ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πρώην ανώτερος σύμβουλος του Πενταγώνου: «Η Ελλάδα μπορεί να παρασυρθεί σε σύγκρουση»

Πρώην ανώτερος σύμβουλος του Πενταγώνου: «Η Ελλάδα μπορεί να παρασυρθεί σε σύγκρουση»

Ο πρώην ανώτερος σύμβουλος του Πενταγώνου, Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, σχολιάζει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ και προειδοποιεί ότι η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μας μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια σύγκρουση.

Την προηγούμενη Πέμπτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον νέα πενταετή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, η οποία επιτρέπει στους Αμερικανούς να διατηρούν στρατεύματα σε επιπλέον τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο ΜακΓκρέγκορ, η νέα αμυντική συμφωνία θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην Ελλάδα, προκαλώντας εντάσεις στις σχέσεις της Αθήνας με άλλες περιφερειακές δυνάμεις.

«Ανεξάρτητα από το αν αρέσει στην Αθήνα ή όχι, η Ελλάδα μπορεί να παρασυρθεί σε μια σύγκρουση που θα ήθελε να αποφύγει λόγω της παρουσίας μας στη χώρα» δήλωσε ο Αμερικανός πρώην στρατιωτικός.

«Παραβλέπουν τον αυξανόμενο κίνδυνο από την αμερικανική παρουσία»

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές Αρχές μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν ότι η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων θα ενισχύσει την ασφάλεια, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

«Ωστόσο, παραβλέπουν τον αυξανόμενο κίνδυνο που σχετίζεται με την παρουσία μας» δήλωσε ο ΜακΓκρέγκορ. Πρόσθεσε επίσης ότι η πρόσφατη εμπειρία με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν κατέδειξε «την αδυναμία και την παρακμή» του στρατιωτικού δυναμικού των ΗΠΑ.

Όπως είχε γίνει γνωστό, προβλέπεται η τοποθέτηση αμερικανικών δυνάμεων σε αρκετές δεκάδες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή είναι η δεύτερη επικαιροποιημένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) σε τρία χρόνια. Πριν από αυτό, τον Οκτώβριο του 2019, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μια συμφωνία που προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, την παροχή υποδομής των βάσεων του Στεφανοβικείου, της Λάρισας και της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικανούς, καθώς και τη δυνατότητα, σε συμφωνία με την Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στρατιωτική εγκατάσταση στο έδαφός της. Πριν από αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μόνο μία βάση – τη Σούδα στην Κρήτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.