτόν τον ισχυρισμό, η σοκολάτα, κυρίως η μαύρη, περιέχει μεγάλη ποσότητα θεοβρωμίνης, η οποία αναστέλλει στη στοματική κοιλότητα τη δράση παθογόνων οργανισμών που προκαλούν τερηδόνα. Είναι σημαντικό βέβαια να μην παραμελείτε το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών, διότι στην πραγματικότητα η αμέλεια είναι αυτή που προκαλεί τερηδόνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.