Το Λονδίνο είναι σίγουρο πως ο Άσαντ κρύβεται πίσω από την επίθεση χημικών

Το Λονδίνο είναι σίγουρο πως ο Άσαντ κρύβεται πίσω από την επίθεση χημικών

Υπενθυμίζεται ότι από την επίθεση στην πόλη Χαν Σεϊχούν,στις 4 Απριλίου, σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι. Πολλές δυτικές κυβερνήσεις επιρρίπτουν την ευθύνη στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση σε μια συριακή αεροπορική βάση ως αντίποινα.

«Για μας, είναι 100% κατασκευασμένη (…) Η εντύπωσή μας είναι πως οι ΗΠΑ είναι συνεργός των τρομοκρατών και πως εξύφαναν όλη αυτή την ιστορία για να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για την επίθεση» που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί στις 7 Απριλίου εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, υποστήριξε ο Άσαντ.

Ο Σύρος πρόεδρος υποστήριξε επίσης στη συνέντευξη ότι το καθεστώς του δεν διαθέτει πλέον χημικά όπλα. «Δεν διαθέτουμε χημικά όπλα (…) Πάνε μερικά χρόνια, το 2013, εγκαταλείψαμε όλο το οπλοστάσιό μας (…) Και ακόμη κι αν είχαμε στην κατοχή μας τέτοια όπλα, δεν θα τα είχαμε χρησιμοποιήσει ποτέ», δήλωσε.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ τόνισε ότι δεν θα δεχθεί παρά μόνο μια «αμερόληπτη» έρευνα σχετικά με την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν.

«Θα εργασθούμε (μαζί με τους Ρώσους) για να διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα. Όμως πρέπει να είναι αμερόληπτη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια έρευνα παρά μόνο εφόσον αυτή είναι αμερόληπτη και εφόσον εξασφαλίζεται ότι αμερόληπτες χώρες θα πάρουν μέρος σ’ αυτή ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε.

Ο Σύρος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης πως η δύναμη πυρός του στρατού του δεν επηρεάσθηκε από τα αμερικανικά πλήγματα κατά της αεροπορικής βάσης.

«Η δύναμη πυρός μας, η ικανότητά μας να επιτιθέμεθα στους τρομοκράτες, δεν επηρεάσθηκε απ’ αυτό το πλήγμα», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για το πρώτο αμερικανικό πλήγμα με στόχο το καθεστώς του από την αρχή της συριακής σύγκρουσης.

Ο Άσαντ υποστήριξε επίσης πως οι ΗΠΑ δεν αναζητούν «στα σοβαρά» πολιτική λύση στη Συρία και τις κατηγόρησε ότι χρησιμοποιούν την πολιτική διαδικασία της Γενεύης για να σπεύσουν σε βοήθεια των ανταρτών που χάνουν έδαφος έναντι του καθεστώτος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναζητούν στα σοβαρά μια οποιαδήποτε πολιτική λύση. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική διαδικασία σαν μια ομπρέλα για τους τρομοκράτες», δήλωσε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες στη Δαμασκό.

Τερέζα Μέι κατά Άσαντ

Το Λονδίνο πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την πιθανολογούμενη επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, παρ’ ότι η Δαμασκός αρνείται κάθε ανάμιξή της στην υπόθεση αυτή.

“Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανόν η επίθεση να διαπράχθηκε από το καθεστώς του Άσαντ” είπε η Μέι σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. “Εκτός των άλλων, πιστεύουμε ότι μόνο το καθεστώς έχει τη δυνατότητα να διαπράξει μια τέτοια επίθεση”, πρόσθεσε.

Οι Βρετανοί επιστήμονες που συνεργάζονται με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανέφεραν νωρίτερα ότι τα δείγματα που ελήφθησαν από θύματα του Χαν Σεϊχούν ήταν θετικά στον νευροτοξικό παράγοντα σαρίν.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ ψ συμφώνησαν σήμερα να στηρίξουν την έρευνα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν σήμερα πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Ερντογάν τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η χρήση χημικών όπλων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Από την επίθεση στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στις 4 Απριλίου, σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι. Πολλές δυτικές κυβερνήσεις επιρρίπτουν την ευθύνη στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση σε μια συριακή αεροπορική βάση ως αντίποινα.

Για “έγκλημα πολέμου” κάνει λόγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η χημική επίθεση που αποδίδεται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ είναι «έγκλημα πολέμου», εκτίμησε η αμερικανική διπλωματία καταγγέλλοντας το περιεχόμενο της αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε ο Σύρος πρόεδρος στο AFP.

«Δυστυχώς είναι συνηθισμένο για τον Άσαντ. Προσπαθεί να διαδώσει ψευδείς πληροφορίες, να σπείρει τη σύγχυση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ όταν ρωτήθηκε για τις κατηγορίες του Άσαντ, σύμφωνα με τις οποίες η χημική επίθεση της 4ης Απριλίου στη Χαν Σεϊχούν «είναι κατασκευασμένη 100%» από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

«Ειλικρινά, είναι μια τακτική που έχουμε δει στο παρελθόν και από την Ρωσία», πρόσθεσε ο Τόνερ. Ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχουν λίγες αμφιβολίες για το γεγονός ότι οι τελευταίες επιθέσεις και η επίθεση με χημικά όπλα (στην επαρχία) Ιντλίμπ εξαπολύθηκαν από τη συριακή κυβέρνηση, από το συριακό καθεστώς».

«Δεν είναι απλώς παραβίαση των κανόνων του πολέμου, αλλά, πιστεύουμε, έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απάντησε ότι αποτελεί συνηθισμένη τακτική του Πενταγώνου να δικαιολογεί την αμερικανική επιθετικότητα με «ψεύτικα στοιχεία», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του στρατηγός Ίγκορ Κονασένκοφ, αναφερόμενος στην ίδια επίθεση.

Χθες Πέμπτη το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι ειδικοί του αμερικανικού στρατού και των υπηρεσιών Πληροφοριών είχαν υποκλέψει μια επικοινωνία μεταξύ του συριακού στρατού και της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τα χημικά, στην οποία είχαν συζητηθεί οι προετοιμασίες για την επίθεση. Το CNN πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί για την επίθεση προτού αυτή εξαπολυθεί εξαιτίας του όγκου των επικοινωνιών που υποκλέπτει.

«Βάσει μιας καθιερωμένης παράδοσης, κάθε παραβίαση των διεθνών κανόνων, και κυρίως η στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον κυρίαρχων κρατών, καλύπτεται από το Πεντάγωνο με την παρουσία κάποιων “αδιαμφισβήτητων” στοιχείων», επεσήμανε ο Κονασένκοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει τα ακριβή στοιχεία που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν σχετικά με την επίθεση αυτή στη Χαν Σεϊχούν, κάτι που, σύμφωνα με τον στρατηγό, σημαίνει ότι δεν διαθέτουν καθόλου στοιχεία.

Πούτιν και Ερντογάν στηρίζουν την έρευνα

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν σήμερα να στηρίξουν την έρευνα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν σήμερα πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Ερντογάν τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η χρήση χημικών όπλων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.