Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη – Ο Εγκέλαδος «χτυπά» ανελέητα την Μεγαλόνησο

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη – Ο Εγκέλαδος «χτυπά» ανελέητα την Μεγαλόνησο

Νέο «χτύπημα του Εγκέλαδου» στην Κρήτη, καθώς πριν από λίγο σημειώθηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ σε θάλασσα ανοιχτά της Ιεράπετρας.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα και σημειώθηκε 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου.

Σημειώνεται ότι αρχικά η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Ηράκλειο. Η ένταση και η μεγάλη διάρκεια, σκόρπισαν τoν πανικό και οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση. Φέρεται να έχει καταρρεύσει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας. Η σεισμική δόνηση μάλιστα έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο.

Το ανησυχητικό είναι ότι ο σεισμός αυτός δεν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό πριν μερικές ημέρες, αλλά από διαφορετικό ρήγμα προς την Ιεράπετρα.

Να θυμίσουμε πως πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί την Κρήτη, για να ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη των περιοχών αλλά και των κατοίκων που επλήγησαν από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι.

Στις 12:36 ακολούθησε μετασεισμός της τάξης των 4 Ρίχτερ, ενώ σημειώθηκε και σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Κάρπαθο.

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Δείτε LIVE από το Ηράκλειο

Λέκκας: Δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, στις πρώτες του δηλώσεις στην ΕΡΤ εξήγησε ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά σεισμικά κέντρα αυτό που έδωσε στο σημερινό σεισμό σε σχέση με εκείνο που είχε δώσει το σεισμό στο Αρκαλοχώρι, πριν από δύο εβδομάδες.

Οπως είπε ο κ. Λέκκας, ο σημερινός σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός μολονότι το επίκεντρό του βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο. Μάλιστα, όπως είπε δεν έγινε αισθητός μόνο στην Κρήτη αλλά έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

Ξεκαθάρισε βέβαια ότι ο σημερινός σεισμός αναπτύχθηκε σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με το σεισμό του Αρκαλοχωρίου. «Είναι ένα εντελώς διαφορετικό σεισμικό κέντρο δεν πρέπει να συνδέουμε τον έναν σεισμό με τον άλλον», είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι υπάρχει μια απόσταση 80 χλμ. ανάμεσα στα δύο σεισμικά κέντρα.

«Δεν συνδέεται το ένα ρήγμα με το άλλο», προσέθεσε. «Εχουμε ένα νέο σεισμό, είναι τελείως διαφορετική κατάσταση, δύο εντελώς διαφορετικά σεισμικά κέντρα και έχουν και τελείως διαφορετική συμπεριφορά».

Ο κ. Λέκκας είπε ότι αναμένουν να δουν αν έχει επηρεαστεί από το σεισμό το χερσαίο του νησιού,

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου η Κρήτη και επλήγη από έναν ισχυρό σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι, του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Από τον οποίο έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος όταν κατέρρευσε ο ναός του Προφήτη Ηλία, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά χτίσματα στο Αρκαλοχώρι και σε γύρω χωριά.

Μετά τον μεγάλο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.