ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Έρευνα: Η παχυσαρκία εμπόδιο στην καριέρα των γυναικών

Έρευνα: Η παχυσαρκία εμπόδιο στην καριέρα των γυναικών

Το ινστιτούτο μελετών Insee ανακάλυψε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά, ενώ για τους άνδρες το πάχος δεν αποτελεί εμπόδιο στην αγορά εργασίας.

Οι ανισότητες γυναικών-ανδρών δεν αφήνουν κανέναν τομέα της ζωής και της κοινωνίας ανέπαφο. Το Insee (Εθνικό Ινστιτούτο στατιστικών και οικονομικών μελετών) της Γαλλίας βρήκε ανισότητες και σε έναν τομέα όπου κανείς δεν το περίμενε: στην καριέρα και τις προοπτικές της.

«Με τις ίδιες δεξιότητες, οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά ενώ για τους άνδρες η μεγάλη σωματική μάζα θεωρείται μάλλον πλεονέκτημα» εκτιμούν οι οικονομολόγοι Élise Coudin και Arthur Souletie που συμμετείχαν στην έρευνα.

«Επίσης, η παχυσαρκία στις γυναίκες συνδέεται και με μείωση μισθού», γράφουν οι δύο ειδικοί στην έρευνά τους.

Για να πραγματοποιήσουν την μελέτη τους, οι δύο οικονομολόγοι βασίστηκαν στις έρευνες άλλων εξειδικευμένων εταιρειών οι οποίες ρώτησαν 2 685 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 21 ως 59 ετών. Η πρώτη έρευνα έγινε το 2006 και το 2010 επαναλήφθηκε, κυρίως με τα ίδια άτομα. Οι δύο δημοσκοπήσεις αφορούσαν το βάρος, την ηλικία και την επαγγελματική κατάσταση των ερωτηθέντων αλλά επίσης την εκπαίδευση, την κατάσταση υγείας, την κοινωνική προέλευση και την οικογενειακή κατάσταση.

Η μελέτη του Insee αναφέρει ότι το 2010 μόνο το 61% των γυναικών είχαν μια κανονική σωματική διάπλαση, το 20% είχε παραπανίσια κιλά και το 12,4% ήταν παχύσαρκες. Στους άνδρες τα πράγματα ήταν διαφορετικά: το 50,1% είχαν κανονική σωματική διάπλαση, το 37,9% είχε παραπανίσια κιλά και το 11,1% ήταν παχύσαρκοι.

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι η παχυσαρκία αποτελεί εμπόδιο στην καριέρα των γυναικών αλλά όχι των ανδρών, ωστόσο η εξήγηση του φαινομένου είναι δύσκολο να δοθεί. «Οι παχύσαρκες γυναίκες ίσως θεωρείται ότι έχουν μειωμένη παραγωγικότητα ή ίσως πρόκειται για προκατάληψη» αναφέρουν οι δύο οικονομολόγοι. Εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τα καθαρά ιατρικά κριτήρια που ορίζουν μια τέτοια αντιμετώπιση απέναντι στις παχύσαρκες γυναίκες (κίνδυνοι ασθενειών όπως καρδιακά νοσήματα, διαβήτης ή περιορισμένη κινητικότητα) από τα καθαρώς κοινωνικά κριτήρια. «Ισως τα κοινωνικά κριτήρια σχετικά με την παχυσαρκία είναι πιο αυστηρά για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες», σημειώνουν οι δύο ερευνητές.

Η ίδια μελέτη αποκαλύπτει ότι οι παχύσαρκες γυναίκες λένε ότι είναι θύματα προκαταλήψεων πιο συχνά εξαιτίας του βάρους τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενας σωματώδης και παχύς άντρας φαίνεται ότι εκφράζει κάποιου είδους δύναμη και καλοπέρασης ή και πλούτου. Αντίθετα, οι παχιές γυναίκες δεν ανταποκρίνονται στα καθιερωμένα κριτήρια πλούτου με τη γενική έννοια του όρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.