ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Διακομιδές ασθενών με… μουλάρια και μπουλντόζες!

Διακομιδές ασθενών με… μουλάρια και μπουλντόζες!

Εικόνες που παραπέμπουν στην Ελλάδα της δεκαετίας του ΄50 και που σίγουρα δεν τιμούν τη χώρα μας εκτυλίσσονται καθημερινά κατά τη διακομιδή ασθενών στα κατά τόπους νοσοκομεία, αφού ο δρόμος προς το διαλυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) μόνος στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα όσα ευτράπελα συμβαίνουν στην Αττική και την περιφέρεια εν έτει 2016, όπου άρρωστοι ή ακόμη και ετοιμοθάνατοι άνθρωποι μεταφέρονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα με μουλάρια, άλογα, αγροτικά οχήματα και μπουλντόζες.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση γυναίκας με σοβαρό πρόβλημα υγείας από το χωριό Κέδρα Ευρυτανίας, η οποία ελλείψει ασθενοφόρου διακομίστηκε στην αρχή με ιδιωτικό αυτοκίνητο και στη συνέχεια η πορεία της προς μονάδα του ΕΣΥ συνεχίστηκε μέσα στον…κουβά μπουλντόζας καθώς ήταν ο κλειστός ο δρόμος στο χωριό Περδικάκι. Έπειτα από μαραθώνια και άκρως περιπετειώδη διαδρομή δέκα ωρών η ασθενής προσέγγισε τελικά το Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλου.

Γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας από το χωριό Κέδρα Ευρυτανίας ελλείψει ασθενοφόρου διακομίστηκε στην αρχή με ιδιωτικό αυτοκίνητο, μετά η πορεία της προς μονάδα του ΕΣΥ συνεχίστηκε μέσα στον…κουβά μπουλντόζας καθώς ήταν ο κλειστός ο δρόμος στο χωριό Περδικάκι, και μετά από μαραθώνια διαδρομή δέκα ωρών η ασθενής προσέγγισε το Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλου.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ ανάλογες διακομιδές γίνονται καθημερινά σε όλη τη χώρα και οι ασθενείς μεταφέρονται στην καλύτερη περίπτωση σε ιδιωτικά οχήματα και στη χειρότερη με… μουλάρια!

Στον αντίποδα αυτών των τριτοκοσμικών διακομιδών βρίσκονται τα λαμπερά εγκαίνια ασθενοφόρων, τα οποία όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, μένουν στη συνέχεια ακινητοποιημένα λόγω βλαβών και ελλείψεων διασωστών.

«Περιοχές της χώρας που έχουν μεγάλη ανάγκη από ασθενοφόρα δεν προβλέφθηκε να προμηθευτούν καινούρια, παρ’ ότι έγιναν σχετικοί διαγωνισμοί από τις Διοικητικές Περιφέρειες (μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ). Οι διαγωνισμοί ακυρώθηκαν και μέχρι σήμερα δεν επαναπροκηρύχτηκαν με ευθύνη του ΕΚΑΒ και των Υπουργών Υγείας που κωλυσιεργούν», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός.

Συγκεκριμένα, οι περιφέρειες που δεν προμηθεύτηκαν νέα ασθενοφόρα είναι της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Σημειωτέον πως στις περιοχές αυτές κατοικεί το 70% του πληθυσμού της χώρας και είναι ανεπτυγμένο το 70% του στελεχιακού δυναμικού και των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.

Τραγική η κατάσταση και στο ΕΚΑΒ

Εξίσου θλιβερά είναι τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ για το ΕΚΑΒ στην Αττική. Σε όλο το λεκανοπέδιο είναι διαθέσιμα  55-60 ασθενοφόρα πρωί – απόγευμα και μόλις 28-30 τις νυχτερινές ώρες ενώ καθένα από αυτά τα οχήματα έχει διανύσει τουλάχιστον 900.000 χιλιόμετρα.

Στην Αττική αντιστοιχεί μόνο 1 ασθενοφόρο ανά 100.000 κατοίκους ενώ στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιστοιχεί ένα ασθενοφόρο ανά 30.000 κατοίκους.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και σε περιοχές της περιφέρειας. Το ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδος που καλύπτει πέντε νομούς – Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά -, διαθέτει 48 ασθενοφόρα 20ετίας και με 600.00 έως 900.000 χιλιόμετρα.

Από αυτά, τα 18 ασθενοφόρα έχουν αποσυρθεί με μόνιμες βλάβες. «Λιάζονται μπροστά στο κτίριο που στεγάζεται το ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας» παρατηρεί σαρκαστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σε καθημερινή βάση 5 ασθενοφόρα βρίσκονται σε συνεργεία αυτοκινήτων προς επισκευή, καθ’ ότι είναι σαράβαλα. Το κονδύλι του έτους 2016 που δόθηκε για ανταλλακτικά και συντήρηση των ασθενοφόρων είναι συνολικά 60.000 ευρώ. Από αυτά ήδη έχουν ξοδευτεί 47.000 ευρώ και μένουν άλλες 13.000 ευρώ, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και προειδοποιεί πως σε λίγες ημέρες τελειώνουν τα χρήματα και όλα τα ασθενοφόρα θα είναι ακινητοποιημένα.

Εξαιτίας των παροπλισμένων οχημάτων αρκετοί τομείς μένουν ακάλυπτοι.

Περιοχές που δεν διαθέτουν κάλυψη από ΕΚΑΒ είναι η επαρχία Καλαβρύτων, η επαρχία Ζαχάρως και Κρεστένων, ο δήμος Ερυμάνθου, η Ζάκυνθος, η Βορειοδυτική και Βορειοανατολική Αιτωλοακαρνανία και η Κεφαλονιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ασθενοφόρα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.