ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Lactalis: Οι ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος έφεραν «ζημιά» εκατοντάδων εκατ. ευρώ – Νέα κρούσματα σαλμονέλας

Lactalis: Οι ανακλήσεις βρεφικού γάλακτος έφεραν «ζημιά» εκατοντάδων εκατ. ευρώ – Νέα κρούσματα σαλμονέλας

Νέα ευρήματα για το το βακτήριο της σαλμονέλας σε βρεφικό γάλα της εταιρείας Lactalis εντόπισαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν, επιπλέον 25 βρέφη μολύνθηκαν την περίοδο 2006-2016 από το ίδιο βακτήριο.

Πρόκειται για περιστατικά που προστίθενται στα 141 βρέφη που επλήγησαν από τη σαλμονέλα στην επιδημία του 2005 και στα 38 παιδιά που επλήγησαν το 2017.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενισχύουν τη θέση ότι το βακτήριο όλα αυτά τα χρόνια παρέμενε στο εργοστάσιο της Κραόν, που βρίσκεται στη δυτική Γαλλία και το οποίο αγόρασε η Lactalis από την ανταγωνίστρια εταιρεία Celia το 2006.

Λόγω της μόλυνσης από σαλμονέλα, η Lactalis υποχρεώθηκε να ανακαλέσει τον Ιανουάριο το σύνολο της παραγωγής του βρεφικού γάλακτος του εργοστασίου, που είχε διανεμηθεί σε 83 χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Γαλλία αρρώστησαν 37 μωρά.

«Το βακτήριο παρέμενε στο εργοστάσιο»

Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρο Αναφοράς για τη σαλμονέλα στο Ινστιτούτο, Φρανσουά – Ξαβιέ, Βέιλ, εξήγσε ότι τα νέα κρούσματα είναι «σποραδικά» και οφείλονται στο ίδιο στέλεχος.

«Κατ’ αρχάς αποδείξαμε ότι στο ίδιο βακτήριο τύπου salmonella agona οφείλονται οι δύο επιδημίες σαλμονέλωσης του 2005 και του 2017. Και αναρωτηθήκαμε πού μπορούσε να κατοικεί το στέλεχος τα 12 ενδιάμεσα χρόνια», δήλωσε ο βακτηριολόγος, διευκρινίζοντας ότι η μόνη δυνατή επιστημονικά υπόθεση είναι ότι το βακτήριο «παρέμενε στο εν λόγω εργοστάσιο».

«Το DNA μιλά καθαρά»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Lactalis Εμανουέλ Μπενιέ, δήλωσε στην εφημερίδα Les Echos ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μωρά να κατανάλωσαν μολυσμένο γάλα» την περίοδο 2005-2017. Κι αυτό επειδή βακτήρια σαλμονέλας βρέθηκαν «μέσα στο περιβάλλον» του εργοστασίου στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το Ινστιτούτο Παστέρ δεν έχει ωστόσο τα μέσα για να διαπιστώσει αν αυτά τα 25 βρέφη είχαν καταναλώσει γάλα προερχόμενο από το εργοστάσιο της Κραόν.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε αν συνέβη κάτι τέτοιο. Όμως το DNA μιλάει πολύ καθαρά και μας προσανατολίζει προς αυτό το εργοστάσιο», δήλωσε ο Βέιλ.


Βαρύ αναμένεται να είναι το οικονομικό πλήγμα στην Lactalis, από την πρόσφατη μόλυνση από σαλμονέλα κάποιων παρτίδων από το βρεφικό γάλα που παράγει, καθώς υπολογίζεται πως η… χασούρα θα ανέλθει σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!

Η Lactalis ανακάλεσε 12 εκατομμύρια συσκευασίες σε πανεθνικό επίπεδο και από καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τον εντοπισμό του βακτηρίου της σαλμονέλας σε βρεφικό γάλα τον Δεκέμβριο σε εργοστάσιό της στην δυτική Γαλλία.

«Δεν μπορούμε να πούμε οριστικά, αλλά (το κόστος) θα είναι πολύ υψηλό, μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Εμανουέλ Μπενιέ στην Les Echos.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι αναφέρθηκαν 38 κρούσματα μόλυνσης από σαλμονέλα από τα μέσα Αυγούστου έως τον Δεκέμβριο του 2017, τα 36 από τα οποία συνδέονταν σαφώς με την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος της Lactalis.

Η Lactalis, η οποία γεννήθηκε από μια οικογενειακή επιχείρηση, έγινε ένας παγκόσμιος γίγαντας με 246 εγκαταστάσεις παραγωγής σε 47 χώρες και 75.000 συνεργάτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο όμιλος δεν δημοσιεύει ποτέ οικονομικά στοιχεία, με εξαίρεση τον ετήσιο τζίρο του ύψους 17,3 δισ. ευρώ, ο οποίος πραγματοποιείται σε ποσοστό 58% στην Ευρώπη, 21% στην Αμερική, 14% στην Ωκεανία και 7% στην Αφρική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.