Γεωστρατηγική νίκη της Ρωσίας στην Συρία: Οι ΗΠΑ αποδέχτηκαν την παραμονή του Μ.Άσαντ στην εξουσία

Γεωστρατηγική νίκη της Ρωσίας στην Συρία: Οι ΗΠΑ αποδέχτηκαν την παραμονή του Μ.Άσαντ στην εξουσία

Η Ρωσία κέρδισε μια πολύ μεγάλη γεωστρατηγική νίκη στην Μέση Ανατολή και στο συριακό ζήτημα καθώς οι ΗΠΑ του Ν.Τραμπ αποδέχθηκαν να παραμείνει στην εξουσία της Συρίας ο πρόεδρος Μ.Άσαντ και ότι «η μοίρα του θα αποφασιστεί από τον συριακό λαό»

Συγκεκριμένα «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέτουν πλέον ως προτεραιότητά τους την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι

Με τηην απόφαση αυτή η κυβέρνηση Τραμπ «αδειάζει» την πολιτική Ομπάμα και τον καθιστά βασικό υπεύθυνο για το «λουτρό αίματος» που έχει στοιχίσει τις ζωές 400.000 ανθρώπων αλλά και δημιούργησε σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές οργανώσεις των οποίων οι μαχητές πλέον εισρέουν στην Ευρώπη μέσω των προσφυγικών ροών και αποτελούν βασική απειλή για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών κοινωνιών όπως αποδείχθηκε άλλωστε με τα πολύνεκρα τρομοκρατικά κτυπήματα των τελευταίων 2 ετών σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Μεγάλος χαμένος επίσης είναι η Τουρκία. Όμως η Άγκυρα έχει κάνει πίσω στις ανεδαφικές επιδιώξεις της επειδή πλέον γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος για να μην γίνει ένα μεγάλο Κουρδιστάν είναι να παραμείνει ο Άσαντ στην εξουσία και η Συρία ενωμένη αν και θωρείται πλέον βέβαιο ότι θα έχει ομοσπονδιακή μορφή.

«Θα πρέπει να επιλέγουμε τις μάχες μας» είπε η Νίκι Χέιλι μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Αν δείτε την κατάσταση, θα πρέπει να αλλάξουμε τις προτεραιότητές μας και η προτεραιότητα μας δεν είναι πλέον να καθόμαστε εδώ και να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα εκδιώξουμε τον Άσαντ»..

«Προτεραιότητά μας είναι να δούμε πραγματικά πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας, με ποιον θα χρειαστεί να συνεργαστούμε ώστε να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά για τον λαό της Συρίας», πρόσθεσε.

«Δεν θα επικεντρωθούμε κατ” ανάγκη στον Άσαντ με τον τρόπο που το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση», κατέληξε.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, από την Τουρκία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, είπε ότι η μοίρα του Άσαντ «θα αποφασισθεί από τον συριακό λαό».

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, που έγινε στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Τουρκίας ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπηρεσιακός υφυπουργός Εξωτερικών Ουμίτ Γιαλτσίν και ο Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού, Κερίμ Ουράς.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε 40 λεπτά, συζητήθηκαν τα θέματα της καταπολέμησης της δράσης του Ι.Κ. στο Ιράκ και τη Συρία, η απέλαση και η παράδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία και φυσικά το κουρδικό ζήτημα.

Η επίσκεψη και η συνάντηση αυτή, είναι η πρώτη που γίνεται σε υψηλό επίπεδο, από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση Τραμπ.

Οι Τούρκοι ενοχλήθηκαν από το ότι στην αντιπροσωπεία του Τίλερσον συμμετέχει και ο διπλωμάτης Μακ Γκάρκ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τον Ομπάμα ως συντονιστής της δράσης των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ι.Κ. στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Μακ Γκαρκ είχε στοχοποιηθεί από την τουρκική κυβέρνηση, γιατί είχε επισκεφθεί και είχε φωτογραφηθεί με υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη των Κούρδων της Συρίας και του YPG.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αποδεχθεί την ομοσπονδιοποίηση της Συρίας ως το ελάχιστο «κακό» για να αποφύγει την ίδρυση ενός μεγάλου «Κουρδιστάν». 

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.